30 de recorduri turistice ale României

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aş fi putut începe articolul cu titlul „30 de motive să vizitezi România”, însă această sintagmă a fost folosită atât de des, încât m-am hotărât să punctez o altă idee. Faptul că avem multe recorduri turistice pe plan mondial sau european, multe atracţii unice în lume. Pe care, în mare parte, nu ştim să le punem în prim plan aşa cum trebuie.

De multe ori, vin străini care ne bat pe umăr şi ne spun: „Hei! Voi chiar realizaţi ce aveţi aici?”. Şi nu mă refer doar la Prinţul Charles, la producătorii Wild Carpathia sau Top Gear.

Este drept, orice om tinde să vadă mai puţin ce are bun în casa lui. Orice locuitor al vreunui oraş, oriunde s-ar afla în lumea asta, tinde să îşi subestimeze locul de baştină, în timp ce turiştii cască gura uimiţi. De ce? Simplu. Pentru că acel locuitor este obişnuit cu oraşul său, acolo s-a născut, poate că a intrat într-o oarecare rutină. În cazul României întâlnim şi situaţia obişnuinţei, dar nu numai... Pentru că România nu este deloc o ţară mică, aşa cum spunem noi. Este a noua ţară a Uniunii Europene (din cauza Brexit, va fi a opta) ca întindere şi a douăsprezecea ţară europeană în general. Iar Bucureşti este al şaselea oraş al Uniunii Europene ca populaţie, după Londra, Berlin, Madrid, Roma şi Paris! Ce alăturare, nu? Mulţi români încă nu ştiu multe despre propria lor ţară.

Bucureşti a început să devină destinaţie de city break, marile oraşe din România sunt destinaţii turistice, de evenimente şi de afaceri (şi aici subliniez Cluj, Sibiu, Braşov, Iaşi, Timişoara, Oradea, Constanţa, Craiova), litoralul a început să crească şi să primească un pic mai mulţi turişti străini, iar agenţiile de turism continuă să dezvolte circuitele. Însă nu e de ajuns. Avem nevoie de un brand de ţară puternic (atenţie, nu doar turistic), de o promovare mai agresivă, de un lobby pe toate planurile. Pentru acest an, nu trebuie să ne bazăm pe cele 2 milioane de euro, fonduri de promovare puse la dispoziţia Autorităţii Naţionale pentru Turism. Este o sumă infimă, care de-abia asigură participarea la târgurile de turism. Suma mi se pare nedreaptă, ţinând cont că turismul românesc aduce la bugetul de stat circa 2 miliarde de euro anual. Doar 1% pentru promovare? Nimeni nu se sesizează?

Nu putem să stăm pe loc. Consider că mediul privat trebuie să completeze ceea ce nu poate face statul. Şi fiecare dintre noi să ne vorbim de bine ţara şi să o promovăm pe toate canalele pe care le avem. Pentru că aşa ne va fi mai bine tuturor celor care alegem să rămânem în România, aşa cum fac şi eu.

Ca în orice organizaţie sau corporaţie, ca să poţi promova brandul în exterior, trebuie să crezi întâi în el din interior. Noi, românii, trebuie să credem întâi că locuim într-o ţară frumoasă, care are ce oferi. Şi încep cu cele 30 de recorduri, constatate şi de străini şi care nu pot fi contestate:

1. România are cea mai mare clădire administrativă civilă din lume: Palatul Parlamentului. A fost construită între 1984 şi 1990 în Bucureşti, la ordinul dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, înlocuind un cartier mare (Uranus), cu case vechi si vile, care au fost demolate.

image

2. Cea mai frumoasă cascadă din lume se află în judeţul  Caraş-Severin (regiunea Banat) şi se numeşte Cascada Bigăr.

Cascada Bigăr FOTO Huffington Post

3. Transfăgărăşanul sau drumul naţional 7C este cea mai spectaculoasă şosea de munte din lume, potrivit realizatorilor Top Gear.

transfagarasan

4. În Şurdeşti (judeţul Maramureş) este cea mai înaltă biserică istorică de lemn din lume, turnul măsurând 54 de metri.

unesco

5. De asemenea, cea mai mare biserică modernă de lemn din lume se află în Săpânţa-Peri (tot Maramureş). Turnul are o înălţime de 78 de metri, iar clădirea este considerată cea mai înaltă biserică de lemn din lume, fiind înregistrată în Guinness Book.

image

6. Lonely Planet a declarat Transilvania drept regiunea turistică numărul unu din lume în 2016.

7. Castelul Bran (judeţul Braşov) este castelul legendarului Dracula şi se află în prezent în toate topurile internaţionale ale castelelor şi palatelor istorice.

image

8. Cetatea Făgăraş se află pe locul 2 în Top 10 al celor mai frumoase castele din lume, realizat de Huffington Post în 2015

image

9. Delta Dunării este cea mai mare deltă a Uniunii Europene şi una dintre cele mai mari şi cele mai bine conservate zone umede fluviale din Europa. Suprafaţa Deltei Dunării creşte an de an cu 67 de milioane de tone de aluviuni. Biodiversitatea Deltei Dunării se apropie de cea a Marii Bariere de Corali a Australiei iar Delta a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1991, cu mai multe zone unde accesul turiştilor este interzis sau limitat (peste 50% din suprafaţa rezervaţiei biosferei este intactă).

delta dunarii

10. România are 7 obiective incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO: Mănăstirile din Bucovina; Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei; Centrul istoric al Sighişoarei; Mănăstirea Horezu; satele cu biserici fortificate din Transilvania; Bisericile de lemn din Maramureş; Delta Dunării.

11. România are 9 din primele 15 oraşe ale lumii cu cel mai rapid internet de bandă largă. De exemplu, Ploieşti se află pe locul trei în lume, după Singapore şi Hong Kong. 

12. România are unul dintre cele mai... fericite cimitire de pe Pământ. Cuibărit într-un mic sat din judeţul Maramureş, Săpânţa, în apropiere de graniţa cu Ucraina, Cimitirul Vesel nu este doar un loc funerar unic în lume, dar, de asemenea, reprezintă şi un muzeu în aer liber şi o atracţie turistică în sine.

image

13. Mulţi inventatori români au schimbat lumea. Printre aceştia: Nicolae Constantin Paulescu - descoperitorul insulinei; Eugen Pavel - inventatorul Hyper CD-ROM-ului; Aurel Persu - inginer mecanic care a proiectat primul automobil cu profil aerodinamic avansat din lume cu roţile integrate în caroserie; Petrache Poenaru - inventatorul stiloului; Emil Racoviţă - fondatorul biospeologiei (studiul organismelor care trăiesc în peşteri); Dragomir Anastase - inventatorul scaunului de paraşutat, o versiune timpurie a scaunului ejectabil de azi. Mai mult decât atât, inginerii români au contribuit cu succes la istoria zborului. Henri Coandă, Traian Vuia şi Aurel Vlaicu – toţi aceştia au jucat un rol important ca pionieri în aerodinamica aviaţiei.

14. Cea mai mare populaţie de urşi bruni din Europa trăieşte în România (40% din totalul populaţiei europene).

15. Statuia lui Decebal, situată pe Dunăre, este cea mai mare sculptură în piatră din Europa.



16. România are singurul muzeu al aurului din lume. Cunoscut sub numele de Colecţia mineralogică Brad, Muzeul aurului din micul oraş românesc Brad este singurul de acest gen din Europa. România este, de asemenea, cea mai bogată ţară din Europa în resurse de aur.

image

17. Timişoara este primul oraş luminat de lămpi stradale electrice din Europa continentală, încă din 1884.

Piata Victoriei Timisoara

18. România are propriul său Stonehenge, numit Sarmizegetusa Regia. A fost cel mai important centru militar, religios şi politic al Daciei. Ridicată pe vârful unui munte înalt de 1.200 de metri, cetatea a fost nucleul sistemului strategic defensiv din Munţii Orăştiei, care cuprinde şase citadele.

Sarmizegetusa regia mai 2016

19. Bucureşti a fost declarat drept cel de-al doilea oraş la modă din Europa de către revista franceză slate.fr, imediat după Lisabona. De asemenea, Europe Backpacker Index pentru 2016 afirmă că Bucureştiul este cel de-al doilea oraş ieftin al Europei, după Kiev.

20. Castelul Peleş din Sinaia nu este doar cel mai spectaculos castel din România, dar şi unul dintre cele mai uimitoare castele din toată Europa. A fost construit de primul rege al României, Carol I. De asemenea, a fost primul castel european luminat în întregime de curent electric.

image

21. Sighişoara este considerat ca fiind unul dintre cele mai bine conservate oraşe medievale din Europa.

Sighisoara Amanda Williams

22. Castelul Corvinilor (Castelul Hunedoara) este unul dintre cele mai mari şi cele mai cunoscute castele din Europa.

Castelul Corvinilor FOTO Shutterstock

23. Cercetătorii NASA au decis că peştera Movile din Dobrogea (sud-estul României) este singurul loc de pe pământ unde ar rămâne viaţă în cazul unui dezastru major sau al unui atac nuclear. Şi acest lucru se datorează faptului că este singurul loc din lume în care viaţa nu se bazează pe carbon, ci pe baza chimiosintezei. În total aici s-au descoperit 35 de specii complet noi care trăiesc într-un mediu foarte bogat în hidrogen sulfurat, cu o atmosferă foarte săracă de oxigen, dar bogată în dioxid de carbon şi metan.

image

24. România are una dintre cele mai mari zone neafectate de pădure din Europa, acoperind aproape 27% din teritoriu.

25. Canalul Dunărea - Marea Neagră este al treilea cel mai lung traseu de navigare din lume făcut de mâna omului, după Canelele Suez şi Panama.

image

26. Oraşul Braşov găzduieşte cea mai mare biserică gotică la est de Viena. Biserica Neagră are cea mai mare orgă din Europa, cu 4000 de tuburi (construită de Buchholz, celebru creator de orgi din Berlin, în 1836).

image

27. Braşov găzduieşte una dintre cele mai înguste străzi din Europa: Strada Sforii.

image

28. România are cel de-al doilea muzeu în aer liber din lume ca mărime. Muzeul Astra din Sibiu are mai mult de 300 de clădiri, precum şi mori de vânt, mori de apă, prese gigantice pentru vin, fructe şi ulei, forje şi structuri hidraulice, cu stiluri arhitecturale din mai multe părţi ale României. Oraşul Sibiu a fost, de asemenea, Capitala europeană a culturii în 2007.

image

29. Muzeul Brukenthal din Sibiu a fost înfiinţat cu trei ani înainte de Muzeul Luvru din Paris. Fondat în 1790 de Samuel Brukenthal, guvernatorul Transilvaniei, muzeul a deschis pentru public în 1817. Acesta este cel mai vechi muzeu din România şi unul dintre primele muzee din Europa.

muzeul brukenthal

30. Mănăstirea Voroneţ, situată în nord-estul României, este, de asemenea, cunoscută sub numele de „Capela Sixtină a Orientului”. Mănăstirea - construită în 1488, pe vremea domnitorului Ştefan cel Mare - este renumită în întreaga lume pentru abundenţa de fresce interioare şi exterioare (picturi murale), oferind o nuanţă intensă de albastru în mod obişnuit cunoscut sub numele de „albastru de Voroneţ”.

Manastirea Voronet. FOTO
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite