Greşelile de la Spitalul Judeţean Alba în cazul copilului ars de la o branulă: procedurile nu au fost respectate la UPU şi Pediatrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Managerul Nicoleta Coşarcă şi directorul medical Dan Crainic
Managerul Nicoleta Coşarcă şi directorul medical Dan Crainic

Mai multe cadre medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba nu au respectat procedurile în cazul copiluli de 9 luni ars grav la o mână ca urmare în zona în care i-a fost pusă o branulă. Managerul unităţii medicale, Nicoleta Coşarcă spune că minorul nu trebuia externat, ci transferat la Cluj pentru un consult şi un tratament de specialitate.

În urma incidentului în care un copil de 9 luni s-a ales cu arsuri grave la mâna dreaptă. Conducerea spitalului a demarat o anchetă şi a reluat ce s-a întâmplat de la momentul în care minorul a ajuns la urgenţe şi până când a fost externat.

Derularea cazului explicată de directorul medical Dan Crainic: „Intrarea în urgenţă a copilului a fost foarte gravă, s-a prezentat cu febră malignă 44,5 grade Celius. În urma consultărilor care s-au derulat ulterior s-a stabilit că a fost vorba despre o otită. Problema cea mai mare la intrarea în UPU a fost starea gravă şi convulsiile. S-a intervenit foarte repede, a ajuns la ora 2.33, la 2.45 era deja luat în primire în urgenţă şi au început terapia intensivă şi s-a început perfuzia cu anticonfulsivante. S-a montat un cateter intravenos pe mâna dreaptă pe care s-a administrat bicarbonat de sodiu, agocalmin, diazepam, toate acestea pentru a stopa convulsiile. După 30 de minute s-a reuşit stabilizarea pacientului, care a fost trimis pentru investigaţii în radiologie, pentru o radiografie pulmonară şi apoi internat pe secţia de Pediatrie.

În acest timp copilului i s-a mai pus un cateter pe mâna stângă, pentru administrarea altor substanţe. Odată ajuns pe secţie s-a constatat că braţul, partea dorsală a mâinii şi antebraţul erau tumefiate, dar nu mai avea branulă şi avea un aport venos pe cealaltă mână. După câteva zile, pacientul a fost externat, fiind bine în urma tratamentului care i s-a administrat pentru problema cu care s-a prezentat la UPU (nr. – febra şi convulsiile) singurul lucru care a rămas a fost acea problemă de la mâna dreaptă. În timpul internării au fost solicitat şi domnul doctor Filip de la chirurgie plastică şi reparatorie care a consultat pacientul şi a avut o minimă intervenţie cu recomandări terapeutice; pacientul s-a externat şi a fost rechemat pentru control în ambulatoriu de specialitate, dar pentru problemele pentru care s-a prezentat la UPU.

image

Din acest punct de vedere era bine, dar s-a constatat că evoluţia la nivelul mâinii nu era favorabilă şi a fost consultat din nou de un medic chirurg din ambulatoriu, care i-a recomandat pansamente şi tratament cu paneocin. Ăsta a fost parcursul din investigaţiile pe care le-am avut. Noi am tras concluzia că afecţiunea

image

copilului a fost din cauza insuficientei urmăriri a cateterului. Am constatat lipsa de menţionare în foaia de observaţie a consultului de specialitate chirurgical şi lipsa de diagnostic de afecţiunea la nivelul mânii, la externare”.

Conducerea spitalului a descoperit că în fişa UPU nu se consemnată nimic din punct de vedere al acestui incident, acest lucru fiind menţionat doar la Pediatrie. Managerul Spitalului, Nicoleta Coşarcă, a afirmat că, deşi la Pediatrie s-au urmat toate procedurile, singurul lucru care a rămas neconsemnat a fost consultul medicului chirurg, chemat să observe starea mâinii copilului. Şi la externare au fost greşite procedurile, pentru că minorul a fost externat fără o scrisoare medicală prin care urma să ştie şi medicul său de familie despre problemă şi modul de urmărire a necrozei şi de asemenea nu s-a făcut un transfer conform legii, cu un bilet de trimitre către spitalul din Cluj, ci doar o convorbire telefonică.

„La externare nu există o scrisoare medicală, există doar un bilet de externare în care i se recomandă pacientului să se prezinte în data de 4 la control pentru a se vedea evoluţia post internare pentru afecţiunea de bază. Se prezintă în data de 4, doamna doctor vede că nu este în regulă partea necrozată şi îi solicită colegului chirurg să se facă manevre specifice, se fac aceste manopere fără a fi consemnate. Chirurgul plastician vede că evoluţia nu a fost favorabilă şi vorbeşte cu colega din Cluj pentru a prelua cazul. Decizia este corectă, specialitatea dânsului nu este chirurgie plastică infantilă, deci decizia este corectă, dar copilul nu a fost transferat, ci a plecat pe cont propriu. Dacă s-ar fi consemnat toate aceste lucruri şi dacă s-ar fi efectuat transferul în momentul în care am realizat că ne este depăşită capacitatea de intervenţie, probabil am fi scurtat şi suferinţa copilului şi a mamei. Copilul trebuia transferat”, afirmă Nicoleta Coşarcă. Conducerea spitalului va decide în perioada următoare care dintre angajaţi vor fi sancţionaţi în acest caz. Copilul a fost operat la un spital din Cluj-Napoca şi se simte bine.

Citiţi şi:

Anchetă în cazul minorului de 9 luni cu arsuri la mână din cauza unei branule. Colegiul Medicilor: ”Nu este malpraxis”

Anchetă la Spitalul Judeţean Alba: un copil de 9 luni a suferit arsuri grave la o mână din cauza unei branule puse greşit

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite