Ela Crăciun, Julius Constantinescu şi Cetin Ametcea, despre importanţa meselor în familie: Toţi banii din lume nu pot recupera bucuria lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetin Ametcea, Ela Crăciun şi Julius Constantinescu susţin campania Delikat
Cetin Ametcea, Ela Crăciun şi Julius Constantinescu susţin campania Delikat

Bloggerii Ela Crăciun, Julius Constantinescu şi Cetin Ametcea fac parte din categoria oamenilor pentru care mesele în familie sunt deosebit de importante, iar într-un interviu pentru „Adevărul“ au împărtăşit cele mai frumoase amintiri din jurul mesei şi au dezvăluit care sunt beneficiile unui astfel de ritual.

Un studiul naţional, realizat de brandul Delikat, arată că 83% dintre români sunt conştienţi că mesele în familie sunt importante şi spun că acestea îi fac să se simtă împliniţi (73%), fericiţi (72%), încrezători (61%), relaxaţi şi liniştiţi (58%). 

La polul opus, lipsa meselor regulate în familie produce apariţia unor blocaje în dezvoltarea afectivă şi a sentimentelor de alienare, de greutate de integrare şi adaptare la realitatea unei vieţi sociale, profesionale şi de familie.

Studiul Naţional al Meselor în Familie este primul pas al campaniei „Gustul bucuriei de a fi împreună. Gustul de acasă“, prin care brandul Delikat îşi propune să încurajeze cât mai mulţi români să se reunească în jurul mesei şi să conştientizeze cât de important este acest lucru pentru echilibrul familial.

Această campanie este susţinută şi de trei dintre cei mai cunoscuţi bloggeri din România, Ela Crăciun, Julius Constantinescu şi Cetin Ametcea, care au împărtăşit pentru „Adevărul“ motivele pentru care susţin această iniţiativă. 

„Fiind o persoană extrem de apropiată de familie şi foarte implicată în creşterea şi educarea copiilor mei, am luat iniţiativa #tatigateste – o serie în care gătesc pentru şi alături de copiii mei. Susţinerea iniţiativei Delikat a venit natural, de îndată ce am aflat că Delikat susţine mesele în familie şi, mai mult decât atât, că dă ceva înapoi unor familii mai puţin norocoase prin intermediul acesteia“, a motivat Cetin Ametcea. 

„Delikat face parte din viaţa mea de când eram mică. Gustul mâncării era echivalent cu puţin Delikat pus în mâncare, iar mama ştia asta. Acum, din perspectiva unui adult, îmi dau seama că mâncarea era mai bună şi pentru că eram toţi la masă, povestind tot ce ni s-a întâmplat peste zi. Acest sentiment de siguranţă cu care creşti atunci când eşti mic, ştiind că familia este alături de tine, pune bazele adultului de mai târziu. Eu mă bucur că am crescut într-o familie plină de iubire, iar acum încerc să fac acelaşi lucru. De sărbători noi punem două mese, pentru că una nu este niciodată suficientă pentru toată familia, finii, rudele şi prietenii noştri. De aceea cred în ceea ce Delikat promovează şi am ales să susţin această campanie“, a declarat Ela Crăciun. 

La rândul lui, Julius Constantinescu a explicat că a fost convins să se implice în această campanie pentru că gravitează în jurul ideii de masă în familie: „Într-un concept mai larg, ideea de calitate a meselor, care nu se rezumă doar la ce mâncăm. Contează şi unde mâncăm şi alături de cine mâncăm.“

Mesele în familie, un bun prilej de dialog şi o binecuvântare pentru organism

În ceea ce priveşte beneficiile meselor în familie, Cetin Ametcea subliniază că nu sunt doar un bun prilej de dialog, ci şi o bună ocazie de a învăţa. „Eu de la copiii mei învăţ în fiecare zi ceva surprinzător, iar ei de la mine câte ceva despre #tatigateste. Tot ritualul meselor în familie ne ajută să comunicăm mai bine, să nu încheiem nicio zi supăraţi şi să ne acordăm puţin timp în care să împărţim mai mult de un fel de mâncare“, a adăugat bloggerul. 

Şi Ela Crăciun a identificat două mari beneficii ale meselor în familie: „Cele emoţionale şi cele fizice. Emoţional, mesele în familie reprezintă unitatea unei familii. Ne dau ocazia să stăm împreună şi să comunicăm cu adevărat. Este momentul în care noi suntem un întreg. La masă nu avem voie cu tablete şi telefoane, ceea ce reprezintă o provocare pentru cei mici şi, recunosc, nu întotdeauna ne reuşeşte. Surpinzător, când suntem la bunici această tradiţie se respectă mai mult...Din punct de vedere fizic, mesele regulate la ore fixe sunt o binecuvântare pentru organism. Copiii mei învaţă despre mâncare în timp ce gătim împreună şi se oferă să mă ajute în prepararea ei. În felul acesta, transformăm masa într-o activitate de familie, cu beneficii pentru organism.“

Cu umorul caracteristic, Julius Constantinescu a precizat că marile beneficii ale meselor în familie sunt faptul că „sunt gratis şi foarte bune“ şi, în plus, „mama găteşte excelent“. 

„Am reuşit să dezamorsez conflicte în familie cu o masă pregătită cu dragoste“

Cetin Ametcea recunoaşte că mesele în familie au căpătat o notă aparte, un cu totul alt sens şi scop de când a devenit părinte: „Fiecare pas în parcursul copiilor mei este un nou motiv de sărbătoare. Pot spune, deci, că ei sunt persoanele care au influenţat definitiv modul meu de a privi mesele în familie.“

Ela Crăciun în schimb, recunoaşte că părinţii au fost cei care i-au insuflat respectul pentru mesele în familie: „Copil fiind, părinţii mei m-au crescut independentă şi mi-au spus mereu că regulile sunt făcute să fie încălcate. Mai puţin una: mesele de peste zi şi cina. Dacă micul dejun şi prânzul erau negociabile, în cazul în care povestea mea era destul de solidă sau originală reuşeam să scap. Uneori. Cina nu era însă supusă dezbaterii. Doar dacă îmi puneam în cap să o supăr. Ba chiar să o jignesc. Nu era niciun afront mai personal ca refuzul sau întârzierea apariţiei la cină. Teoria mi-a fost confirmată de multe ori când am reuşit să dezamorsez conflicte în familie cu o masă pregătită cu dragoste“, a povestit bloggeriţa. 

Julius Constantinescu subliniază că bucuria meselor în familie a fost descoperită mai ales după 1989, pentru că înainte de Revoluţie „n-aveai prea multe opţiuni de a mânca în oraş.“

„Datorită copiilor fiecare masă în familie este un eveniment important“

Întrebaţi cum se simt când iau masa în familie, dar şi când nu reuşesc să facă acest lucru, bloggerii au răspuns:

Cetin Ametcea: „Aşa cum spuneam, datorită copiilor mei, fiecare masă în familie este un eveniment important. De exemplu, acum sărbătorim faptul că fiica mea cea mare va începe şcoala primară şi aştept cu entuziasm fiecare zi în care cina va fi un prilej să dezbatem întâmplările de peste zi, temele şi colegii. Fiecare masă luată altfel decât în compania lor este o masă monotonă şi îşi pierde din valoarea emoţională.“

Ela Crăciun: „Masa în familie mă relaxează şi îmi readuce energia de care am nevoie pentru a mă reconecta la lucrurile cu adevărat importante. Oricât de stresantă ar fi o zi de lucru pentru noi, atunci când ne punem seara în jurul mesei reuşim să lăsăm problemele de-o parte şi să ne bucurăm de lucrurile pe care ni le povestesc cei mici. Este important şi pentru ei că se simt ascultaţi şi reuşesc să comunice ceea ce îi frământă.“

Julius Constantinescu: „Evident că te simţi mult mai bine când mânânci acasă, împreună cu cei dragi ţie, decât atunci când mănânci în oraş. Pe de altă parte, există şi avantaje când mănânci singur: tot ce ai comandat e al tău, nu-şi bagă nimeni degetele la tine-n farfurie.“ (Râde)

Cele mai frumoase amintiri de la mesele în familie

Cei trei bloggeri au împărtăşit şi cele mai frumoase amintiri pe care le păstrează de la mesele în familie.

Cetin Ametcea: „Cele mai frumoase amintiri de la masele în familie au trecut de la a fi mesele copioase de sărbătorile din copilăria mea, la a fi premierele vieţii de tată: prima masă în trei, prima masă în patru, prima masă la care copiii au mâncat singuri, prima masa la pregătirea căreia au contribuit şi ei etc. Fiecare astfel de moment.“

Ela Crăciun: „Sunt multe amintiri care mă leagă de familia mea şi multe din ele sunt la mesele de sărbători. Îmi amintesc că de Paşti mergeam la bunica la Făgăraş şi eram nerăbdătoare să plec de la slujbă pentru a ajunge la masa unde puteam mânca din toate bunătăţile pe care le făcuse. Acele momente când masa era aranjată de sărbătoare şi noi eram împreună cu bunicii mi-au rămas întipărite în minte.“ 

Julius Constantinescu: „Cele din copilărie, sâmbăta seara. Mama gătea întotdeauna ceva special, tata făcea chifteluţe calde. Ne strângeam cu toţii în faţa televizorului, la “Teleenciclopedia”, şi savuram momentul mâncând ceva bun. «Teleenciclopedia» era singura emisiune la care le uitam cu toţii pe vremea aia, o aşteptam toată săptămâna.“

De ce ar trebui să luăm masa alături de cei dragi 

Vedetele au transmis şi un mesaj pentru acei români care nu consideră că mesele în familie sunt importante.

Cetin Ametcea: „Mesele în familie sunt unul dintre cele mai importante momente care au capacitatea de a condimenta rutina zilnică. Totodată, nimeni nu se uită în spate amintindu-şi de momentele în care mâncarea nu a fost perfectă, reţeta nu a ieşit ca-n cartea aia prăfuită din bibliotecă, ci la momentele petrecute împreună. Tocmai de aceea, mesele în familie sunt o componentă importantă a vieţii de familie.“ 

Ela Crăciun: „Mesajul meu este că ar trebui să-i dea o şansă mesei de seară. Măcar să experimenteze câteva zile. Gătiţi cu familia, râdeţi cu familia, iubiţi. Toate aceste sentimente pot fi experimentate la o singura masă.“

Julius Constantinescu: „Să încerce mai des. Toţi banii din lume nu pot recupera diferenţa dintre bucuria meselor în familie şi mâncatul pe fugă, din caserolă, pe un colţ de birou.“ 

O iniţiativă Delikat în parteneriat cu Adevărul pentru susţinerea meselor în familie.

   

image

Ela Crăciun este mamă, vedetă TV şi blogger, care vorbeşte, prin exemplul propriu, despre cum femeile îşi pot împărţi viaţa pentru a se bucura pe deplin de toate aspectele ei. În fiecare zi ea învaţă noi reţete, trucuri, mijloace pentru ca echilibrul familiei să fie dictat şi impus chiar de ea. 

Cetin Ametcea este unul din cei mai de succes şi mai vechi bloggeri în activitate din România. Scrie de 12 ani pe cetin.ro despre viaţa de zi cu zi, amintiri mai vechi sau mai noi, întâmplări mai mult sau mai puţin adevărate şi cam tot ce este de interes pentru el şi cei din jurul său. 

Julius Constantinescu a fost ziarist la „Jurnalul Naţional“, „Academia Caţavencu“, „Naţional“ şi multe alte publicaţii, iar acum scrie glume pentru programe radio şi TV.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite