FOTO O româncă „vânează“ cu aparatul de fotografiat frumoasele lumii
0Anul 2013 reprezintă un tribut adus frumuseţii. Cel puţin în paginile portofoliului ce poartă semnătura unei artiste din Bucureşti care, la începutul lunii august, a pornit într-o călătorie în jurul lumii. Mihaela Noroc a părăsit deja plaiurile mioritice pentru „a creiona“, cu ajutorul unui aparat foto, portretele celor mai frumoase femei din lume, într-un ocol al Pământului de 365 de zile.
„Frumuseţea feminină este un atribut universal, dar în fiecare loc al lumii capătă altă valoare şi altă înfăţişare“. Sunt vorbele unei tinere care, cu o singură imagine, într-o clipă, poate spune povestea unei vieţi. Mihaela Noroc, în vârstă de 28 de ani, este un fotograf profesionist de origine basarabeană care, mânat de pasiunea pentru artă şi călătorie, a fondat un proiect de suflet numit Beauty Around the World (Frumuseţe în jurul lumii – n.r.).
BAW Project, aşa cum îl numeşte artista, este nici mai mult nici mai puţin decât „focul“ născut dintr-un amor închinat artei, născut la poalele Africii. „În urmă cu câteva luni am fost în Etiopia şi am ramăs fascinată de frumuseţea şi naturaleţea femeilor de acolo. Acela a fost momentul în care mi-am dat seama că pasiunea mea pentru fotografia de travel se poate contopi cu profesia de fotograf de modă şi aşa a apărut BAW Project şi ideea de a călători un an în jurul lumii“, povesteşte artista.
Portret în valurile apelor
Creativă şi plină de entuziasm, Mihaela a închipuit un studio foto în mijlocul naturii, pe străzile vecinilor ucrainieni, la bordul unui vas ce traversa Marea Baltică şi în curtea unui palat din Sankt Petersburg (foto jos). Rezultatul? Bucle blonde, ochi de-un albastru pătrunzător şi buze colorate în roşu sângeriu, toate surprinse într-un colaj fotografic care cinsteşte frumuseţea la nivel mondial.
După ce trecut vama în Ucraina şi Polonia, a parcurs ţările baltice şi a explorat Suedia şi Finlanda, Mihaela Noroc se pregăteşte să viziteze Orientul. „Plănuiesc să călătoresc în Asia, Australia, Noua Zeelandă, America de Sud şi cea de Nord şi, în final, voi ajunge în Europa de vest. În general, caut tinere care au o frumuseţe naturală şi o fizionomie tipică locului de origine, după care armonizez look-ul lor cu o vestimentaţie şi un ambient de impact“, explică tânăra.
Din zecile de imagini pe care colecţia BAW Project le numără, artista şi-a desemnat şi preferata: o fotografie realizată la bordul unei ambarcaţiuni, în mijlocul apelor. „Traversam Marea Baltică pe vapor, iar peisajul era extraordinar de frumos. Ne apropiam de asfinţit şi lumina era numai bună pentru o şedinţă foto. Dar nu aveam un model. Timp de o ora şi jumătate am străbătut punţile şi holurile giganticului vapor în căutarea unei fete frumoase. Nu a fost usor dar, până la urmă, am gasit-o pe Thea, o tânără finlandeză cu ochii albaştri pătrunzători“, mărturiseşte Mihaela.
Şi, totuşi, meseria de model nu-i pe placul oricui, iar frumuseţea nu se găseşte la orice colţ de stradă. Cum le convinge artista pe viitoarele aspirante să joace rolul muzei? „La manechinele profesioniste ajung prin intermediul agenţiilor de profil. Contactez aceste agenţii cu câteva zile înainte de a ajunge în oraşul lor şi le povestesc despre proiect. Cei de acolo îmi trimit câteva opţiuni, iar eu aleg varianta potrivită pentru proiect“, susţine tânără bucureşteancă.
Letona Evija pozează pentru BAW Project
Desigur, chipurile anonime surprinse în metrou, pe străzi şi în suburbiile oraşului vizitat sunt la fel de tentante. „Ori de câte ori văd o tânără în jurul meu, mă duc la ea, îi ofer o carte de vizită şi îi povestesc despre proiect. Dacă acceptă, îi fac câteva fotografii pe loc“, aminteşte Noroc.
Dincolo de emoţiile unui shooting şi zâmbetele pe care le imortalizează cu ajutorul aparatului foto, Mihaela s-a izbit şi de câteva refuzuri. „Până acum, au existat două persoane care nu şi-au dorit să fie fotografiate. O dată în Lituania şi a doua oară în Suedia“, declară bucureşteanca.
Cu ajutorul fotografiilor pe care artista din Capitală le va aduna la sfârşitul acestei peripeţii ce străbate globul, vor fi organizate mai multe expoziţii de artă în ţară.
Pe lângă BAW Project, Mihaela Noroc defăşoară, alături de soţul ei Ştefan Marinescu, o campanie de promovare a României în afara graniţelor. În expediţia intitulată „Călător cu tricolor”, cei doi soţi vor să fluture drapelul naţional şi să le vorbească oamenilor despre ţara noastră.