„Zidul ruşinii“ din Peru, controversata construcţie care separă bogaţii de săraci
0Se vorbeşte dintotdeauna despre diferenţele enorme dintre bogaţi şi săraci, dar parcă nicăieri în lume această barieră nu este mai evidentă ca cea din capitala Republicii Peru, Lima. Un zid din beton, lung de 10 kilometri, care are sârmă ghimpată deasupra pentru a-i împiedica pe amatori să-l sară, separă una dintre cele mai înstărite comunităţi din oraş de una dintre cele mai sărace.
Poreclit şi „zidul Berlinului“ din Peru, zidul ruşinii a fost ridicat pentru a-i împiedica pe localnicii săraci să intre în zona celor bogaţi pentru a comite infracţiuni, conform bbc.com.
Zidul separă Las Casuarinas, o zonă rezidenţială locuită de unii dintre cei mai bogaţi cetăţeni din Peru, de mahalaua Vista Hermosa, unde cei mai mulţi oameni trăiesc la limita sărăciei, adesea fără facilităţi de bază. Multe locuinţe sunt din lemn şi au acoperişurile sparte, iar iluminatul se face cu ajutorul lumânărilor, în contrast total cu vilele spectaculoase aflate în apropiere.
În timp ce rezidenţii bogaţi din Las Casuarinas consideră zidul o necesitate, ca un fel de pavăză în calea săracilor care vin să le tulbure liniştea şi să-i fure, o mulţime de activişti luptă pentru ca zidul ruşinii din Peru să dispară.
Captură YouTube
„Nu consider că această construcţie este discriminatorie în vreun fel. Ziduri sunt în tot oraşul şi nu considerăm că ne discriminăm vecinii când ne separăm de ei cu un gard din beton“, susţine necesitatea zidului unui dintre locuitorii bogaţi, Renzo Alberti, într-un interviu pentru televiziunea Al Jazeera.
Captură YouTube
Zidul ruşinii din Lima a devenit celebru în întreaga lume destul de recent, după ce fotografii cu construcţia au devenit viral pe internet. De la acel moment, trei organizaţii non profit i-au ajutat pe localnicii săraci din Vista Hermosa să picteze zidul (foto sus) în încercarea de a atrage atenţia asupra situaţiei.
Conform statisticilor oficiale, 30% din populaţia din Lima a fost victima unei infracţiuni, iar situaţia s-a agravat atât de mult încât nu mai este ceva neobişnuit ca în Peru să vezi porţi imense şi ziduri în spatele cărora bogaţii s-au baricadat pentru a se proteja de infracţionalitatea crescută.