Oamenii chiar pot recunoaşte stările emoţionale ale câinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expresiile faciale a lui Mal au fost identificate de voluntarii cu experienţă minimă FOTO The Telegraph
Expresiile faciale a lui Mal au fost identificate de voluntarii cu experienţă minimă FOTO The Telegraph

Orice proprietar de câine va pretinde că-şi poate da seama de trăirile animalului de companie doar privindu-l, iar potrivit unui studiu, oamenii chiar sunt capabili să identifice cu precizie o serie de emoţii ale patrupedelor, ghidându-se după expresiile lor faciale, scriu jurnaliştii de la „The Telegraph“.

Cercetarea a arătat că privind fotografii cu faţa animalului, voluntarii au putut identifica atunci când un câine este fericit, trist, furios, suprins sau speriat, oamenii fiind în mod natural receptivi la detectarea stărilor patrupedelor.

„Fără îndoială, oamenii sunt capabili de a recunoaşte stările emoţionale ale altor oameni, iar noi am demonstrat că deţin şi abilitatea de a identifica cel puţin o expresie facială a unui câine“, a declarat pentru „The Telegraph“ Tina Bloom, psihologul care a condus cercetarea.

În cadrul studiului au fost folosite fotografii cu Mal, un câine poliţist ciobănesc, surprins în diverse ipostaze.

Pentru a-i declanşa o reacţie fericită, cercetătorii l-au lăudat. Animalul s-a uitat fix la cameră având urechile ridicate şi limba scoasă. Când l-au mustrat, patrupedul a afişat o expresie facială tristă. Ca să-l surprindă, s-au folosit de o jucărie, în partea de sus a feţei formându-se riduri, expresia lui fiind asemănătoare cu o încruntare.

Reacţiile de dezgust şi de teamă au fost exprimte prin ciulirea urechilor şi prin faptul că i s-a putut vedea albul ochilor, iar pentru a-i provoca furie, un cercetător s-a dat drept infractor. Mal a început să mârâie, arătându-şi colţii.

Fotografiile rezultate au fost arătate celor 50 de voluntari care au participat la studiu. Aceştia au fost împărţiti în două grupe, în funcţie de experienţa pe care o au cu patrupedele.

De departe expresia fericirii a fost identificată cu uşurinţă de 88% din participanţi, iar starea de furie a fost recunoscută de 70% din voluntari. În schimb, doar 45% şi-au dat seama că Mal este speriat, iar 37% au identificat reacţia tristă.

Expresiile canine cel mai greu de identificat au fost acelea de surprindere şi de dezgust, recunoscute doar de 20% şi respectiv 13% din voluntari.

Oamenii cu experienţă minimă cu animalele au identificat mai bine expresiile de furie şi dezgust, probabil pentru că stăpânii de câini s-au convins că animalul lor nu este agresiv şi au asociat acea expresie cu joaca, au constat Bloom şi profesorul Harris Friedman, ambii de la Universitatea Walden din Minneapolis.

Bloom speră ca viitoarele cercetări să determine dacă această empatie, aparent naturală, cu caninii este valabilă la toate mamiferele sau poate fi explicată de faptul că oamenii au evoluat alături de câini în ultimii 100.000 de ani.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite