Ghidul nesimţitului la schi: „Noii îmbogăţiţi din România sunt înclinaţi să se laude şi să etaleze ceea ce au obţinut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintre românii care merg iarna în staţiunile de schi, cel mult jumătate sunt pasionaţi şi practică sporturi de iarnă. Ceilalţi se duc pentru a petrece, iar în afara ţării cheltuiesc mai mult decât orice alt turist. În România există o cultură în care bogăţia trebuie etalată, spune sociologul Alfred Bulai.

Peste 350.000 de români sunt aşteptaţi în această iarnă la schi pe pârtiile din Austria şi din Bulgaria, potrivit reprezentanţilor agenţiei Paralela 45. La aceştia se adaugă alte câteva zeci de mii care merg în staţiunile din ţară. Austria este cea mai îndrăgită destinaţie externă de schi pentru români, aproximativ 70% din cei care merg în staţiunile de schi din străinătate optând pentru această ţară.

Românii se află pe locul 12 în clasamentul turiştilor străini care ajung în Austria, primele locuri fiind ocupate de nemţi, italieni şi olandezi, potrivit unui studiu realizat de Oficiul de Turism al Austriei.

Cu toate acestea, turiştii din ţara noastră reuşesc să iasă în evidenţă prin cheltuielile pe care le fac în vacanţă. Ei lasă cei mai mulţi bani dintre toţi turiştii care ajung la austrieci în sezonul rece, reiese din acelaşi studiu. Un român scoate din buzunar, în medie, 125 de euro pe zi, în condiţiile în care ceilalţi turişti nu cheltuiesc mai mult de 95 de euro pe zi.

Noi şi ruşii, cei mai cheltuitori

„Românul este cheltuitor, spre deosebire de alte naţii precum germanii, care îşi cumpără un pachet turistic şi nu mai cheltuiesc nimic pe lângă. El chiar vrea să se distreze mult, să se simtă bine în vacanţă. De altfel, noi suntem pe locul al doilea după ruşi în privinţa cheltuielilor făcute în afara pachetului turistic, adică la cumpărături şi în restaurante“, spune Traian Bădulescu, consultant în turism şi directorul Travel Advisor Media.

Turiştii români care pleacă la schi în Austria sunt mai tineri decât ceilalţi, având vârsta medie de 36,6 de ani, susţin reprezentanţii Oficiului de Turism al Austriei. Cei mai mulţi dintre ei preferă hotelurile de lux, de patru şi cinci stele, procentul celor care se cazează la una si două stele fiind de numai 12%. În ceea ce priveşte comportamentul turiştilor români, conslierul în turism este de părere că aceştia se fac plăcuţi şi destul de doriţi în afara graniţelor. „Din câte am auzit de la proprietarii de hoteluri şi de la tour operatori din străinătate, ei sunt mai disciplinaţi, în comparaţie cu britanicii sau ruşii, dar şi petrecăreţi, pentru că românului îi plac petrecerile“, spune Traian Bădulescu.

La schi fără schiuri

Sub jumătate din românii care merg la munte sau în staţiunile de schi din afara graniţelor practică sporturi de iarnă. De la familişti şi până la grupuri de prieteni sau de colegi de serviciu, mulţi merg doar pentru distracţie. „Cel puţin în staţiunile de la noi, majoritatea merg doar pentru a-şi petrece un concediu la munte, aşa cum merg vara la mare. Este foarte adevărat că staţiunile româneşti nu ar suporta sute de mii de schiori, fiindcă infrastructura pe care o avem acum nu permite acest lucru“, mai spune consultantul în turism.

Există trei categorii de turişti români care merg în staţiunile de schi: cei care schiază şi sunt pasionaţi de sporturile de iarnă, românii care vor să se odihnească şi să viziteze oraşele din jur şi cea de-a treia categorie, „românii care merg nu neapărat din teribilism, ci doar ca să petreacă, fără să viziteze prea mult. Cei care merg în Austria o fac pentru a putea spune că au fost în afara graniţelor ţării, în loc să meargă într-o staţiune de la noi. Această categorie de turişti preferă, de regulă, să închirieze o pensiune sau o parte dintr-o pensiune pentru a se distra. Acum câţiva ani, un taximetrist chiar îmi povestea: «Eu nu mai merg în România iarna asta. Am găsit o vilă în Austria, merg acolo cu o gaşcă de prieteni, facem grătare de dimineaţa până seara şi ne distrăm.» Nu văd nicio diferenţă cu a sta într-o pensiune la Bran, Moeciu sau Mărginimea Sibiului“, povesteşte Traian Bădulescu.

Românul este cheltuitor, spre deosebire de alte naţii precum germanii, care îşi cumpără un pachet turistic şi nu mai cheltuiesc nimic pe lângă. El chiar vrea să se distreze mult, să se simtă bine în vacanţă. Traian Bădulescu, consultant în turism

Pârtia de schi este pentru mulţi români locul în care îşi etalează bijuteriile de mii de euro, ceasul de firmă şi telefoanele scumpe. „Din păcate, noii îmbogăţiţi din România sunt înclinaţi să se laude şi să etaleze ceea ce au obţinut. Noi avem o cultură premodernă similară celei din Evul Mediu, în care bogăţia trebuia etalată“, spune sociologul Alfred Bulai.

Nu consumaţi alcool pe pârtie

Vinul şi ţuica fiartă sunt băuturi pe care mulţi români obişnuiesc să le aducă pe pârtia de schi pentru „încălzire“. Nu doar că ar trebui să respectaţi curăţenia, dar consumul de alcool nu este recomandat înainte de a schia şi pe pârtie, fiindcă predispune schiorii la accidente şi degerături.

Pârtia nu este loc de fumat. Dacă sunteţi fumător, evitaţi să vă aprindeţi o ţigară pe pârtie sau în telescaun dacă nu mergeţi singur. La peste 50 de metri altitudine, schiorului cu care împărţiţi telescaunul îi rămân două opţiuni: fie să tuşească şi să bombăne supărat până la destinaţie, fie să coboare înainte de vreme.

Pârtia nu este nici podium de modă. Cizmele cu toc şi machiajul strident nu ar trebui să facă parte din „arsenalul“ turistului care merge într-o staţiune de schi, chiar dacă nu practică niciun sport de iarnă. Pantofii cu toc nu au ce căuta pe pârtie, ci poate cel mult la cina de la restaurant.

image

FOTO: marlani.ro

Respectaţi gradul de dificultate al pârtiei. Un începător nu ar trebui să folosească o pârtie pentru schiorii experimentaţi şi viceversa. Abordaţi traseele cu dificultatea potrivită nivelului de pregătire tehnică şi fizică. Dacă schiaţi cu un prieten care nu vă poate rămâne alături, nu vă opriţi în mijlocul pârtiei pentru a-l aştepta.

Nu vă băgaţi în faţă la coadă. Când că aşteptaţi rândul la telecabină sau teleferic, păstraţi-vă calmul şi nu vă băgaţă în faa celorlalţi. Nu este politicos nici să vă invitaţi prietenii alături la coadă. Dacă mergeţi singur cu telescaunul, împăriţi spaţiul cu o altă persoană, chiar dacă nu vă cunoaşteţi.

Atenţie la viteză! Nimănui nu-i place când un maniac al vitezei se năpusteşte asupra unui schior pe pârtie. Dacă vă place să schiaţi cu viteză, ţineţi cont de starea pârtiei şi a condiţiilor meteorologice şi încetiniţi când depăşiţi pe cineva.

Schiaţi fără să incomodaţi. Comportaţi-vă în aşa fel încât să nu-i incomodaţi pe cei din jur şi să nu-i puneţi în pericol. Nu tăiaţi calea celor care iau lecţii de schi. Aşteptaţi să treacă sau schiaţi pe o altă porţiune a pârtiei. Respectaţi ceilalţi schiori.

Nu puneţi schiurile pe masă. Să păstraţi o masă pentru prieteni punând echipamentul de schi pe ea nu este cel mai politicos lucru pe care îl puteţi face.

Citeşte şi:

Tarife mai mari la schi, în această iarnă, la Sinaia

Şmecherii de pe pârtie, ajunşi pe patul de spital, susţin că au fost bătuţi de jandarmi

Spectaculosul drum turistic Transrarău, închis pe perioada iernii

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite