Un expert în combaterea furiei arată cum poţi să scapi de stările de nervozitate excesivă: ce sfaturi oferă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furia poate să fie un sentiment care dezbină şi chiar răneşte. Pentru a combate această stare, un expert oferă sfaturi preţioase care vă pot fi de folos.

Cum „se naşte“ furia 

Cu toţii ne simţim furioşi din când în când, aşa că pare de necrezut cum unii oameni pot să fie acaparaţi de furie şi gânduri necontrolate în aşa măsură încât viaţa lor să devină o epavă. Furia pare o emoţie solitară, dar este învelită în frică şi ruşine, arată Mike Fisher, omul care a fost în fruntea Asociaţiei Britanice de Management a Furiei timp de aproape două decenii. Specialistul chiar a scris două cărţi pe această temă. Deşi mânia este o emoţie de bază, spune el, poate să fie acoperită şi confundată cu agresiune şi chiar depresie, arată „The Independent“.

„Stresul hrăneşte anxietatea, care hrăneşte ruşinea, totul manifestându-se prin accese de furie şi depresie“, spune Fisher. „Viaţa celor care caută ajutor este, în proporţie de 95%, aproape distrusă, în criză. Se consumă foarte mult şi au ajuns la pământ, iar mulţi nici nu vor să îşi recunoască starea. Doar 5 din 10 oameni iau măsuri de prevenire“, arată el.

Cum să combaţia furia în mai mulţi paşi 

De cele mai multe ori, apropiaţii celui afectat se obişnuiesc cu stările acestuia , până în clipa în care nu mai le tolerează. Un aspect care favorizează aceste stări, mai ales în vremurile actuale, este dat şi de cumulul mare de informaţii care generează stări de furie. Însuşi specialistul e afectat de cantitatea mare de informaţii. „Sunt complet dependent de Facebook. Am observat că am început să citesc mai puţin, nu mai petrec aşa de mult timp încercând să mă relaxez, iar productivitatea mi-a scăzut“, spune Fisher. „Pentru cineva care este foarte deconectat şi inept emoţional, deprimat şi furios, social media poate să îi dea un sens vieţii şi îl ajută să se conecteze cu alţii într-un mod deconectat. Temerea mea e legată de faptul că noi, ca şi cultură, găsim tot mai multe lucruri care ne distrag atenţia de la ce e important. Pentru oricine, marea problemă e distragerea atenţiei în mod constant şi neglijarea sentimentelor“, spune el.

Pentru a combate furia şi neliniştea, Fisher oferă o abordare amplă. „Opreşte-te şi priveşte imaginea de ansamblu. Atunci când eşti nervos priveşte dincolo de propria nelinişte dintr-o perspectivă de 360 de grade. Priveşte cum ceilalţi te privesc şi cum reacţionează la ce faci. Apoi, e normal să ai opinii diferite. Trăim într-o lume în care se face distincţia între ce e bine şi ce e rău. Atunci când invalidezi experienţa cuiva se ajunge la un conflict. Dar trebuie să accepţi că alţi oameni au alte realităţi.

În al treilea rând, a asculta când eşti nervos e imposibil. Al patrulea sfat: cere ajutor. A vorbi despre ce simţi duce la comunicarea şi la găsirea soluţiilor. Folosirea unui jurnal este, de asemenea o idee bună pentru că nu permiţi fricii să îşi facă loc în minte. Iar cel mai important sfat este să nu iei nimic personal. E uşor de spus, dar greu de făcut“, sfătuieşte el.

Stigmatul care înconjoară starea de furie îi poate determina pe oameni să nu ia măsuri, să nu caute ajutor, să îi rănească pe cei apropiaţi, un real ajutor în cazul problemei. „Dacă ai pe cineva drag care este prea nervos nu începe conversaţia cu el spunânnd că «ar trebui», «niciodată nu faci». Ar trebui să începi conversaţia cu descrierea modului în care tu te simţi şi să încerci să îl ajuţi pe cel drag să se destăinuie. „Furia nu va dispărea. Trebuie să te confrunţi cu ea şi să accepţi că trebuie să faci ceva în sensul acesta mai devreme sau mai târziu“, încheie specialistul. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite