Ţeparul din Alba care a vândut bolovani în loc de aur cu 290.000 de lei, condamnat definitiv la şase ani de închisoare
0Ţeparul ultimilor ani din Alba a fost condamnat definitiv la 6 ani de închisoare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dorel Vîrciu a înşelat un medic stomatolog din Roşia Montană, căruia i-a vândut 3,5 kilograme de bolovani în loc de aur. Infracţiunea, demnă de scenariul unui film, a avut loc în noiembrie 2011.
Dorel Vîrciu a avut ceva noroc la instanţa supremă. Judecătorii de la ICCJ i-au admis recursul şi au micşorat pedeapsa de la 10 ani, cât a decis anterior Tribunalul Hunedoara şi Curtea de Apel Alba Iulia, la 6 ani de închisoare. Bărbatul de 48 de ani a fost judecat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
“Admite recursul declarat de inculpatul Vîrciu Dorel împotriva deciziei penale nr. 135/A din 15 noiembrie 2012 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia – Secţia Penală. Casează în parte decizia penală atacata şi sentinţa penală nr. 184 din 14 septembrie 2012 pronunţată de Tribunalul Hunedoara – Secţia Penală şi rejudecând reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului pentru savârşirea infracţiunii prevazute de art. 215 alin. 1 şi 5 din Codul penal cu aplicarea art. 74 alin. 2 Cod penal, de la 10 ani la 6 ani. Menţine celelalte dispoziţii ale ambelor hotarâri. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de partea civilă Bara Nicolae Adrian împotriva aceleiasi decizii. Deduce din pedeapsa aplicata inculpatului Vîrciu Dorel, timpul reţinerii şi arestării preventive de la 27 noiembrie 2011 la 11 aprilie 2013. Obligă recurenta parte civilă la plata sumei de 200 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă”, se afirmă în sentinţa de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Înşelăciunea dezvăluie un scenariu de film. Actorii sunt un om de afaceri din oraşul Zlatna (Dorel Vîrciu - inculpatul) şi un medic stomatolog din Roşia Montană (Nicolae Bara - victima). Afaceristul a reuşit performanţa să îi vândă medicului 3,5 kilograme de bolovani în loc de aur, pentru suma de 290.000 de lei.
„Ceva galben de la Roşia Montană”
Dorel Vîrciu avea datorii mari atât prin firma sa cât şi personal. A aflat în 18 noiembrie 2011 că Nicolae Bara a vândut mai multe terenuri în Roşia Montană şi vrea să schimbe banii în aur. În aceeaşi zi l-a sunat pe medic, căruia i s-a prezentat cu numele „Marius” şi i-a propus o întâlnire importantă. Victima a dorit să se întâlnească imediat, însă apelantul l-a refuzat explicându-i că deţine „ceva galben de la Roşia Montană” şi trebuie să evite locurile publice, ca să nu fie recunoscut. S-au întâlnit în aceeaşi zi seara pe centura oraşului Abrud.
Vîrciu s-a prezentat ca fiind un crescător de oi din localitatea Stănija - Hunedoara şi i-a spus că deţine pentru vânzare 2.400 grame de aur de 16 carate, iar o altă persoană are 830 grame aur de 20 de carate la preţul de 80 lei/gram. Bara a primit şi o mostră de aur pentru care a plătit 2.500 de lei şi pe care urma să o ducă la un laborator din Timişoara pentru a-i verifica autenticitatea şi calitatea. Cei doi s-au întâlnit din nou în 24 noiembrie, când Dorel Vîrciu i-a solicitat medicului suma de 3.000 de lei pe motiv că trebuie să cumpere nişte oi. Au stabilit ca predarea aurului să aibă loc în ziua următoare. Nicolae Bara a fost de acord, chiar daca nu primise rezultatul analizei de laborator. Au stabilit să se întâlnească, seara, în Hunedoara.
„Aurul”, ascuns într-o claie cu fân
„În localitatea Stănija, în apropierea intersecţiei cu drumul ce duce spre După-Piatră, partea vătămată l-a observat pe inculpat, care se deplasa grăbit, la pas. Inculpatul a urcat în maşina acestuia, i-a explicat că se fereşte de vecini şi i-a cerut să îi arate banii. Victima a deschis cutia în care se aflau banii, inculpatul a examinat conţinutul cutiei la lumina unei lanterne pe care o deţinea, i-a spus că aurul este ascuns într-o claie cu fân din apropiere, apoi l-a rugat să îl aştepte în maşină, până când aduce recipientele cu aur.
Inculpatul a revenit în scurt timp, s-a îndreptat spre portiera părţii vătămate, care a coborât geamul, i-a spus că l-au observat vecinii şi trebuie să se grăbească. În acelaşi timp a aruncat în maşină pe geamul coborât al portierei două recipiente din plastic sigilate cu bandă scotch, a luat cutia cu bani, pe care partea vătămată o ţinea pe volan şi s-a îndepărtat în fugă. Verificând conţinutul recipientelor, victima a constatat că în ele se află pietre învelite în staniol”, astfel este descris momentul schimbului celor 3,5 kilograme de pietre cu suma de 290.000 de lei, în motivarea magistraţilor.
Dorel Vîrciu mai are o condamnare de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală.
Principalele precizări din rechizitoriu:
"În data de 18.11.2011, în jurul orei 17.00, în timp ce îşi desfăşura activitatea de (…), partea vătămată B.N.A. a fost apelat pe telefonul său mobil cu numărul (…) de la numărul (…), de un bărbat care s-a prezentat doar cu numele „Marius” şi care i-a propus o întâlnire pentru o discuţie importantă. Partea vătămată i-a sugerat să se întâlnească la (…), însă apelantul l-a refuzat, explicându-i că deţine „ceva galben de la Roşia Montană” şi trebuie să evite locurile publice, ca să nu fie recunoscut. Dându-şi seama despre ce este vorba, partea vătămată i-a spus apelantului că îl va suna la sfârşitul programului de lucru, ceea ce s-a şi întâmplat, cei doi stabilind să se întâlnească pe şoseaua de centură a oraşului Abrud, în dreptul ştrandului Bâdea.
În ziua respectivă – 18.11.2011, la ora 21.56 – partea vătămată l-a întâlnit prima oară, în locul stabilit, pe inculpatul Vîrciu Dorel, care a coborât dintr-un autovehicul de teren marca Suzuki Vitara de culoare albă, cu volan pe dreapta, cu două uşi, înmatriculat în Anglia, care s-a prezentat doar ca fiind un crescător de oi din localitatea Stănija, jud.Hunedoara şi care i-a relatat că deţine, în vederea vânzării, 2.400 grame de aur de 16 carate, iar o altă persoană deţine şi doreşte să vândă 830 grame aur de 20 de carate, preţul vânzării fiind de 80 lei/gram, cu condiţia ca partea vătămată să cumpere întreaga cantitate de metal preţios. În aceeaşi împrejurare, pentru a întări cele spuse, inculpatul i-a remis părţii vătămate o mostră de aur pentru care partea vătămată i-a plătit un avans de 2.500 lei, cei doi stabilind că, în data de 21.11.2011, partea vătămată va duce mostra cumpărată la un laborator din Timişoara, pentru a-i verifica autenticitatea şi calitatea.
În ziua următoare – 19.11.2011 – folosind acelaşi telefon mobil, inculpatul l-a sunat în două rânduri pe partea vătămată, pentru a se convinge că înţelegerea privind tranzacţia cu aur rămâne valabilă. În data de 21.11.2011, partea vătămată s-a deplasat la Timişoara şi a predat unui laborator de profil (…), pentru verificare, mostra de aur cumpărată de la inculpat, rezultatul examinării urmând să îl primească după câteva zile. În după-masa aceleaşi zile partea vătămată l-a apelat în câteva rânduri pe inculpat, pentru a-i relata că verificarea mostrei e de durată, însă, cum telefonul acestuia a fost închis de fiecare dată, partea vătămată i-a expediat un sms pentru a-l asigura că înţelegerea lor rămâne valabilă. După primirea sms-ului, inculpatul l-a sunat pe partea vătămată şi au avut discuţii despre rezultatul, neprimit încă, al analizei de laborator a mostrei.
În data de 24.11.2011, inculpatul Vîrciu Dorel l-a sunat pe partea vătămată B.N.A., căruia i-a propus o nouă întâlnire. Pentru că inculpatul a refuzat o întâlnire în dimineaţa următoare, insistând să se întâlnească în aceeaşi zi, (…) pe şoseaua care traversează localitatea Şard, jud.Alba. În jurul orei 20.00, după ce şi-a încheiat activitatea (…), partea vătămată s-a îndreptat cu autoturismul său spre locul întâlnirii, iar pe drum a avut alte convorbiri telefonice cu inculpatul, stabilind să se întâlnească în localitatea Ampoiţa, jud.Alba, într-o parcare dinafara carosabilului. Ajungând în acest loc, partea vătămată a urcat în autoturismul inculpatului, acelaşi Suzuki Vitara alb, înmatriculat în Anglia, cu volan pe partea dreaptă, pe care inculpatul îl conducea şi la prima lor întâlnire. Inculpatul i-a cerut bani părţii vătămate, fără să precizeze o sumă anume justificând că are nevoie de ei pentru a cumpăra oi, în dimineaţa următoare, de la un târg de animale din Haţeg, jud.Hunedoara. Pentru că nu avea bani asupra lui, partea vătămată a hotărât să revină în Alba Iulia, unde avea 3.000 lei, apreciind că această sumă, alături de avansul de 2.500 lei, reprezintă preţul mostrei anterioare. Inculpatul trebuia să îl aştepte pe partea vătămată în acelaşi loc.
La întoarcere cu banii asupra sa, partea vătămată a observat că lângă maşina de teren a inculpatului, în locul iniţial al întâlnirii, se afla un echipaj al poliţiei, astfel că nu a mai oprit, ci şi-a continuat drumul până în staţia de autobuz din localitatea Tăuţ, jud.Alba, apoi l-a sunat pe inculpat, la ora 22.24, pentru a-i spune unde se află. Inculpatul nu i-a răspuns, ci l-a sunat imediat, la ora 22.25, proferând injurii la adresa poliţiştilor, care îl întrebaseră ce face în locul respectiv. În staţia de autobuz din localitatea Tăuţ, unde s-au întâlnit din nou, inculpatul şi partea vătămată au stabilit ca predarea întregii cantităţi de aur şi a preţului să se efectueze în ziua următoare – 25.11.2011 – , în cursul căreia urmau să stabilească telefonic, locul întâlnirii. Tot în seara de 24.11.2011, inculpatul i-a spus părţii vătămate că aurul se va afla în borcane sigilate, că cele două cantităţi de aur tranzacţionate, de 2.400 g şi 830 g, cântăresc, de fapt, 2.463 g şi 960 g, că vinde întreaga cantitate pentru suma de 290.000 lei şi că nu va număra banii, pentru că sunt prea mulţi, dar şi pentru că acordă încredere părţii vătămate. În aceeaşi seară de 24.11.2011, partea vătămată s-a întors din nou în Alba Iulia, a retras de la ATM întreaga sumă de bani disponibilă (…), a împrumutat (…), totalizând astfel preţul aurului, de 290.000 lei.
În data de 25.11.2011, la ora 16.02, partea vătămată a fost apelată de inculpat, cei doi stabilind în mod cert că tranzacţia va avea loc în aceeaşi zi, în cursul serii, (…). La ora 19.54, inculpatul l-a apelat din nou pe partea vătămată, căruia i-a spus că se află cu oile în localitatea Stănija, jud.Hunedoara, unde îl aşteaptă, la intersecţia cu drumul care duce spre localitatea După-Piatră. Partea vătămată a plecat spre localitatea Stănija cu autoturismul său, fiind urmat, de maşina condusă de tatăl său. În drum spre Stănija, partea vătămată a încercat să îl contacteze telefonic pe inculpat, în două rânduri, la orele 21.38 şi 21.39, acesta nu i-a răspuns, ci l-a sunat el la ora 21.41, spunându-i părţii vătămate să îl sune când ajunge în locul denumit Dealul Buceşului, jud.Hunedoara.
Ajuns în acest loc, partea vătămată l-a sunat pe inculpat la orele 22.06, 22.13, 22.18, 22.20 şi 22.21, dar, pentru că inculpatul nu i-a răspuns, şi-a continuat deplasarea spre localitatea Stănija, unde, în apropierea intersecţiei cu drumul ce duce spre După-Piatră, l-a observat pe inculpat, care se deplasa grăbit, la pas. Inculpatul a urcat în maşina părţii vătămate, căruia i-a explicat că se fereşte de vecini şi i-a cerut să îi arate banii. Partea vătămată a deschis cutia în care se aflau banii, inculpatul a examinat conţinutul cutiei la lumina unei lanterne pe care o deţinea – partea vătămată observând că inculpatul are mâinile înmănuşate –, i-a spus părţii vătămate că aurul este ascuns într-o claie cu fân din apropiere, apoi l-a rugat să îl aştepte în maşină, până când aduce recipientele cu aur din locul în care le ascunsese.
Inculpatul a revenit în scurt timp, s-a îndreptat spre portiera părţii vătămate, care a coborât geamul, i-a spus părţii vătămate că l-au observat vecinii şi trebuie să se grăbească, iar în acelaşi timp a aruncat în maşina părţii vătămate, pe geamul coborât al portierei acestuia, două recipiente din plastic sigilate cu bandă scotch, a luat cutia cu bani, pe care partea vătămată o ţinea pe volan şi s-a îndepărtat în fugă. Verificând conţinutul recipientelor, partea vătămată a constatat că în ele se află pietre învelite în staniol."