Viaţa izolată a menoniţilor, oamenii care trăiesc în trecut: „Nu ascultă muzică şi nu folosesc electricitatea. Viaţa lor se rezumă la muncă şi familie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În comunităţile de menoniţi nu există cafenele, restaurante, terenuri de fotbal sau parcuri. FOTO Daily Mail
În comunităţile de menoniţi nu există cafenele, restaurante, terenuri de fotbal sau parcuri. FOTO Daily Mail

O sectă a menoniţilor din Bolivia, comunitate izolată care acceptă foarte rar prezenţa unui străin, au acceptat să pozeze pentru un artist spaniol. Fotograful a realizat o serie de portrete în dorinţa de a oferi o privire de ansamblu asupra stilului de viaţă neobişnuit din coloniile de menoniţi.

Jordi Ruiz Cirera, un fotograf spaniol, a primit permisiunea din partea membrilor coloniilor de menoniţi din Santa Cruz, Bolivia, de a-i fotografia. Proiectul bărbatului, materializat într-o carte intitulată „Los Menonos”, a fost posibil abia după ce acesta a câştigat încrederea familiilor care aleg să-şi trăiască vieţile departe de lumea modernă Menoniţii se ghidează după reguli stricte, refuzând să fie fotografiaţi, să asculte muzică, să folosească electricitatea sau să consume alcool. 

Cirera a aflat pentru prima dată de familiile de menoniţi din Bolivia şi Paraguay în timp ce călătorea prin America de Sud alături de un prieten, apoi a fost cucerit de cultura acestora. 

„M-a şocat faptul că nu aveau modalităţi de distracţie, jocuri sau locuri pentru o viaţă socială normală. Nu există centre sociale în afară de biserică sau magazine. Nu ascultă muzică, nu folosesc electricitatea, nu au cafenele, restaurante, terenuri de fotbal sau parcuri. Viaţa lor se rezumă la muncă şi familie”, povesteşte fotograful. 

image

În familiile de menoniţi, tatăl, „stâlpul casei”, este cel care trebuie să îşi dea acordul pentru activităţile desfăşurate. De cele mai multe ori tatăl era şi singurul care vorbea spaniola, limba vorbită de aceste comunităţi sud-americane fiind germana. Abia după ce a primit acordul stăpânului casei, artistul a putut vorbi şi cu ceilalţi membri ai familiei. 

image

„De cele mai multe ori petreceam câteva zile cu fiecare familie, fără să fac poze sau fotografiind de la distanţă. Apoi, treptat, mă apropiam, şi în funcţie de reacţiile lor continuam sau mă opream. Interesant este că deşi se îmbracă la fel, au aceleaşi obiceiuri şi urmează aceleaşi reguli, îşi păstrează individualitatea”, a precizat Jordi Ruiz Cirera.

image

Potrivit fotografului, menoniţii s-au stabilit în Bolivia în jurul anilor ’50, sosind din Canada, Mexic şi Belize. „În zilele noastre, în Bolivia trăiesc peste 50.000 de menoniţi, deşi numărul lor real este destul de greu de determinat, mare parte din aceştia neavând acte de identitate. Trăiesc încă la fel ca strămoşii lor, fără maşini, electricitate şi telefoane, extrem de izolaţi de comunitatea locală”, a mai descris artistul. 

Din nefericire pentru aceste comunităţi, măsurile guvernului cu privire la defrişările pădurilor din zonă au devenit mult mai riguroase, iar menoniţii sunt astfel obligaţi să trăiască printre localnici şi să se obişnuiască cu viaţa modernă. De fapt, mulţi dintre ei au început să folosească aparatură electrocasnică.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite