Administraţia din Alba Iulia demarează investiţia de 8 milioane de euro pentru revitalizarea cartierului locuit de romi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia locală din Alba Iulia va demara activităţile pentru investiţia de 8 milioane de euro din zona cartierului în care locuiesc câteva mii de locuitori de etnie romă. Consiliul local va aproba luni Planul Urbanistic Zonal pentru ansamblul urban cu spaţii socio-culturale, educative şi de locuit în cartierul Gheorghe Şincai.

Este vorba despre locuinţele sociale ce vor fi construite în zona “Lumea Nouă”, integrate în planurile primăriei de revitalizare a aceste părţi a oraşului şi de integrare a comunităţii rome. După aprobarea documentaţiei de urbanism, urmează studiul de fezabilitate şi asigurarea finanţării pentru construcţia acestui complex urban. Cel mai probabil, vor fi accesate fonduri POR. Proiectul face parte din strategia mai amplă de revitalizare a zonei „Lumea Nouă”.

Condiţia impusă de comisia de specialitate, pentru aprobarea documentaţiei, este restrângerea zonei de locuinţe individuale şi realizarea pentru acestea a unui regim de înălţime P+1, precum reglementarea unei zone de sport şi agrement. Planul Urbanistic Zonal include construirea a 7 blocuri cu trei niveluri (parter şi două etaje), cu 17 până la 24 apartamente, alte trei clădiri cu un etaj ce vor reuni 12 locuinţe individuale, reamenajarea talciocului (spaţii acoperite, deschise şi platforme), teren de sport pentru minifotbal, spaţiu public pentru comerţ şi cultură, spaţiu public pentru comerţ – miniateliere, spaţii gospodăreşti şi platforme de gunoi, sistemul de circulaţie pietonală şi auto, spaţii de parcare, spaţiu de joacă pentru copii şi spaţii verzi.

Toate acestea, pe un teren de 50.000 mp, în continuarea talciocului din Alba Iulia. În total, vor fi peste 150 de

Imagine indisponibilă

locuinţe. Conform reglementărilor propuse, clădirile la strada Gheorghe Şincai se vor retrage la aliniamentul halei “Incov”. Clădirile vor fi amplasate retras cu minim 3 metri şi maxim 6 metri faţă de aliniamentul stradal. Clădirile vor respecta între ele distanţe minime egale cu jumătate din înălţimea celei mai înalte (la cornişă). Excepţie fac cazurile în care clădirile nu sunt locuinţe sau faţadele prezintă calcane sau ferestre ce nu asigură luminarea unor încăperi, fie de locuit, fie pentru alte activităţi ce necesită lumină naturală.

Locuinţele colective vor fi construite la o distanţă minimă de 20 de metri între ele, respective la 21 de metri faţă de aleea carosabilă principală a cartierului, cele individuale la 30 de metri între ele, iar terenul de sport la cel puţin 29 de metri faţă de locuinţele individuale. De asemenea, distanţa minimă a parcajelor faţă de locuinţele colective este de 5 metri, distanţa minimă a locuinţelor individuale faţă de limita de proprietate pe latura de sud este de 0,6 metri, pe latura de nord de 12 metri. Accesul principal auto şi pietonal se va realiza din strada Gheorghe Şincai şi va avea obligatoriu două benzi de circulaţie (ambele sensuri). În incinta zonei de locuinţe colective se admit sensuri unice de circulaţie auto. Se va asigura accesul pietonal, inclusiv pentru persoane cu handicap sau dificultăţi de deplasare, la locuinţe, locuri de odihnă, locuri de joacă pentru copii, parcaje. Va fi cel puţin un loc de parcare pentru fiecare apartament. Vor fi 147 de locuri de parcare pentru locuinţele colective, 37 pentru spaţiile cu funcţiuni complementare, 37 pentru locuinţele individuale. Toate clădirile vor fi racordate la reţele tehnico-edilitare publice. 

Imagine indisponibilă

Lucrările fac parte din Strategia de Dezvoltare Locală ”Alba Iulia Incluzivă”, selectată pentru finanţare de Ministerul Fondurilor Europene. Este vorba despre un set de propuneri care vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii, creşterea coeziunii sociale, îmbunătăţirea mediului de viaţă şi creşterea economică pentru o zonă locuită de aproximativ 20.000 de locuitori, formată din cartierul Lumea Nouă şi zona urbană funcţională din jurul acestuia, respectiv cartierul Cetate, partea de nord a cartierului Carolina, zona de nord a cartierului Tolstoi şi cartierele Ampoi I, II şi III. Propunerile de proiecte au o valoare de 8 milioane de euro şi vizează îmbunătăţirea condiţiilor de locuit, creşterea accesului la educaţie, servicii medicale, dar şi pe piaţa muncii. Sunt alocaţi, prin Programul Operaţional Regional, 4.830.000 euro (69%), 2.170.000 euro (31%) pentru proiecte finanţate prin Programul Operaţional Capitalul Uman şi 1.000.000 euro din alte surse de finanţare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite