Kronospan Sebeş a demarat operaţiunea ”intimidarea”: cinci persoane chemate în instanţă pentru participare la proteste şi afirmaţii pe facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Kronospan Sebeş, cel mai mare producător de plăci stratificate din lemn din estul Europei, a demarat operaţiunea de ”intimidare” a organizatorilor protestelor anti-poluare care au loc în oraş de peste o lună de zile. Cinci persoane implicate în organizarea protestelor au fost acţionate în judecată de companie, la Tribunalul Bucureşti, unde se solicit daune de sute de mii de lei.

Persoanelor acţionate în instanţi prin acţiuni în ”răspundere delictuală” li se solicită „încetarea faptelor ilicite” prin organizarea protestelor, care ar determina „încălcarea dreptului la imagine al reclamantelor – companiile Kronospan şi Kronochem şi  „interzicerea pentru viitor a săvârşirii acestor fapte”. Cei cinci chemaţi în judecată de compania austriaca sunt Voic Daniel Nicolae, Hudrea Cătălin Răzvan, Oneţ Cristian, Haţegan Ana şi Căldare Ioan. De la primii trei, companiile reclamante solicită plata e sumei de 1 leu, cu titlu de daune morale dar şi publicarea, pe proprie cheltuială, într-un ziar de largă circulaţie, a hotărârii ce urmează a fi pronunţată în cauză, în termen de 15 de zile de la comunicarea acesteia. Pentru Haţegan Ana şi Căldare Ioan, Kronospan şi Kronochem solicită, fiecăruia, şi plata unor daune materiale estimate provizoriu la valoarea de 250.000 lei. 

Sute de oameni participă în fiecare duminică, pe străzile din Sebeş, la proteste anti-poluare, obiectivul principal fiind fabrica de formaldehidă de la Kronospan. Produsul chimic este considerat de protestatari cancerigen şi este folosit în procesul de producţie al fabricilor de PAL şi MDF. Începând cu data de 1 martie, proteste au loc şi la Alba Iulia. Ioan Căldare este un vechi opozant al proiectului privind fabrica de formaldehidă de pe platforma Kronospan, el contestând oficial la APM Alba toate solicitările privind eliberarea avizelor de mediu. Căldare reprezentă ”Centrul Independent pentru Protecţia Mediului” Sebeş, asociaţie care s-a retras din rândul organizatorilor protestelor după prima ieşire în stradă a peste 2.000 de locuitori, în luna ianuarie. Căldare a continuat, însă, demersurile oficiale de contestare a ”poluatorului” Kronospan susţinând chiar mutarea fabricii la 100 de kilometri de oraş.

„Kronospan este alături de comunitatea oraşului Sebeş care militează pentru protecţia mediului, dreptul la aer curat şi respectarea legislaţiei. Noi înşine, ca şi companie şi indivizi, suntem parte activă şi participăm concret la acţiuni care au rolul de a susţine comunitatea şi mediul local. Însă toate acuzaţiile care au circulat în mediul public în ultima perioadă depăşesc limitele legale pentru exercitarea dreptului la liberă exprimare, iar efectele se răsfrâng în mod injust asupra imaginii noastre, cu atât mai mult cu cât alegaţiile nu au o bază reală. De aceea am decis să recurgem la această măsură”, a declarat Oana Bodea, director PR Kronospan Sebes.

Celelelte persoane chemată în judecată sunt implicate în organizarea protestelor sau au manifestat public în stradă şi pe reţele de socializare împotriva noii fabrici de formaldehidă cu capacitate de 60.000 de tone pe an de pe platforma industrială. ”Tehnicile evidente de intimidare şi chiar de atac direct la persoană, folosite de compania poluatoare la adresa noastră, a celor implicaţi mai mult sau mai puţin în proteste, sunt cel puţin amuzante dacă nu chiar ridicole, mai ales dacă ne raportăm la felul cum ar trebui să arate o relaţie profesionistă cu publicul larg, fie el şi un public revoltat. Problema cea mai mare în acest caz e legată de atacul furibund asupra unui drept constituţional de bază, acela la liberă exprimare. Într-o societate democratică cu instrumente moderne de comunicare online, informaţia circulă iar oamenii îşi exprimă păreri de tot felul. Când ajungi însă să fii dat în judecată pentru ce-ai afirmat pe facebook, adică pentru faptul că ai criticat şi ai acuzat o corporaţie că poluează şi afectează grav mediul în care trăim cu toţii, atunci dânşii au o gravă problemă de percepţie asupra drepturilor elementare ale omului. Prin astfel de acţiuni, compania de fapt se autoincriminează, iar toţi ceilalţi, care preiau această informaţie cu obiectivitate, vor fi şi mai solidari cu noi şi cu lupta noastră dusă împotriva poluării, a minciunii şi a corupţiei”, a afirmat Cristian Oneţ.

”Eu când am participat la aceste proteste, am participat pentru că am considerat că e lupta noastra, a sebeşenilor, a societăţii civile cu autorităţile care permit prea uşor multe lucruri. Nu puteam să nu particip. Nu puteam să stau deoparte şi să tac. Daca nu eu atunci cine? Daca nu noi, atunci cine?”, a afirmat, la rândul său, Daniel Voic. 

Protestatarii din Sebeş aşteptaţi cu o surpriză la Kronospan: parcarea din faţa companiei, blocată cu TIR-uri şi utilaje

DSP Alba obligă Kronospan Sebeş să refacă studiul privind sănătatea populaţiei. Autorizaţia de mediu pentru fabrica de formaldehidă, amânată

LIVE VIDEO Al patrulea protest la Sebeş faţă de poluarea de pe platforma industrială Kronospan

LIVE VIDEO Al treilea protest la Sebeş, împotriva fabricii de formaldehidă de pe platforma Kronospan

Consultări pentru aplanarea scandalului privind poluarea de la Kronospan. Directorul APM Alba: ”Dacă nu a fost validată depăşirea, nu a fost poluare”

FOTO VIDEO Un nou protest la Sebeş împotriva instalaţiei de formaldehidă de la Kronospan, transmis live pe internet

FOTO VIDEO Protest faţă de Kronospan la Sebeş. 2.000 de persoane au cerut în stradă oprirea poluării cu formaldehidă

Contestaţii pentru autorizaţia integrată de mediu de la Kronospan Sebeş. Ministerul Mediului suspenda procedura

Un om de afaceri din Sebeş cere mutarea „poluatorului“ Kronospan la 100 de kilometri de oraş

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite