Reguli de călătorie cu avionul. 7 reguli valabile la majoritatea companiilor aeriene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reguli de călătorie cu avionul. Companiile aeriene îşi rezervă, de obicei, dreptul de a modifica locul selectat iniţial de un pasager FOTO: Arhivă Adevărul
Reguli de călătorie cu avionul. Companiile aeriene îşi rezervă, de obicei, dreptul de a modifica locul selectat iniţial de un pasager FOTO: Arhivă Adevărul

Reguli de călătorie cu avionul. Dacă aţi planificat un city break sau o vacanţă la schi peste graniţe în perioada următoare şi călătoriţi cu avionul, trebuie să vă luaţi măsuri de precauţie pentru a nu întâmpina probleme cu biletele, bagajele, vizele şi alte acte necesare.

Cei care se află la primele zboruri cu avionul trebuie să se asigure că deţin toate informaţiile necesare pentru un zbor fără probleme, de la documentele care le sunt necesare, rezervarea biletelor de avion, obiecte interzise în bagajul de mână şi până la regulile de călătorie cu copii. Iată câteva sfaturi utile pentru călătorii relaxate:

Reguli de călătorie cu avionul. Rezervarea locurilor

Rezervările de locuri pentru zboruri se fac cu ajutorul sistemelor computerizate de rezervări, fie direct de la compania aeriană, fie prin intermediul agenţiilor de turism, care au acces la bazele de date ale companiilor de transport aerian. Confirmarea rezervărilor se va face funcţie de disponibilitatea de locuri. La cererea pasagerului, transportatorul îi poate furniza acestuia confirmarea în scris a rezervării.

Foarte important de ştiut este că transportatorul sau agenţia de turism poate anula rezervarea fără preaviz dacă nu aţi achitat biletul în termenul specificat de acesta. De asemenea, companiile aeriene îşi rezervă, de obicei, dreptul de a modifica locul selectat iniţial dacă are loc o schimbare de configuraţie a aeronavei sau aeronava are o alta configuraţie faţă de cea iniţial disponibilă la momentul rezervării.

Reguli de călătorie cu avionul. Costuri

Preţurile biletelor de avion sunt diferite în funcţie de perioada în care călătoriţi, de numărul de zile petrecute la destinaţie şi, bineînţeles, de clasa de confort. O rezervare făcută cu mai mult timp înaintea călătoriei vă asigură costuri mai mici.

Un studiu realizat de Airlines Reporting Corp (ARC) arată că cel mai bun moment pentru a cumpăra biletele este cu 24 de săptămâni înainte de călătorie, în cazul curselor externe. De asemenea, există şi o zi a săptămânii în care putem găsi bilete mai ieftine: duminica.

Reguli de călătorie cu avionul. Bagajele

Bagajele care pot fi luate în avion au, de obicei, dimensiunile 55 cm x 35 cm x 25cm, dar trebuie să vă interesaţi exact la compania aeriană cu care aţi ales să călătoriţi. În cazul în care bagajul de mână nu corespunde cu dimensiunile impuse de transportator, acesta poate solicita încărcarea lui ca bagaj de cală. Unele companii aeriene, în special cele low cost, percep taxe suplimentare pentru bagajul de cală.

În funcţie de destinaţie, greutatea maximă a bagajelor de cală poate fi de 20 kg/pers. (clasa Economy) pentru Europa sau de 2 x 32 kg/pers. pentru SUA şi Canada. şi în acest caz trebuie sp vă interesaţi la compania aeriană aleasă cu privire la greutatea aceptată pentru bagajul de cală.

Reguli de călătorie cu avionul. Obiecte permise şi interzise

În cazul în care călătoriţi cu un laptop în bagajul de mână, va trebui să-l scoateţi şi să-l aşezaţi într-un sertar special. De asemenea, obiectele metalice pe care le aveţi asupra dvs. (prrecum ceasul, bijuteriile, cureaua, monedele, telefonul mobil) trebuie puse într-un coş înaintea controlului de securitate. Excepţie fac piercingurile, care nu trebuie scoase.

Atenţie la lichidele transportate în bagajul de mână! Cantitatea maximă permisă este de 100 ml, iar regula se aplică şi pentru creme, parfumuri şi deodorante.

Reguli de călătorie cu avionul. Înregistrarea şi îmbarcarea

Pentru a vă putea înregistra şi îmbarca, trebuie să aveţi cu dvs. documentele necesare călătoriei: carte de identitate sau paşaport în cazul în care călătoriţi în destinaţii din afara UE, biletul de avion şi alte acte cerute de transportator. Atenţie! Anumite ţări cer ca paşaportul să fie valabil pentru cel puţin 3, 6 sau 9 luni de la data începerii călătoriei. Puteţi obţine această informaţie de la ambasada ţării pe care o veţi vizita.

Înaintea zborului, trebuie să vă înregistraţi la ghişeul de înregistrare al companiei aeriene de la care aţi achiziţionat biletul, iar pentru aceasta, este obligatoriu să vă prezentaţi îăn timp util. De regulă, ar trebui să ajungeţi la aeroport cu două ore înaintea călătoriei. În caz contrar, transportatorul nu va întârzia plecarea cursei şi are dreptul să anuleze rezervarea fără a fi obligaţi să suporte costul biletului.

Reguli de călătorie cu avionul. Călătoriile cu copii

Dacă intenţionaţi să călătoriţi în afara ţării cu unul sau mai mulţi copii şi aceştia nu sunt însoţiţi de ambii părinţi sau tutori, veţi avea nevoie de o procură care se obţine de la cabinetele notariale. În lipsa acesteia, copilul sau copiii nu pot părăsi ţara.

Este bine de ştiut, de asemenea, că vi se permite călătoria cu mâncare pentru copii (preferabil sigilată) şi cu jucării, atâta timp cât nu depăşiţi greutatea permisă la bagajul de mână.

Reguli de călătorie cu avionul. Ce înscriem în declaraţia vamală

La intrarea/ieşirea în/din România trebuie să înscrieţi în declaraţia vamală următoarele obiecte:

- sumele de bani mai mară de 10.000 de euro sau echivalentul acesteia în altă monedă;

- arme, muniţii, materiale explozibile, radioactive sau nucleare;

- medicamente, substanţe chimice, materiale toxice (medicamente pot fi transportate şi în bagajul de mână, dar numai în cantităţi mici, necesare pasagerului pe durata călătoriei)

- bijuterii ce depăşesc nevoile personale;

- băuturi alcoolice în cantitate mai mare de 1 litru;

- ţigări în cantitate mai mare de două cartuşe (200 ţigări);

- orice obiect de artă din patrimoniul statului.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite