Norocul din viaţa noastră, strâns legat de modul în care acţionăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atitudinea noastră faţă de noroc, un concept care-l atribuim mai degrabă hazardului, poate avea o influenţă mai mare decât ne-am putea imagina asupra capacităţii nostre de a avea lucruri favorabile, scriu cei de la Huffington Post.

O serie importantă din evenimentele „norocoase”, care apar în viaţa noastră, sunt până la urma direct legate de acţiunile pe care le facem, precum şi de concepţiile noastre asupra lumii.

Studiile demonstrează faptul că persoanele care se consideră norocoase au un comportament cât se poate de diferit faţă de cei pentru care ghinionul este un cuvânt de bază.

Într-un experiment realizat pe o perioada de 10 ani, psihologul Richard Wiseman de la Universitatea britanică Hertfordshire, autorul cărtii „Factorul Noroc”, a descoperit abordări comportamentale diferite ale persoanelor care se autocaracterizau norocoase sau ghinioniste, doar pe baza modului în care acestea răspundeau unui anunţ din ziar.

Studiul său a mai relevat că oamenii care se autointitulau „ghinionişti” nu sunt aşa prin natura lor, ci îşi pot ajusta comportamentul cu ajutorul dialogului şi comunicării alături de persoanele ce se consideră norocoase.

Câteva sfaturi prin care ne putem valorifica încrederea în sine:

În primul rand, dictonul „trăieşte clipa”, deşi utilizat excesiv, este unul cât se poate de corect atunci când vorbim despre capacitatea unei persoane de a se considera norocoasă, şi de a avea implict o mai mare încredere in sine. „Timpul este necruţător de aspru” scria psihiattrul Mark Banschick în revista „Psychology Today”. Astfel, oamenii norocoşi sunt cei care îşi utilizează propriul timp cât mai bine cu putinţă, nelăsând oportunităţile sa le scape.

„O oportunitate pe care ai pierdut-o nu se va mai întâmpla a doua oară. Pot exista lucruri asemănătoare care vor apărea în viitor, dar aceeaşi oportunitate, niciodată. Nici tu, ca persoana, nu vei mai fi aceeaşi, deoarece timpul ne schimbă”, afirma Mark Banschick.

Un alt lucru pe care îl puteam face pentru a deveni norocoşi este să credem că suntem aşa. Schimbarea atitudinii negative şi pesimiste asupra vieţii cu una realistă şi optimistă poate ajuta o persoană să facă faţă cu succes diferitelor probleme inerente de zi cu zi. Cei care se consideră norocoşi se raporteaza la situaţiile din viaţa lor cu mult mai mult optimism decât cei care se autointitulează „ghinionişti”.

De asemenea, modul în care alegem să ne caracterizăm are un efect important asupra gradului nostru de atenţie. Un alt experiment a reuşit să demonstreze că oamenii care se autocaracterizează ca fiind norocoşi au o atenţie sporită asupra detaliilor. Oamenii de ştiinţă au cerut mai multor persoane să identifice numărul de fotografii dintr-un ziar. O parte importantă dintre voluntari, care se considerau mai degraba ghinionişti, au început să numere pozele tipărite, ajungând în circa 30 de secunde la un răspuns.

Ceilalţi, care se considerau mai degrabă norocoşi, au putut identifica un titlu din a doua pagină a ziarului care nota că în cotidian există 43 de fotografii.

Cercetătorii menţionează ca acestă diferenţă de comportament este din pricina anxietăţii, cauză ce diminuează atenţia persoanelor atunci când vine vorba de evenimente neaşteptate.


Citeşte şi:

Zece lucruri pe care oamenii fericiţi nu le fac niciodată

Căutarea fericirii este un drept pe care fiecare persoană îl are, dorinţa momentelor de împlinire şi bunăstare fiind inerente tuturor, o diferenţă majoră fiind modul în care ne manifestăm această dorinţa.

Afacerea „cel mai bun prieten“, mină de aur pentru amicii de profesie

Banii pot cumpăra orice, inclusiv prieteni, iar bogătaşii din New York investesc sume serioase pentru a plăti serviciile unor companioni pe placul lor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite