Faliment în industria mobilei: societatea Stratusmob Blaj, la vânzare pentru 4,3 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lichidatorul vrea milioane de euro pentru activele fabricii. Foto Arhiva
Lichidatorul vrea milioane de euro pentru activele fabricii. Foto Arhiva

Cel mai mare combinat de prelucrare a lemnului din Alba este scos la licitaţie publică. Stratusmob SA Blaj este în faliment cu datorii de aproape 9 milioane de euro. Lichidatorul a lansat oferta de vânzare, reprezentând construcţii şi teren, pentru 4,3 milioane de euro, fără TVA.

Activele societăţii din Blaj au fost scoase, initial, la vânzare pentru 5,1 milioane de euro, fără TVA. Nu s-a arătat nimeni interesat de ofertă, astfel încât administratorul judiciar a scăzut preţul la 4,3 milioane de euro. Licitaţia va avea loc în 25 octombrie 2013. Activele propuse la vânzare sunt o fabrică de mobilă, care cuprinde construcţii şi terenul aferent în suprafaţă de circa 42.000 de metri pătraţi, o fabrică de placaj, întinsă pe o suprafaţă de peste 123.000 de metri pătraţi, şi un parc industrial care ocupă o suprafaţă de 106.000 metri pătraţi, toate cu mijloace fixe – utilaje, echipamente aferente fluxului tehnologic. Licitaţia va fi organizată la sediul lichidatorului judiciar din Deva, Expert Insolvenţa. Ofertanţii trebuie să depună, cu cel puţin două zile înainte de data organizării licitaţiei, cauţiunea reprezentând 10% din preţul de pornire a licitaţiei. În caz de neadjudecare, licitaţia se va relua în 1 noiembrie, în aceleaşi condiţii.

Stratusmob SA Blaj este în faliment din martie 2013. Societatea este în insolvenţă din anul 2009, dar planul de reorganizare nu a dat rezultatele scontate. Secţia de mobilă a fost închisă, fiind păstrată, pâna la pronunţarea falimentului, doar secţia de placaj cu aproximativ 250 de angajaţi. Datoriile societăţii sunt foarte mari: 39 de milioane de lei, adică aproape 9 milioane de euro.  Fabrica de mobilă a fost închisă, în principal, din cauza crizei economice. Mobilierul din lemn masiv, mai scump decât cel din PAL, era exportat în multe ţări europene. Criza a făcut ca lumea să nu mai fie interesată de mobila scumpă ci să o prefere pe cea ieftină, chiar dacă are o durată de viaţă mai scăzută.

Structura acţionariatului:

RH Property Bussines Group SRL - deţinător a 10.650.000 acţiuni, reprezentând 29,17 % din capitalul social.

Bolero Spring SRL - deţinător a 10.650.000 acţiuni, reprezentând 24,73 % din capitalul social.

Acţionari persoane fizice deţinători ai unui număr total de acţiuni reprezentând 45,21% din capitalul social.

Alţi acţionari persoane juridice deţinători ai unui număr total de acţiuni reprezentând 0,89% din capitalul social.

RH Property Bussines Group SRL Bucureşti şi Bolero Spring SRL Bucureşti fac parte din grupul de firme Regent House Group ce aparţine omului de afaceri Nicolae Raţiu, fiul fostului om politic Ion Raţiu. Nicolae Raţiu a cumpărat societatea în 2008, în plin avânt economic. După numai 1 an de zile a intrat în insolvenţă ca urmare a căderii pieţelor externe unde se exporta cea mai mare parte a producţiei de mobilă şi placaj, dar şi a unor decizii manageriale greşite cum ar fi contractarea de credite peste posibilităţile financiare ale societăţii.

Stratusmob a fost înfiinţată în 1960 şi era pe vremea comunismului, una dintre cele mai mari societăţi din ţară în domeniul mobilei, cu peste 3.000 de salariaţi. Cealaltă mare societate din domeniu care a funcţionat în Alba, Montana Câmpeni, este în faliment din septembrie 2012. Şi aceasta este scoasă la licitaţie pentru preţul de 2 milioane de euro.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite