Tacticile care te ajută să ieşi învingător dintr-o ceartă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Dacă vrei să ai ultimul cuvânt într-o discuţie în contradictoriu şi să convingi interlocutorul că tu ai dreptate, atunci trebuie să înveţi să asculţi ce are de spus. Aceasta este prima regulă importantă de care trebuie să ţinem cont atunci când soţul, soţia, colegul de serviciu sau şeful nu ne înţelege punctul de vedere.

1. Ascultă
Atunci când vrei să faci pe cineva să gândească la fel ca tine, în primul rând trebuie să ai răbdare să asculţi ceea ce vrea, este de părere psihologul Marcia Reynolds, autoare a cărţii „The Discomfort Zone How: Leaders Turn Difficult Conversations Into Breakthroughs“. Când înveţi ca mai întâi să asculţi ce are de spus interlocutorul, atunci ai mai multe informaţii şi elemente necesare pentru a găsi o cale de a veni în întâmpinarea nevoilor acestuia, dar şi a propriilor nevoi. „O situaţie din care ambele părţi au de câştigat este mai importantă decât să optezi pentru o soluţie care va periclita relaţia“, subliniază psihologul. 

2. Empatizează
Să-i arăţi persoanei din faţa ta că o înţelegi şi că nu desconsideri ceea ce simte, că îţi pasă, este calea cea mai bună pentru ca aceasta să fie mai dispusă la acceptarea unui punct de vedere diferit de al său, consideră Marcia Reynolds.

3. Fă concesii
Lasă impresia că ai renunţat la ceva important pentru a câştiga ceva. Mizează pe atitudinea „mi-aş dori să obţin acest lucru de la tine, dar totuşi pot să renunţ la asta“. Indicat este să laşi de la tine în privinţele care nu contează atât de mult în ceea ce te priveşte, renunţare care arată că poţi face compromisuri şi că există şansa de a vă întâlni la mijloc, pentru ca ambele părţi să aibă de câştigat, fără resentimente.

4. Setează-ţi emoţional intenţiile
Înainte de te implica într-o discuţie dificilă, găseşte acele cuvinte-cheie care consideri că te vor menţine calm, cuvinte precum „dragoste“, „compasiune“ sau „recunoştinţă“. Astfel ai mai multe şanse să ţii departe emoţiile negative. „Atunci când cel cu care discuţi simte că nu consideri că este o persoană dezagreabilă, cu care nu te vei putea înţelege vreodată, rezultatele pozitive sunt cu mult mai posibile“, punctează Reynolds.

5. Arată-i respect interlocutorului
Nimeni nu doreşte să distrugă o relaţie după o discuţie în contradictoriu, mai ales dacă este vorba despre membrii familiei, ci să facă legătura mai puternică. Încearcă să ai o conversaţie, nu o ceartă, şi ţine cont de faptul că este nevoie de respect reciproc pentru a ieşi cu bine dintr-o astfel de interacţiune. Partenerul de discuţie nu-ţi va acorda atenţia cuvenită dacă îl vei trata ca pe o ignorant sau ca şi cum tu deţii toate răspunsurile. Opiniile ne vor fi ascultate dacă dăm dovadă de calm şi de bunătate.

6. Concentrează-te pe cele mai puternice argumente
Pentru a avea câştig de cauză nu trebuie să mizaţi pe cantitatea argumentelor. Dacă aveţi cinci puncte de discuţie şi un argument puternic, atunci concentraţi-vă pe acesta din urmă pentru că îi va fi mai greu interlocutorului să vă demonteze argumentaţia. De exemplu, dacă nora nu vrea să meargă în concediu cu soţul şi socrii, atunci nu trebuie ca soacra să-i explice că se va relaxa, că ea va avea grijă de copii, că le va găti mese delicioase şi aşa mai departe, ci să puncteze motivul principal: ea va plăti pentru vacanţă.

7. Păstrează-ţi calmul
Evitaţi situaţiile conflictuale cu orice preţ, nu recurgeţi la atacuri la persoană, jigniri şi nu atentaţi la integritatea interlocutorului. Respiraţi adânc şi reţineţi că este dificil să convingi pe cineva de ceva când te războieşti. 

Citeşte şi:

Cât durează o relaţie în care totul se întâmplă prea repede
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite