Efectele singurătăţii asupra oamenilor. Cele mai singure persoane sunt căsătorite şi sunt înconjurate de numeroşi oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legătura dintre singurătate şi bolile psihice. theclearingnw.com
Legătura dintre singurătate şi bolile psihice. theclearingnw.com

După numeroase studii, oamenii de ştiinţă au constatat că adulţii în vârstă nu sunt neapărat cei mai singuri dintre noi. Rezultatele cercetărilor au arătat că cele mai multe persoane care se simt singure sunt adolescenţi şi tineri, mulţi dintre ei fiind căsătoriţi şi chiar înconjuraţi de prieteni.

Efectele potenţial dăunătoare ale singurătăţii şi izolării sociale asupra sănătăţii şi longevităţii, în special în rândul adulţilor în vârstă, sunt bine cunoscute. Un studiu realizat în 2013 a constată că singurătatea poate creşte nivelurile de hormoni de stres, ceea ce, implicit, creaşte şi riscul apariţiei bolilor de inimă, artritei, diabetului de tip 2, demenţei şi chiar încercărilor de suicid, scrie The Independent.

În rândul persoanelor în vârstă care au raportat că s-au simţit părăsite, izolate sau lipsite de companie, abilitatea de a efectua activităţi zilnice cum ar fi spălatul, îngrijirea şi pregătirea meselor a scăzut, iar decesele au crescut pe parcursul unei perioade de studiu de şase ani în raport cu persoanele care nu au raportat niciunul dintre aceste sentimente.

Descoperiri surprinzătoare

În primul rând, singurătatea şi izolarea socială nu reprezintă acelaşi lucru, au subliniat Julianne Holt-Lunstad şi Timothy B Smith, psihologi ai Universităţii Brigham Young. „Izolarea socială denotă puţine conexiuni sociale sau interacţiuni, în timp ce singurătatea implică percepţia subiectivă a izolării - discrepanţa dintre nivelul dorit şi cel real al conexiunii sociale“, spun cercetătorii.

Cu alte cuvinte, oamenii pot fi izolaţi social şi nu se simt singuri sau se pot simţi singuri chiar şi atunci când sunt înconjuraţi de oameni, mai ales dacă relaţiile nu sunt o recompensă emoţională.

Persoanele singure, căsătorite şi înconjurate de prieteni

În mod surprinzător, Dr. Carla Perissinotto de la Universitatea din California, San Francisco, a raportat în 2012 că persoanele cele mai singure sunt căsătorite şi trăiesc înconjurate de numeroşi oameni. „Nu toate căsătoriile sunt fericite. Trebuie să luăm în considerare calitatea relaţiilor, nu pur şi simplu existenţa sau cantitatea lor“, a spus Holt-Lunstad,.

Poate la fel de surprinzătoare este şi constatarea că adulţii în vârstă nu sunt neapărat cei mai singuri dintre noi. Majoritatea studiilor despre singurătate, în care au fost incluşi peste 3,4 milioane de subiecţi, au arătat că cele mai multe persoane care se simt singure sunt adolescenţi şi tineri.

Singurătatea, semn patologic al bolii Alzheimer

La fel de intrigantă este şi constatarea recentă care sugerează că singurătatea poate fi un semn patologic al bolii Alzheimer. Cercetătorii au descoperit că există o puternică legătură între singuratate si cantitatea de amiloid din creierul subiecţilor. Acumularea de amiloid este considerată un semn patologic principal al bolii Alzheimer. Singurătatea a fost legată de înrăutăţirea funcţiei cognitive pe o perioadă de 12 ani, depresia crescând riscul declinului cognitiv.

Specialiştii chiar au recomandat o formă de terapie comportamentală cognitivă pentru a combate singurătatea. Aceasta implică cinci sesiuni de două ore a unor grupuri mici de persoane singure care îşi explorează nevoia unei relaţii, modele de gândire şi comportamente.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite