FOTO VIDEO Tratamentele bizare fac curat în buzunare
0Saloanele de înfrumuseţare de lux oferă la preţuri piperate măşti cu găinaţ de privighetoare sau cu melci, ori terapia „Dracula“ de întinerire. Medicii pun sub semnul întrebării eficienţa acestor proceduri.
Specialiştii în cosmetică reinventează procedurile de înfrumuseţare vechi de sute de ani, astfel încât măştile din găinaţ de privighetoare, terapia cu lipitori sau spălăturile faciale cu urină sunt prezentate ca noutăţi şi recomandate ca terapii de lux clienţilor dispuşi să bage mâna adânc în buzunar. Problema apare atunci când aceste tratamente nu au efectele mult lăudate, ba chiar se pot dovedi periculoase în anumite cazuri, după cum ne-a declarat medicul dermatolog Mihaela Leventer.
Într-o abordare riscantă a cosmeticii, chinezii au creat un ritual numit Huo Liao, în care focul este element principal. Acest tratament presupune îmbibarea în alcool a unor prosoape, plasarea acestora pe zonele problematice şi aprinderea lor. După câteva secunde, focul este stins, tratamentul cu foc având drept obiectiv stimularea circulaţiei şi diminuarea ridurilor. Specialistul spune că această metodă de înfrumuseţate este de-a dreptul periculoasă, arderea feţei putând duce la orbire şi arsuri cu cicatrice. „Ridurile dispar la arderea pielii doar odată cu aceasta, procesul de ridare fiind mult mai complex, datorat printre altele şi contracţiei musculare“, avertizează dr. Leventer.
Bani aruncaţi pe urină şi găinaţ
Un alt tratament, cunoscut şi în România, sunt spălăturile cu urină, despre care se spune că ar combate acneea, fiind realizat de multe ori şi în intimitatea propriei case. Deşi eficacitatea acestei metode populare este susţinută de numeroase persoane, dermatologul Mihaela Leventer nu o recomandă. „Spălăturile cu urină sunt riscante pentru că urina conţine o bogată floră bacteriană care poate infecta pielea. Ureea farmaceutică obţinută prin sinteză chimică este însă utilizată în creme de hidratare şi la îndepărtarea cojilor“, precizează specialistul.
La rândul său, tratamentul facial cu găinaţ de privighetoare, urmat cu secole în urmă de gheişe, nu este privit cu ochi buni de dr. Mihaela Leventer. Acest tip de fecale de pasăre este folosit ca gomaj, conţinând enzime care se presupune că îndepărtează celulele moarte ale epidermei, lăsând tenul proaspăt şi întinerit. Găinaţul în valoare de 140 de euro pe şedinţă este sterilizat cu ajutorul luminii ultraviolete, apoi este amestecat cu tărâţă de orez, care are un efect exfoliant. Potrivit medicului dermatolog este mai ieftin şi mai sigur să apelăm la un gomaj cu mălai sau argilă, ori la cea mai ieftină cremă exfoliantă de la farmacie.
Tratamentul cu găinaţ de privighetoare
Printre cele mai ciudate mijloace de înfrumuseţare se numără şi tratamentul facial cu melci vii, inventat în Japonia. Despre acest ritual se spune că hidratează tenul, reduce inflamaţia şi îndepărtează pielea moartă, mucusul lăsat în urmă de melcii vii fiind plin de proteine, antioxidanţi şi acid hialuronic. Preţul „răsfăţului” cu melci vii este de aproximativ 200 de euro. Deşi nu neagă eficienţa acestui tratament, medicul susţine că există mijloace mult mai plăcute de hidratare a pielii, precum cremele de pe piaţă, care străbat bariera cutanată şi eliberează apă în ţesut.
Din aceeaşi serie a tratamentelor extravagante face parte şi tratamentul facial cu caviar, la preţul de 250 de euro şedinţa, care ar ajuta la regenerarea celulară a pielii deteriorate de factorii nocivi externi. Caviarul are un conţinut mare de proteine, lipide, lecitină, dar şi magneziu şi zinc, fiind o adevărată comoară pentru ten, susţin unii specialişti. Acest tratament se numără printre puţinele măsuri de înfrumuseţare excentrice care ar avea o bază reală, dar numai în varianta de extract: „Extractul de caviar se foloseşte în industria cosmetică, scoţând din ouăle de peşte doar partea folositoare şi îndepărtând conţinutul celular care dă mirosul neplăcut”, precizează Leventer.
Injecţiile cu sânge, scoase în afara legii
Tratamentul Dracula este un alt remediu bizar popular printre vedete precum Kim Kardashian sau Dannii Minogue. Bizara procedură este cât se poate de reală şi presupune injectarea în faţă a unei soluţii obţinute din centrifugarea propriul sânge, extras, în prealabil, din braţ. Teoretic, tratamentul stimulează refacerea ADN-ului degradat, fiind de un real folos în vindecarea rănilor sau a cicatricilor şi îmbunătăţind textura şi culoarea tenului, care capătă un aspect mai neted şi mai tânăr. Preţul mediu al tratamentului e 800 de euro.
„Autoritatea medicală franceză l-a scos în afara legii. La fel şi în Germania, Argentina şi alte ţări. De ce? Pentru că recoltarea de sânge se face doar în centrele specializate şi aprobate, precum centrele de transfuzii sau cele de transplant de organe. Transferul de sânge în scop estetic nu este omologat, are un efect îndoielnic şi nu poate înlocui tratamentele deja consacrate. În plus, supune pacientul la riscul transmiterii unor boli prin manipularea necorespunzatoare a sângelui”, precizeaza doctor Leventer.
Leac băbesc, efect dovedit
Terapia cu lipitori este singura avizată de medicul dermatolog Mihaela Leventer. Explorat, pentru prima
dată, în urmă cu 2.500 de ani în Egiptul Antic, acest tratament întinereşte pielea, vindecă cicatricile şi îmbunătăţeşte circulaţa. „Lipitorile eliberează enzime care opresc coagularea şi îndepărtează ţesutul mort din rănile suprainfectate. Mai sunt folosite şi în unele afecţiuni hematologice”, spune medicul. Actriţa Demi Moore este o adeptă a acestei metode de întinerire, vizitând periodic Austria pentru detoxifierea cu lipitori.