Povestea sportivei care a pretins că este băiat ca să scape de mânia talibanilor: cum a ajuns să facă performanţă într-un domeniu interzis femeilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Toorpakai, în vârstă de 25 de ani, este a 49-a jucătoare de squash din lume şi visează să devină campioană mondială. FOTO mirror.co.uk/Lucy Young
Maria Toorpakai, în vârstă de 25 de ani, este a 49-a jucătoare de squash din lume şi visează să devină campioană mondială. FOTO mirror.co.uk/Lucy Young

O renumită jucătoare pakistaneză de squash, Maria Toorpakai, a decis să-şi publice memoriile, având o experienţă de viaţă cu adevărat deosebită. În cartea „O altfel de fiică”, aceasta a relatat încercările greu de imaginat prin care a trecut pentru a-şi împlini visul.

Maria Toorpakai, în vârstă de 25 de ani, este a 49-a jucătoare de squash din lume şi visează să devină campioană mondială. Până atunci însă, aceasta s-a hotărât să-şi relateze incredibila poveste de viaţă în cartea intitulată „O altfel de fiică”. 

„Să fii fată şi să atingi acest nivel în sport este absolut imposibil pentru cineva ca mine, dar cu toate acestea - s-a întâmplat”, spune Maria, potrivit publicaţiei The Mirror. „Fetelor ca mine nu li se permite nici să meargă la şcoală. M-am lovit de atacuri şi ameninţări cu moartea, dar niciodată nu am cedat.”

Povestea de viaţă a Mariei este cu totul ieşită din comun şi pentru aceasta îi mulţumeşte tatălui ei. În loc să o pedesească în ziua în care Maria, la doar 4 ani, şi-a dat foc la toate rochiţele în spatele casei şi s-a tuns băieţeşte, acesta şi-a îmbrăţişat noul fiu, numindu-l Genghis Khan, după războinicul mongolez.

Familia Mariei a trebuit să se relocheze constant, ajutând-o pe aceasta să se deghizeze mai uşor în băiat. Fără a exista vreo diferenţă între ea şi oricare alt băiat la capitolul putere şi abilităţi sportive, Maria şi-a câştigat reputaţia de luptătoare la o vârstă foarte fragedă. Ea încă mai are cicatricea dobândită în urma operaţiei la care a fost supusă după ce un băiat a lovit-o în cap. „Un băiat a aruncat o cărămidă uriaşă spre mine, care m-a lovit direct în cap”, relatează Maria Toorpakai. „Eram îmbrăcată precum un băiat şi deci a trebuit să fiu tratată ca atare, dar prefer oricâte cusături şi operaţii în locul unui viitor de femeie oprimată.” Îngrijorat în privinţa viitorului „fiul său”, tatăl Mariei a decis să îi canalizeze energia în sport şi a înscris-o la cursuri de ridicat greutăţi.

Maria a venit pe lume în sudul regiunii pakistaneze Waziristan. Adesea numită „cel mai periculos din lume”, regiunea se învecinează cu Afganistan. Acolo, femeile sunt considerate a fi cetăţeni de clasă inferioară, iar fetelor li se permite foarte rar să plece de acasă. Dar Maria nu doar a reuşit să depăşească obstacolele care i-au îngreunat copilăria, ci a devenit şi eroină sportivă naţională. Toate acestea fiindcă s-a prefăcut că este băiat. „Fiecare zi, în ţara din care provin, arată la fel pentru femei. Acestea nu fac altceva decât să prepare mâncare şi să deretice. Eu n-am putut face acest lucru şi am ştiut că nu pot încă de când eram copil.”

Viaţa nu i-a fost deloc uşoară pentru ea, Maria fiind deseori persecutată: „A fost o tortură constantă. Am fost izolată total, iar când mă aflam în preajma oamenilor, eram atacată şi trăiam într-o stare permanentă de teamă”.

jucatoare de squash pakistaneza

FOTO  mirror.co.uk/The New Day

Însă izolarea la care s-a supus şi la care a fost supusă nu a făcut altceva decât să îi alimenteze Mariei determinarea şi ambiţia, aceasta depăşindu-şi limitele şi ajungând să câştige mai multe campionate naţionale la categoria juniori.

Chiar dacă a avut de înfruntat tot felul de piedici şi ameninţări, Maria a refuzat să cedeze, antrenându-se singură, în dormitorul ei, timp de 12 ore pe zi. Vreme de mai mulţi ani, aceasta a trimis mii de email-uri către academiile şi cluburile de squash occidentale în care le implora să îi ofere şansa de a juca. Singurul răspuns a venit din partea academiei canadiene de squash Power, care a acceptat să o antreneze pe Maria. Pentru moment, aceasta locuieşte acolo, dar îşi doreşte ca la un moment dat să se întoarcă acasă. „Dumnezeu vrea ca eu să îi scot din întuneric pe acei oameni.”

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite