Măsuri de siguranţă: la ce trebuie să fim atenţi înainte de rezervarea unei vacanţe early booking

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii au început să îşi achiziţioneze vacanţele estivale încă din prima lună a acestui an, graţie reducerilor importante oferite de agenţiile de turism. Consilierul în turism Traian Bădulescu a trecut în revistă principalele aspecte de care trebuie să ţină cont turiştii tentaţi de ofertele „înscrieri timpurii“ (early booking).

Ofertele de tip early booking (n.r. - înscrieri timpurii) au intrat de aproape doi ani şi în portofoliul agenţiilor de turism din România, iar românii profită din plin de reducerile importante oferite la început de an pentru pachetele rezervate cu câteva luni în avans, pentru care trebuie să plătească doar o parte din cost.

Cele mai cumpărate destinaţii pentru această vară, conform datelor furnizate de agenţia de turism Paravion.ro, sunt Antalya, în Turcia, dar şi insulele greceşti Rhodos, Creta, cu accent pe staţiunea Chania, şi Santorini, cu servicii şi cazare premium în hoteluri de 4 şi 5 stele.

Dincolo de faptul că în cazul ofertelor early booking turistul poate plăti cu 20% sau 40% mai puţin faţă de tariful achitat în timpul sezonului, acesta găseşte cu siguranţă camere disponibile în staţiunea sau la hotelul unde doreşte să-şi petreacă un sejur.

Printre condiţiile implicate de o ofertă early booking se numără un avans care trebuie plătit în clipa în care agenţia confirmă disponibilitatea rezervării în baza unei facturi de avans, dar şi o dată limită de plată integrală. De asemenea, reducerile early booking scad procentual după fiecare lună şi se încheie când începe sezonul estival, conform consultantului în turism Traian Bădulescu.

Ofertele early-booking sunt cât se poate de reale şi de sigure, dar cu condiţia ca turistul să se orienteze către agenţii mari, fără probleme, subliniază consilierul în turism.

„În mod normal, prima etapă de early booking, care se încheie la 1 februarie, este şi cea mai profitabilă pentru turist, ţinând cont că reducerile se încadrează între 25%-35%, poate chiar 45%-50%, chiar dacă mai rar. Excepţie fac acele cazuri în care agenţii importante fac reduceri mari pentru un număr limitat de camere, doar la câteva hoteluri, pentru a atrage turişti, mai mult ca o formă de promovare. Dar dacă reducerile ajung spre 60%-70%, atunci ar trebui să ne punem nişte semne de întrebare şi să sunăm la agenţie ca să verificăm motivul din spatele unei astfel de reduceri“, recomandă Bădulescu.

De asemenea, acesta îi sfătuieşte pe românii care îşi rezervă de pe acum vacanţa de vară să-şi facă asigurare storno.

De regulă, în cazul în care turistul nu mai poate merge în vacanţa de tip early booking plătită parţial, penalitatea este completă, adică nu mai poate recupera banii daţi în avans. Cu asigurare, banii nu mai sunt plătiţi de turist, ci de agenţia asiguratoare. Dar trebuie ca turistul să ţină cont că asigurarea nu este valabilă pentru incidente minore, ci pentru decese, incendii, în funcţie de ce stipulează contractul, spune Bădulescu.

Ofertele early booking sunt la modă în străinătate de mult timp şi până să fie lansate şi în România, agenţiile de turism şi hotelierii români nu prea aveau activitate în lunile ianuarie, februarie, explică consilierul în turism. Totuşi, acest tip de ofertă ajută mult şi hotelierii, şi agenţia, nu numai turistul. Agenţiile şi hotelierii au nevoie de bani în avans, pentru renovări sau pentru a plăti angajaţii. Aşa că ofertele early booking sunt foarte logice, iar „turiştii nu ar trebui să-şi facă griji că aceste reduceri nu sunt reale, dacă îşi iau anumite măsuri de siguranţă“, precizează consilierul în turism.  

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite