FOTO Începe reconstrucţia bisericii vechi de 2 secole de la Vinţa, strămutată la muzeul ASTRA din Sibiu pentru a nu fi înghiţită de barajul din Apuseni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica de la Vinţa, înainte de a fi demontată pentru a fi strămutată la Sibiu
Biserica de la Vinţa, înainte de a fi demontată pentru a fi strămutată la Sibiu

Biserica veche de peste 200 de ani de la Vinţa, din Munţii Apuseni, demontată şi transportată la Sibiu, pentru a nu fi ”înghiţită” de barajul industrial de la Valea Şesei, va fi reconstruită. Piatra de temelie va fi pusă sâmbătă, 13 iulie, în incinta Muzeului ASTRA.

Compania Cupru Min Abrud, administratorul barajului de decantare a sterilului de la Valea Şesei, care a finanţat activităţile de relocare a lăcaşului de cult a anunţat evenimentul pe Facebook.

GALERIE FOTO

"Cupru Min Abrud şi Muzeul Astra Sibiu anunţă punerea pietrei de temelie pentru reconstruirea bisericii din satul Vinţa, jud.Alba, strămutată cu sprijinul companiei.  La ceremonia ce se va derula în 13 iulie, la sediul muzeului Astra, vor participa conducerea şi numeroşi angajaţi ai companiei. Unii dintre aceştia au contribuit direct la operaţiunile de salvare a monumentului care va fi reconstituit. Le mulţumim pentru eforturile depuse, care arată că oamenii şi compania sunt responsabili cu comunitatea în care trăiesc şi îşi derulează activitatea", se precizează în comunicatul postat pe internet.

biserica vinta stramutare alba

Reprezentanţii Cupru Min mai susţin că aceasta este singura companie de stat din România care a salvat o biserică. ”Societatea a încheiat un acord cu Arhiepiscopia Alba Iulia şi Muzeul Astra Sibiu, pentru strămutarea bisericii din comuna Vinţa, ameninţată de apele iazului de decantare din Valea Şesei, în urma lucrărilor de extindere a acestuia. Totalul finanţării Cupru Min este de 200.000 lei, la care se adaugă contribuţia logistică”, se afirmă în comunicare.

În programul evenimentului din 13 iulie figurează slujba de punere a pietrei de temelie şi evoluţia unor artişti consacraţi naţional sau local, prezenţi prin eforturile companiei: Corul bisericii din Lupşa, Ansamblul “Am fost ş-om fi” din Ieud, Ansamblul ”Ţarina Cupru Min Abrud” şi Veta Biriş. 

biserica vinta stramutare alba

Biserica ”Sfântul Mihail“ din satul Vinţa a fost construită în piatră pe locul unei fostei biserici din lemn. Datarea vechimii acesteia nu a putut fi stabilită cu exactitate dar se apropie de 250 de ani, având în vedere că pe clopotul din turlă este trecut anul 1775. În interiorul bisericii exista încă pictura realizată în 1821 de către pictorul Simion Silaghi, în condiţii remarcabile. Cu toate acestea, biserica nu a fost inclusă pe lista monumentelor istorice, lucru care ar fi facilitat semnificativ demersul de salvare. Biserica a fost demontată, iar elementele transportate la Sibiu în perioada august-septembrie 2018, într-un moment la care apele au ajuns până lângă zidul acesteia. Cimitirul nu a mai fost strămutat, mormintele fiind acoperite în totalitate de apele barajului industrial.

O altă biserică, mult mai mare, a fost acoperită de sterilul barajului încă de acum 20 de ani. În prezent, din vechea biserică de la Geamăna se mai poate observa doar ultima parte a turlei. Cimitirul aferent bisericii nu a fost relocat nici în acest caz.

Citiţi şi:

 

FOTO VIDEO Revoltă la Pâclişa, cartierul din Alba Iulia terorizat de un urs: „Nu mai avem linişte şi nu mai putem dormi“

 

Dosarul penal în care sunt judecaţi Traian Berbeceanu şi foşti procurori DIICOT, reluat de la zero după o decizie a Curţii Constituţionale

 

VIDEO Cazul băiatului din Cugir agresat şi umilit de alţi copii. Poliţia a audiat părţile şi a deschis dosar penal pentru lovire şi alte violenţe

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite