Supermaratonul Barkley, competiţia epuizantă care a fost terminată de numai 14 oameni în decursul a 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cursă montană de rezistenţă, care are loc o dată la doi ani într-o rezervaţie naturală din statul american Tennessee, este considerată una dintre cele mai dificile astfel de competiţii din lume.

Maratonul Barkley, una dintre cele mai solicitante curse de anduranţă din lume, se desfăşoară pe distanţa de aproximativ 160 de kilometri, în rezervaţia Frozen Head State Park din Tennessee, SUA. Competiţia a fost inaugurată în 1986, iar de atunci şi până în prezent, din numărul total de 1.100 de participanţi numai 14 au reuşit să termine traseul. Mai exact, cu doi oameni în plus faţă de numărul persoanelor care au păşit pe Lună. Niciunul din cei 40 de alergători înscrişi la cursa de anul acesta nu a reuşit să termine traseul, iar printre cei care se pot lăuda cu această performanţă nu se află nicio femeie.

Circuitul este atât de dificil şi pentru că presupune 18,000 de metri diferenţă de nivel cumulată, adică echivalentul a două escaladări pe muntele Everest, începând de la nivelul mării. Cursa constă într-un traseu muntos de 32 de kilometri, pe care competitorii trebuie să-l parcurgă de cinci ori. Dacă rundele cu numărul trei şi patru trebuie parcurse în sens invers decât au fost primele două, direcţia de alergare pentru runda finală poate fi aleasă de concurent. Alergătorii au la dispoziţie şi o variantă mai uşoară a maratonului, care presupune completarea a doar trei runde din totalul de cinci. 

image

FOTO odditycentral.com

Pentru ca lucrurile să fie şi mai complicate, există şi limită de timp. Astfel, cursa de 160 de kilometri trebuie finalizată în mai puţin de 60 de ore, în timp ce traseul mai simplu, de numai 96 de kilometri, în 40 de ore.

Trimişi la drum cu o hartă şi un compas 

De asemenea, nu există puncte de prim-ajutor pe traseu, în cazul în care alergătorii au nevoie de intervenţia unui medic, ci numai două locaţii de unde îşi pot reface rezervele de apă. Bineînţeles, nu este permisă folosirea dispozitivelor cu GPS sau a  telefoanelor mobile pentru a uşura misiunea participanţilor, ci li se pune la dispoziţie un pachet format din câteva indicaţii de traseu, o hartă a zonei de concurs şi un compas. Pentru a dovedi că au urmat întocmai drumul stabilit, alergătorii trebuie să găsească mai multe cărţi şi să rupă pagina aferentă numărului lor de concurs. Pierderea unei singure pagini are drept consecinţă descalificarea.

image

Gary Cantrell FOTO odditycentral.com

Ideea maratonului Barkley îi aparţine americanului Gary Cantrell (foto sus), care a fost inspirat de povestea evadării lui James Earl Ray, asasinul lui Martin Luther King Jr, cunoscutul activist pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare din SUA. Earl Ray a alergat prin pădurea din apropierea puşcăriei timp de 55 de ore, însă pentru că nu s-a putut orienta, în tot acest timp a reuşit să parcurgă doar 13 kilometri.

Călătorii



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite