FOTO Podul de 100 de ani din Câmpeni, inaugurat de Regele Ferdinand în 1919. Apel la ministrul Culturii pentru salvarea unui simbol al Ţării Moţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Podul de fier din Câmpeni, inaugurat de Regele Ferdinand, ”împlineşte” 100 de ani
Podul de fier din Câmpeni, inaugurat de Regele Ferdinand, ”împlineşte” 100 de ani

Un pod de fier din oraşul Câmpeni, Capitala Ţării Moţilor, ”împlineşte” 100 de ani în luna mai 2019. Podul a fost inaugurat în 1919 de Regele Ferdinand şi Regina Maria, dar nu este monument istoric. Un grup de iniţiativă local militează pentru salvarea podului ”Regele Ferdinand” din Câmpeni.

În luna mai 2019 se împlineşte un secol de existenţă a podului de fier din oraşul Câmpeni, recunoscut şi ca podul ”Regele Ferdinand”. Denumirea se datorează faptului că însuşi Regele Ferdinand şi Regina Maria au inagurat construcţia în urmă cu 100 de ani. Pentru a marca cum se cuvine acest eveniment istoric pentru oraşul din Ţara Moţilor, la Câmpeni s-a constituit un comitet de iniţiativă care a decis să solicite ministrului Culturii, Daniel Breaz, prin intermediul unei scrisori deschise, demararea procedurii de declarare a podului monument istoric.

”În prima parte a anului 1919, suveranii României reîntregite, Regele Ferdinand şi Regina Maria, făceau prima lor vizită în Munţii Apuseni, ca parte a unui turneu în Transilvania şi inaugurau, în luna mai, la Câmpeni, podul de fier de peste Arieş, care a primit încă din acea zi numele de podul «Regele Ferdinand». Regele şi Regina socoteau că este foarte important să onoreze cu prezenţa lor moţii, cei mai dârji şi mai aprigi patrioţi din Ardeal. Această vizită istorică a fost consemnată în «Însemnările zilnice» ale Reginei Maria şi a fost imortalizată în câteva fotografii-document care au devenit emblematice pentru istoria Ţării Moţilor. Din motive greu de înţeles, autorităţile locale nu au pus în valoare potenţialul istoric şi, implicit, turistic al acestui pod de epocă care a fost lăsat într-o nemeritată uitare şi degradare. Nu există nici măcar o inscripţie la faţa locului care să ateste adevărul istoric al “Podului Ferdinand”. În mod paradoxal, pe acest pod istoric se face accesul la Centrul de informare turistică al oraşului Câmpeni, situat în imediata apropiere”, se susţine în scrisoarea semnată de Stana Drăgoiu (avocat) şi Ciprian Aron (jurnalist).

Regele Ferdinand şi Regina Maria, în 29 mai 1919, la inaugurarea podului din Câmpeni

pod cimpeni

Iniţiatorii demersului afirmă că la nivelul administraţiei locale a oraşului nu există o intenţie de susţinere a unei astfel de iniţiative. ”Din păcate, al doilea veac al acestui monument începe sub auspicii şi mai nefavorabile deoarece la nivel local se conturează două idei nefericite: prima, de dărâmare a podului, iar a doua - de intervenţie nespecializată asupra construcţiei centenare, cu vopsea şi beton. Înainte ca vreuna dintre aceste acţiuni să se concretizeze, vă rugăm domnule profesor, ca, în calitatea dumneavoastră de senator de Alba şi de Ministru al Culturii, să faceţi  demersurile necesare care pot salva acest pod şi-l pot pune acolo unde îi este locul, în rândul monumentelor istorice corect puse în valoare. Prin urmare, solicitarea noastră este în sensul demarării de către dumneavoastră, la Ministerul Culturii, a procedurii pentru expertizarea podului, pentru întocmirea unui proiect profesionist de restaurare şi conservare şi pentru clasarea «Podului Regele Ferdinand» din Câmpeni ca monument istoric în vederea protejării şi includerii în circuitul turistic al Ţării Moţilor”, se mai precizează în scrisoare. Podul de fier din Câmpeni reprezintă un simbol pentru oraş, acesta fiind şi singura cale de acces pentru cei care locuiesc dincolo de râul Arieş.

Momentul în care este tăiată panglica de inaugurare a podului. Sursa foto: Agerpres

pod campeni

Regina Maria a evocat vizita din 1919, în Ţara Moţilor, în „Însemnările Zilnice”, un jurnal pe care l-a ţinut zilnic timp de mai mulţi ani. În 28 mai 1919, Regele Ferdinand şi Regina Maria s-au deplasat de la Turda spre Cîmpeni pentru a participa la inaugurarea podului de fier construit peste Arieş. ”Am dormit minunat într-un pat excelent înconjurată de întreaga atenţie şi dragoste pe care aceste suflete simple au imaginat-o pentru ca să mă simt bine. Aici liliacul este înflorit, camera mea era plină de liliac, de lalele galbene şi irişi galbeni. Un mic dejun copios, toate preparatele foarte apetisante şi pregătite cu atâta gingăşie de femei din popor, care aici sunt foarte simple şi, totuşi, ai senzaţia că ele sunt educate. Ele au însă o lipsă de «préténtion», care le face foarte plăcute. Prima noastră îndatorire a fost deschiderea unui nou pod care a primit numele de «Regele Ferdinand». Ţăranii s-au adunat cu toţii în jurul nostru – bucuria lor e emoţionantă. Am plecat apoi spre Abrud. Locurile sunt foarte frumoase şi verdele primăvăratic al copacilor face totul încântător, dar vremea nu a fost niciodată prea frumoasă, întotdeauna o mică ploaie era gata să cadă, ceea ce nu făcea, totuşi, să scadă entuziasmul cuiva”, astfel a descris ziua respectivă Regina Maria.

O altă fotografie de arhivă cu Podul Ferdinand

pod campeni

Citiţi şi:

FOTO Drumul spre satul din Alba cu 14 locuitori, modernizat cu 8 milioane de lei. Natura idilică de la Ocnişoara

 

Cum vedeau spionii CIA sistemul de transport din România anului 1954. Document desecretizat după 60 de ani

 

Revenire spectaculoasă în business. Angajaţii fabricii de condimente din Alba Iulia distrusă în incendiul devastator au reluat cea mai mare parte a activităţii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite