Inculpaţii arestaţi în dosarul contrabandei cu aur din Turcia rămân în arestul IPJ Alba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Alba a dispus, marţi, prelungirea mandatelor de arestare preventivă pentru 10 inculpaţi din „Dosarul contrabandei cu aur din Turcia”. Propunerea aparţine procurorilor DIICOT. Inculpaţii au formulat recurs ce se va judeca la Curtea de Apel.

Ca urmare a deciziei Tribunalului, vor fi cercetaţi în continuare după gratii Gheorghe Costea, Sedat Balkan, Gabriel Dull, Dumitru Ciobanu, Marian Ciobanu, Victoraş Olteanu, Ion Daniel Petrache, Marius Jugăraru, Fakic Birol şi Mert Niazi.

Inculpaţii din acest dosar sunt majoritatea cetăţeni români din judeţele Constanţa, Ialomiţa, Argeş, Timiş, Braşov, Alba, Arad, Oradea, Sibiu şi Suceava fiind acuzaţi în principal de săvârşirea infracţiunilor de constituire grup infracţional organizat, contrabandă şi comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate. Printre inculpaţii pentru care s-a început urmărirea penală sunt şi cetăţeni turci.

Grupul a fost destructurat de procurorii DIICOT, în 10 decembrie, când au fost efectuate 225 de percheziţii în Alba şi alte 29 de judeţe. Oamenii legii au audiat la sediul din Alba Iulia aproape 100 de persoane. În 19 decembrie, Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursurile declarate de cinci dintre cei 15 inculpaţi arestaţi iniţial. De atunci, aceştia au fost eliberaţi din arest preventiv, dar sunt obligaţi să nu părăsească ţara fără încuviinţarea instanţei. Este vorba despre Lăcrămioara Simona Marcu şi Ioan Marcu din Sebeş, Abdul Kadir Sagcan, Sertac Senel, Ioan Străuneanu.

Cu privire la ceilalţi 11 inculpaţi, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara fără încuviinţarea instanţei pentru o perioadă de 30 de zile. Aceştia sunt: Dennis Laurenţiu Delcea, George Alin Ile, Radu Zecheriu, Dumitru Roman, Kosara Gheza, Tănase Siapte, Bagdasaryan Harutyun, Mircea Voina, George Gabriel Hruşcovschi, Florin Noice şi Ozdemir Ahmet. Reţeaua de contrabandişti se află sub supraveghere de la începutul anului 2013 până în prezent, dar funcţionează de mai mult timp, potrivit oamenilor legii. Gruparea este condusă de cetăţeni turci de origine curdă. Aceştia achiziţionau bijuterii la preţuri foarte mici, de la amaneturi pe care le transportau ilegal în alte ţări, unde le topeau, confecţionau bijuterii noi şi le reintroduceau, ilegal, în circuitul comercial.

„Se acţiona printr-o firmă de transport cu mai multe autocare precum şi pentru distribuţia în mai multe ţări din Europa, mai multe maşini mici şi mai multe persoane, Italia, Germania, Polonia, Ungaria, Ucraina. Toate autovehiculele folosite, chiar şi autocarele aveau spaţii confecţionate special, probabil că în Turcia, care se deschideau codat. După punerea contactului se apăsau butoane şi spaţiile se deschideau electric, fie în instalaţia de are condiţionat sau airbag, sub scaunele din faţă ale maşinii sau în alte părţi. Cea mai mare cantitate de bijuterii ridicată la un transport a fost de 20 kg. Un transport intern ducea între 10 şi 20 kg de bijuterii”, a explicat la momentul percheziţiilor şi audierilor, procurorul şef DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan. Prejudiciul cauzat statului prin neplata de taxe vamale, accize, TVA şi alte impozite se apropie de 2,5 milioane lei pentru cantitatea de bijuterii confiscată.

Citiţi şi:

VIDEO Traficanţii de aur transportau marfa de contrabandă în spaţii cu acces codat. Cum acţiona gruparea infracţională

VIDEO Grupare de contrabandă cu aur anihilată de DIICOT Alba

Alba Iulia

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite