Alba Iulia a intrat în scenariul roşu. Numărul cazurilor s-a dublat în câteva zile
0
Municipiul Alba Iulia intră în scenariul roşu după ce numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a depăşit rata de 3 cazuri la mia de locuitori.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba a decis marţi, 11 ianuarie, măsuri restrictive pentru municipiul Alba Iulia, care e depăşit incidenţa de 3 la mia de locuitori, dar şi pentru comunele Sântimbru, care are peste 4 incidenţă şi pentru Aiud şi Arieşeni, care au depăşit rata de 1 caz la mia de locuitori.
Potrivit hotărârii CJSU, măsurile pentru Alba Iulia, Aiud, Arieşeni şi Sântimbru intră în vigoare începând de miercuri, 12 ianuarie 2022 ora 00.00 şi se aplică pentru o perioadă de 14 zile.
În judeţul Alba au fost anunţate marţi, pentru un interval de 24 de ore, 44 de noi infectări cu COVID-19. Jumătate dintre acestea sunt din municipiile Alba Iulia – 12 şi Sebeş – 11. Cele mai multe cazuri active sunt în Alba Iulia - 254. Incidenţa la nivel judeţean este de 1,45 cazuri la mie.
De asemenea, începând de marţi de la ora 00.00, la Lunca Mureşului se aplică timp de 14 zile măsurile aferente scenariului roşu, incidenţa în această comună fiind de 3,14 cazuri la mia de locuitori
În scenariul roşu se mai află comunele Ciugud (8 ianuarie) şi Gârbova (9 ianuarie). În municipiul Sebeş, oraşul Ocna Mureş şi comunele Albac, Daia Română, Ighiu, Rimetea şi Săsciori a fost depăşită incidenţa de 1 la mie, aceste unităţi administrativ-teritoriale intrând în scenariul galben.
Sintetizând, restricţiile se referă la limitarea ocupării spaţiului la restaurante, cafenele, terase, cămine culturale, târguri, piscine, săli de sport, de fitness sau de jocuri de noroc, săli de conferinţe şi de cursuri de formare profesionale, la 30% din capacitate, în scenariul roşu, respectiv la 50%, în scenariul galben.
Astfel, desfăşurarea activităţilor este permisă doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:
- vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare
- care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore
- care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani.