Secretele oamenilor cu un psihic puternic: cum putem învăţa să blocăm gândirea negativă
0La fel ca forţa fizică, tăria psihică nu este ceva înnăscut, ci învăţat, dezvoltat în timp. Persoanele care vor să se dezvolte în acest sens învaţă ce trebuie să facă pentru a fi zi de zi mai puternice şi deprind în timp obiceiuri foarte sănătoase.
Psihoterapeutul Amy Morin, care a lansat recent volumul 13 Things Mentally Strong People Don't Do (13 lucruri pe care oamenii cu un psihic puternic nu le fac) a scris pentru publicaţia Huffington Post, pornind de la ideea cărţii lansate, despre modul în care putem învăţa de la astfel de persoane să blocăm gândirea negativă, atitudine care ne împiedică adesea să ne atingem adevăratul potenţial.
1. Îşi folosesc eficient timpul şi energia, nu se lasă distraşi de lucruri lipsite de importanţă. Toate eforturile lor sunt canalizate spre scopul pe care îl au de atins, spre lucrurile care contează cu adevărat.
2. Nu se lasă descurajaţi de gânduri negative, pesimiste, ci le transformă într-un dialog interior care se va dovedi productiv. Discută cu ei înşişi ca şi când ar vorbi cu un prieten şi astfel pot să rămână motivaţi şi să facă tot posibilul pentru a reuşi.
3. Stabilesc foarte clar scopuri profesionale sau personale şi se pot concentra pe ele, iar obstacolele care apar în drumul spre atingerea lor sunt considerate provocări, nu blocaje.
4. Îşi analizează zilnic progresul făcut în direcţia dorită. Se gândesc bine ce anume au reuşit, ce fac bine şi ce ar trebuie să schimbe pentru a se descurca şi mai bine, meditează asupra greşelilor făcute şi caută mereu să se dezvolte.
5. Rezistă la orice disconfort dacă în acest fel îşi pot atinge scopul urmărit şi se folosesc de durere pentru a deveni mai buni. De exemplu, nu ezită să continue un antrenament chiar dacă au obosit sau să ţină un discurs în public chiar dacă au emoţii.
6. Consideră că au deja tot ce le trebuie şi sunt mulţumiţi de viaţa lor, nu insistă mereu că merită ceva mai bun.
7. Ei ştiu că emoţiile joacă un rol foarte important în comportament şi au grijă să existe un echilibru între acestea şi raţiune, logică, pentru a putea lua mereu cele mai bune decizii.
8. Nu pierd timp şi energie comparându-se cu alte persoane, ci trăiesc doar conform propriilor valori, se străduiesc să fie cât mai buni, dar respectând aceste principii.