Coducerea Primăriei Alba Iulia „atacă“ iniţiativa consilierilor USL privind revocarea hotărârii de majorare a impozitelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Mircea Hava. Foto Adevărul
Primarul Mircea Hava. Foto Adevărul

Primarul Mircea Hava şi administratorul public Nicolaie Moldovan au dat o replică iniţiativei consilierilor USL din Alba Iulia de a revoca hotărârea Consiliului local privind majorarea taxelor locale, respectiv intenţiei de a contesta hotărârea adoptată în instanţa de contencios administrativ.

Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia:

„Decizia guvernului Ponta de a majora taxele şi impozitele locale, adoptată de Consiliul Local Alba Iulia în prima şedinţă din acest an, aflăm că va fi atacată, cel puţin declarativ, tocmai de unul dintre consilieri. Simone Albani, membru PNL şi, deci, responsabil mai mult sau mai puţin direct, de decizia luată de Guvern de indexare a taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei ultimilor trei ani, spune că va ataca în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local din care el însuşi face parte. E drept ca n-a votat-o, însă atitudinea aceasta e deja clasică, nu mai miră şi nu mai impresionează pe nimeni, PNL, deşi la Putere pe plan naţional, alegând să facă la Alba Iulia o opoziţie pur haotică şi deloc constructivă. 

Într-un derapaj socialisto-populist care nu s-a regăsit şi probabil nu se va regăsi niciodată în doctrina şi viziunea partidului pe care-l reprezintă, Simone Albani s-a hotărât să facă un exerciţiu de imagine care să-l mai scoată din “dolce far niente”-ul sărbătorilor trecute, în special şi al vieţii mult prea liniştite, în general. Cel mai la îndemână subiect găsit au fost impozitele şi taxele locale. Principiul, la rândul lui, a fost unul simplist: le-am mărit, că aşa s-a ordonat de la centru, atacăm hotărârea pentru că aşa ni se dictează de la nivel local. Oricine altcineva, orice altceva dar nu conştiinţa. 

Ce nu a înţeles Simone Albani, deşi la şedinţa extraordinară din 7 ianuarie s-a explicat clar, într-o limbă română impecabilă este că municipalitatea din Alba Iulia nu a făcut altceva decât să respecte o decizie a Guvernului liberal-socialist. Dincolo de acest aspect, Alba Iulia este prima răspunzătoare de felul în care îşi administrează viitorul, fără să aştepte mila nimănui, iar decizia de majorare a impozitelor şi taxelor locale, este un instrument care poate ajuta la dezvoltarea oraşului sau măcar la menţinerea lui în trendul ascendent din ultimii ani.  De altfel şi premierul Victor Ponta a atras atenţia că indexarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei este singura soluţie pe care comunităţile o au la îndemână pentru a putea face faţă cheltuielilor curente cu întreţinerea unui oraş, dar şi pentru investiţiile cerute de cetăţeni. Guvernul, a spus premierul, nu va mai veni să ajute comunităţile care nu se descurcă cu banii pentru că are alte cheltuieli, dar şi pentru că nu este de acord cu deciziile populiste şi nerealiste ale unora dintre aleşi. 

Mai mult, el şi colegul său Gabriel Pleşa nu înţeleg diferenţa dintre indexarea cu rata inflaţiei şi prevederea legislativă care acordă consiliilor locale libertatea de a majora sau reduce nivelul taxelor cu până la 20 de procente. Sunt două lucruri diferite pe care, aşa vedem, cei doi responsabili consilieri locali liberali nu le cunosc! Halal pregătire pentru conducerea destinelor oraşului nostru! Să ne ferească Dumnezeu! Dacă însă cunosc că avem de-a face cu două lucruri diferite, dar le încurcă voit pentru a obţine şi pe mai departe simpatia albaiulienilor, le bat obrazul şi le reamintesc că vremea campaniei electorale a trecut. Acum e vremea să arate că ştiu decide responsabil. Dar ei ne dau doar circ. Şi aş mai adăuga ceva, şi consilierii locali din Aiud au indexat taxele şi impozitele cu 16,05 la sută. Liberalii de acolo nu strigă deloc. Poate pentru că primarul lor este şi el liberal?”

Nicolaie Moldovan, administrator public Alba Iulia:

„Indexarea cu rata inflaţiei a taxelor şi impozitelor locale în municipiul Alba Iulia se pare că nu a fost înţeleasă pe deplin nici în ceea ce priveşte necesitatea, dar mai cu seamă în ceea ce priveşte procedura legală. Executivul local, adică Primăria Alba Iulia a fost acuzată că a procedat nelegal. Vreau să demonstrez logic şi cronologic cum s-au derulat lucrurile pentru ca albaiulienii să nu cadă în capcană şi să poată judeca singuri. Prin HG nr. 1309/2012, adoptată de Guvernul României în şedinţa din data de 27 decembrie 2012 şi publicată în Monitorul Oficial nr. 898/28.12.2012, care înlocuieşte anexa nr. 1, la Normele Metodologice de Aplicare a prevederilor Titlului IX din Codul Fiscal, sunt stabilite impozitele şi taxele locale, aplicabile începând cu anul 2013.

nicolaie moldovan

În art. 1, alin. 2 din HG nr. 1309/2012, se prevede că autorităţile deliberative ale administraţiei publice locale, completează, modifică şi/sau abrogă dupa caz, hotărârile adoptate cu privire la stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2013, până la data de  31 decembrie 2012, pentru a asigura corelarea cu prevederile Legii nr. 571/2003, privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Ca urmare, introducerea proiectului de hotărâre, privind impozitele şi taxele locale pe anul 2013, pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local Alba Iulia nu a fost făcută în grabă, ci reprezintă un mod de a intra în legalitate. Fiecare consiliu local, trebuia să adopte o hotărâre în baza HG nr. 1309/2012 şi numai după adoptarea acesteia se poate trece la eventuale modificări, în sensul reducerii valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale.

De asemenea, hotărârea trebuia adoptată, deoarece la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţa a Persoanei, s-a primit de la Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Evidenţă a Bazelor de Date, adresa nr. 3721904/03.01.2013, prin care se comunică noile taxe extrajudiciare de timbru, obligatorii de aplicat. În acest sens, în dimineata zilei de 3 ianuarie 2013, la Direcţia de Venituri s-au emis chitanţe cu taxe extrajudiciare de timbru vechi, iar după primirea adresei mai sus menţionate, s-au emis chitanţe pentru diferenţe, la SPCLEP, nefiind altfel luate în considerare. La fel s-a întâmplat şi la Serviciul Înmatriculări Auto. 

Art. 4, alin. 1 din Codul Fiscal prevede că: „prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege promovata, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia”, iar aliniatul 2 al aceluiaşi articol dispune că „orice modificare sau completare la prezentul cod, intră in vigoare cu începere din prima zi a anului următor celei în care a fost adoptată prin lege”. Majorarea aplicată prin HG 1309/2012, la nivelul Municipiului Alba Iulia, la impozitul pe clădiri, pentru persoane fizice şi impozitul pe teren pentru persoane fizice şi juridice se ridică la suma de 1.200.000 lei, adică 1.5% din veniturile proprii, respectiv 0.512%, din total venituri, raportat la bugetul anului 2012.  Consider ca prevederile HCL sunt legale şi adoptate cu respectarea dispoziţiilor   HG nr. 1309/2012. Din suma cu care cresc veniturile bugetului local, vedem că ea este departe de suma corecţiilor financiare aplicate unora dintre proiectele cu finanţare europeană derulate de Primăria Alba Iulia”.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite