INTERVIU Cazurile de turişti rătăciţi prin munţii României au crescut: încă mai sunt persoane care speră să descopere comorile îngropate în munţii Gorjului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivel naţional, în ultimul an, numărul persoanelor rătăcite în munţi a crescut cu 10%. Deşi s-ar putea crede că cei mai mulţi dintre aceştia sunt turişti care greşesc traseele, în majoritatea cazurilor este vorba de localnici care caută fructe de pădure, ciuperci sau chiar comori ascunse în munţi.

„Activitatea de salvare montană nu vizează doar turiştii. Ne referim la toţi cei care au probleme şi pe lângă turişti întâlnim oameni care desfăşoară diverse activităţi economice, oameni care merg să culeagă fructe de pădure, ciuperci, oameni care merg la vânătoare, la pescuit, care practică diverse sporturi montane, căutători de comori. Pentru noi există doar oameni care trebuie salvaţi. Niciodată nu-i analizăm, nu-i judecăm pentru ce s-a întâmplat. Noi tragem nişte concluzii pentru noi“, a ţinut să ne explice încă de la început Sabin Cornoiu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România.

Numărul cazurilor de persoane rătăcite în munţi a crescut cu 10%

La nivel naţional în ultimul an s-au înregistrat aproximativ 6.700 de cazuri de persoane date dispărute în munţi, ceea ce reprezintă o creştere de 10% în comparaţie cu anul anterior. Preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Montani din România consideră că acest lucru se datorează în primul rând promovării şi dezvoltării sporturilor montane.

Totuşi, nu trebuie scăpate din vedere elementele de bază care pot contribui la siguranţa celor care urcă pe munte, printre care se numără echipamentul, alegerea cu grijă a traseului, corespunzător condiţiei fizice, şi o atenţie sporită asupra condiţiilor meteorologice. 

Sabin Cornoiu atrage atenţia şi asupra pericolului care apare în momentul în care grupul se divide, atunci apărând posibilitatea ca unii dintre ei să se rătăcească pe munte, schimbându-şi traiectoria. „Dacă se pierd, dacă se accidentează, în primul rând trebuie să păstreze unitatea grupului, să încerce să rămână împreună şi numai în condiţii extreme unul sau doi dintre ei să plece să cheme ajutoare. În principiu, munţii încep să fie din ce în ce mai acoperiţi cu semnal telefonic, pot suna la serviciile de urgenţă. Şi atunci când nu ai semnal pe telefon ai şansa să prinzi acest serviciu, fiind un sistem separat. De asemenea, poate fi apelat şi Dispeceratul Naţional Salvamont.

INTERVIU Pericolele care îi pândesc pe turiştii care se aventurează prin munţi pentru a descoperi comori şi locuri nemaivăzute

Cazuri bizare ale localnicilor care s-au rătăcit în timp ce căutau comori

Separat de cazurile turiştilor, mai sunt şi căutătorii de ciuperci, fructe de pădure sau chiar comorile din legendele auzite în familie, munţii din Gorj având o sumedenie de legende privind comorile ascunse în zonă. „Unul dintre cele mai interesante cazuri pe care le-am avut a fost cel al unui căutător de comori, un om care a plecat pe munte, dar bineînţeles că locul în care mergea nu l-a dezvăluit nimănui. Închipuiţi-vă că atunci când familia anunţă dispariţia, noi trebuie să căutăm un munte întreg ca să găsim acel om. Absolut orice gaură, orice loc în care ar fi putut intra, încercând să descoperim locuri pe care acel om le protejează pentru a nu fi descoperite de nimeni. Până la urmă l-am găsit blocat într-un aven de 15 metri“, ne-a declarat Cornoiu.

În ultima lună au fost refăcute marcajele a 300 de trasee turistice montane

Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România a încheiat, luna aceasta, refacerea marcajelor a peste 300 de trasee turistice montane şi renovarea a 25 de baze şi posturi salvamont şi zece refugii, toate lucrările fiind desfăşurate cu materiale donate de Policolor în cadrul campaniei „Culorile României“.   

„Din aprilie şi până luna aceasta, când am intrat în plin sezon turistic, aproape toţi cei 800 de salvamontişti din structurile noastre au fost implicaţi în acţiunile de refacerea a marcajelor traseelor turistice şi renovarea bazelor, posturilor şi refugiilor salvamont. Vom continua lucrările de întreţinere a traseeleor turistice până în toamnă, pentru a le facilita turiştilor şi iubitorilor de sporturi montane practicarea în deplină siguranţă în natură a activităţilor preferate“, a declarat Sabin Cornoiu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România şi ambasador al campaniei „Culorile României“.

Călătorii



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite