Ianuarie, luna cea mai depresivă din an. Trucuri pentru o stare de spirit mai bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avem tendinţa să devenim apatici în sezonul rece pentru că stăm multe ore în casă FOTO Shutterstock
Avem tendinţa să devenim apatici în sezonul rece pentru că stăm multe ore în casă FOTO Shutterstock

Vremea rece şi zilele foarte scurte şi întunecate ne taie pofta de viaţă şi ne strică dispoziţia. Dintre toate lunile de iarnă, ianuarie este cea mai tristă, spun specialiştii.

Foarte multe persoane acuză stări de tristeţe şi chiar de depresie în lunile de iarnă, iar lipsa luminii solare joacă un rol important în apariţia acestor stări. „Lipsa luminii ne poate face să ne simţim letargici şi deprimaţi, iar lipsa exerciţiilor fizice şi faptul că suntem nevoiţi să stăm închişi în casă, într-un spaţiu încălzit şi neaerisit provoacă stări de nervozitate, irascibilitate şi de stres“, explică Donna Dawson, specialist în psihologie comportamentală citat de cotidianul „Daily Mail“. În plus, lumina artificială se pare că accentuează stările de trissteţe.

Cuplurile se ceartă mai des în ianuarie

Dintre toate lunile de iarnă, ianuarie este cea mai problematică pentru starea noastră de spirit, pentru că Sărbătorile ne lasă fără vlagă şi, în cele mai multe cazuri, cu multe griji financiare după cheltuielile din decembrie. Potrivit unui studiu efectuat de „Sheilas’ Wheels“, o firmă britanică de asigurări pentru casă, cuplurile se ceartă în ianuarie mai des decât în celelalte luni ale anului. Motivele? Timpul mai îndelungat petrecut împreună în casă, plictiseala şi problemele financiare. De altfel, aceasta este considerată luna despărţirilor, pentru că multe cupluri decid să divorţeze sau să se destrame acum, la scurt timp după Sărbători.

În ianuarie se înregistrează cea mai tristă zi a anului, dacă ne luăm după psihologul britanic Cliff Arnall, care, în urma unor calcule, a stabilit că în a treia zi de luni a lui ianuarie, adică pe 21 ianuarie în acest an, avem cea mai proastă stare psihică. Specialistul a ţinut cont de faptul că luni este, în general, o zi deprimantă, că vremea este foarte urâtă în această zi şi tot atunci resimţim cel mai mult cheltuielile făcute de Sărbători.

Permite-ţi un răsfăţ!

„Pentru a ieşi dintr-o depresie uşoară, este suficient să facem lucruri care ne aduc plăcere, să ne întâlnim cu persoane care ne dinamizează şi să facem lucruri care ne schimbă starea de spirit. De exemplu, un răsfăţ pe care nu ţi-l permiţi de obicei“, recomandă psihoterapeutul Lena Rusti. Iată alte câtecva trucuri care ne ajută să ne binedispunem:

Fă un gest caritabil!

Să ajuţi o persoană care are nevoie de sprijin poate fi o metodă de a te regăsi pe tine însuţi şi de te face să te simţi bine. Poate că sună a egoism, dar important este, în fond, scopul final: acela de a ajuta pe cineva.

Poartă culori calde!

Încearcă să faci un contrast cu iarna cenuşie şi să te înconjuri de culori vesele. Cromoterapia, adică terapia prin culoare, are un efect antidepresiv dovedit. Roşul şi galbenul sunt culori energizante, verdele crud are efect relaxant, iar portocaliul înlătură stările de oboseală.

Bucură-te de lumina solară...

Chiar dacă vremea nu este prea prietenoasă zilele acestea, o plimbare în cele câteva ore cu lumină naturală are efect tonic pentru creier. Lumina stimulează secreţia serotoninei şi a dopaminei, doi receptori care ne dau bună dispoziţie. Aşa se explică de ce suntem apatici când vremea este mohorâtă.

... şi completeaz-o cu luminoterapie!

Dacă lumina solară nu este suficientă pentru un căpăta un tonus psihic bun, poţi recurge la terapia cu lumină – numită luminoterapie. Nu este vorba despre lumina artificială obişnuită, ci de lumină fluorescentă. Există lămpi de luminoterapie care se pot folosi acasă, dar cel mai indicat este să apelezi la un specialist, pentru că acesta şti cum să realizaze o dozare optimă a culorilor şi a intensităţii luminoase.

Renunţă la fast-food!

Clienţii fideli ai restaurantelor fast-food au un risc cu 51% mai mare de a deveni depresivi, potrivit unui studiu spaniol publicat anul trecut. Dulciurile concentrate afectează şi ele starea de spirit, aşa încât sunt de evitat, cel puţin în această perioadă.

 Odihneşte-te bine!

Lipsa de somn încetineşte activitatea unor neurotransmiţători din creier care ne conferă bună dispoziţie. Pentru a dobândi o stare de spirit bună, ar trebui să dormim şapte-opt ore pe noapte şi să încercăm să ne culcăm şi să ne trezim la aceleaşi ore.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite