Proiect social al Consiliului Judeţean Alba, model de bune practici la nivel european
0Un proiect social derulat de Consiliul Judeţean Alba a devenit model de bune prectici la nivel european. Proiectul „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale“ se desfăşoară în perioada august 2010 – iulie 2013 şi îşi propune promovarea unor modele funcţionale de economie socială, dezvoltarea unei reţele integrate de servicii sociale şi crearea de întreprinderi sociale funcţionale.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean au primit din partea Adunării Regiunilor Europene invitaţia de a prezenta proiectul în cadrul unor activităţi derulate la Bruxelles în cursul anului 2014 în cadrul manifestării „Promovarea guvernării multilevel în susţinerea agendei Europa 2020”. Astfel, modelul de incluziune socială promovat prin proiectul CJ Alba va fi prezentat altor autorităţi locale şi regionale din Europa, în cadrul unei conferinţe organizate la Bruxelles în primul semestru al anului 2014.
De asemenea, proiectul va fi prezentat în cadrul unor schimburi de bune practici cu alţi parteneri sau beneficiari în cadrul a două evenimente ce vor avea loc în al doilea semestru ala anului viitor. În final, modelul va fi prezentat în cadrul conferinţei de încheiere a proiectului organizată la Bruxelles la sfârşitul anului 2014.
Conferinţă naţională despre economia socială
Proiectul de succes al Consiliului Judeţean este prezentat în perioada 29 - 30 martie 2013, la Alba Iulia, în cadrul Conferinţei Naţionale “Incluziune şi economie socială. Modele regionale - bune practici europene”. Evenimentul se desfăşoară în cadrul derulat în parteneriat cu Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă, Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare, Centrul de Formare Continuă şi Evaluare a Competenţelor în Asistenţă Socială şi organizaţia Die Querdenker din Austria.
În cadrul conferinţei sunt prezentate modele şi bune practici de economie socială dezvoltate în cadrul proiectului, dar şi câteva exemple de succes de la nivel european, susţinute de specialişti din Ungaria, Turcia, Austria, Serbia, Germania, Anglia, Irlanda, Letonia, Grecia si Spania. Sunt abordate şi aspecte legate de oportunităţile şi limitele întreprinderii sociale, mecanismele întreprinderii sociale, condiţiile necesare pentru menţinerea funcţionării cu succes a întreprinderilor sociale, economia socială ca răspuns la nevoile şi resursele locale. Participă oficialităţi judeţene, reprezentanţi ai instituţiilor publice judeţene şi regionale şi specialişti din Regiunea Centru, membrii echipelor celor 8 unităţi de economie socială dezvoltate în cadrul proiectului, precum şi invitaţi ai partenerilor din Regiunile Nord-Vest, Sud Muntenia şi Bucureşti - Ilfov, dar şi specialişti din mai multe ţări europene.
Au fost înfiinţate cinci centre comunitare resursă la Abrud, Aiud, Blaj, Cugir şi Zlatna, precum şi trei întreprinderi sociale la Alba Iulia (Servicii de curăţenie şi amenajare grădini şi spaţii verzi), Sebeş (centru de servicii de copier şi design computerizat), respectiv o fermă în localitatea Sâncrai.
Proiectul „Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale“ se desfăşoară în perioada august 2010 – iulie 2013 şi îşi propune promovarea unor modele funcţionale de economie socială, dezvoltarea unei reţele integrate de servicii sociale şi crearea de întreprinderi sociale funcţionale. Proiectul îsi propune, de asemenea să susţină şi să dezvolte un model integrat şi structuri specifice cu profil de întreprinderi sociale în regiunea Centru precum şi să susţină iniţierea unor astfel de structuri în cadrul regiunilor Nord Vest, Sud Muntenia şi Bucuresti-Ilfov pe fondul promovării eficiente la nivel multiregional a conceptului de economie socială. Este finanţat din Fondul Social European şi are o valoare de 16.498.506 lei din care 15.189.324 este suma nerambursabilă.