Platformă online pentru promovarea produselor montane. Condiţiile pentru obţinerea menţiunii de calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională a Zonei Montane (ANZM) a creat o platformă online dedicată producătorilor care au obţinut dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan”, în vederea promovării produselor.

Prin această iniţiativă, ANZM doreşte să informeze consumatorii din România că, pe lângă produsele certificate pe schemele de calitate, cum ar fi: produs tradiţional, ecologic, DOP, IGP, STG, există şi produsele montane.  

Menţiunea de calitate „produs montan” are recunoaştere la nivel european şi vine atât în sprijinul producătorilor, pentru a-i ajuta să comunice pe piaţă caracteristicile şi proprietăţile, care oferă valoare adăugată propriilor produse agricole, cât şi în sprijinul consumatorilor, pentru a le facilita identificarea produselor de calitate.

În România, autoritatea competentă cu verificarea datelor cuprinse în caietul de sarcini în vederea acordării dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan” este Agenţia Naţională a Zonei Montane din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Site-ul www.produsmontan.ro are o structură simplă, astfel încât producătorii să fie identificaţi uşor. Fiecare are afişate datele de contact, iar unii dintre aceştia au şi site propriu de prezentare. Astfel, consumatorii au posibilitatea să contacteze direct producătorii pentru a achiziţiona produsele de care sunt interesaţi.

Până în prezent, există un număr de 173 de producători care deţin dreptul de utilizare a menţiunii de calitate facultative „produs montan” pentru 662 de produse montane. Aceste date se regăsesc şi în Registrul Naţional al Produselor Montane. Producătorii sunt înregistraţi după ce au primit Decizia de acordare a dreptului de utilizare a menţiunii de calitate facultative “produs montan”.

Potenţialul pentru dezvoltarea produselor alimentare din zona de munte este foarte ridicat, deoarece acestea au calităţi deosebite legate de locul de origine, precum şi de metodele tradiţionale de producţie şi procesare. Informaţii despre cum se obţine menţiunea de calitate facultativă „produs montan” sunt disponibile aici: www.produsmontan.ro/despre-produs-montan/.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin AFIR, a mai creat o platformă, sub forma unei aplicaţii denumită „CPAC (Catalogul Produselor Alimentare Certificate)”, care asigură legătura directă cu producătorii autentici din România, fie că sunt montani, tradiţionali sau certificaţi pe o altă schemă de calitate.

Prin intermediul acestei aplicaţii, se oferă acces la toate produsele din România atestate printr-o schemă de calitate, vizualizare pe harta GPS a tuturor producătorilor de produse alimentare atestate cu posibilitate de accesare şi contact direct din aplicaţie, căutare în listă de atestate a producatorilor după diverse criterii, filtrare produse într-un anumit judeţ sau pe o anumită rază, în funcţie de tipul atestatului şi categoria de produs, precum şi posibilitatea de citire QR Code de pe orice etichetă pentru aflare detalii despre produse.

Citiţi şi:

 

De ce a pierdut Augustin Lazăr procesul cu Ministerul Justiţiei. Magistratul consideră că raportul lui Tudorel Toader nu este act administrativ

 

FOTO Cum se luptă cu coronavirusul un român din Anglia: „Dormim la comun, pe saltele gonflabile“

 

Infirmiera care a revoluţionat spitalele după misiunea din război. De ce a fost numită „femeia cu lampa“

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite