Mereu pe fugă: câte minute pe zi mai reuşim să petrecem în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
55% din adulţi nu mai pot face faţă vieţii de familie haotice FOTO: Shutterstock
55% din adulţi nu mai pot face faţă vieţii de familie haotice FOTO: Shutterstock

Prinşi între îndatoririle profesionale şi cele casnice, membrii familiei moderne  reuşesc cu greu să-şi facă timp pentru a se simţi bine împreună.

Familiile din ziua de azi abia dacă mai reuşesc să schimbe două vorbe. Părinţii acordă din ce în ce mai puţină atenţie copiilor din dorinţa de face faţă provocărilor apărute pe plan profesional, iar rarele momente pe care ar trebui să le petreacă împreună cu cei mici sunt sacrificate pentru rezolvarea treburilor casnice. Rezultatele unui studiu comandat de compania suedeză IKEA şi desfăşurat pe un eşantion de 2.000 de persoane arată că membrii unei familii petrec împreună, în medie, 36 de minute pe zi.

Activităţile desfăşurate în vederea asigurării resurselor financiare necesare, întâlnirile cu prietenii şi sarcinile domestice „fură“ ore preţioase din timpul petrecut în sânul familiei, rarele momente când adulţii apucă să-şi mai vadă odraslele fiind în weekend sau în perioada Sărbătorilor de iarnă, care sunt, de asemenea, foarte aglomerate şi cu alte activităţi. Cu o lingura de mâncare în mână şi cu cartea de poveşti într-alta, părintele dedică exclusiv copilului numai 360 de ore pe an, adică echivalentul a 15 zile, arată concluziile cercetării.

„Tineretul este foarte preocupat de latura profesională, iar această preocupare aduce solicitare psihică şi fizică, care implică şi rezerve de timp. Familiile ajung să petreacă din ce în ce mai puţine momente împreună, pentru că partenerii au programe diferite de lucru, iar copilul este implicat în activităţi extraşcolare“, explică psihologul Keren Rosner.

Generaţia „singur acasă“

Ritmul alert în care se desfăşoară viaţa modernă îi face pe mulţi dintre părinţi să nu-şi mai găsească timp pentru copii, iar atunci când, în sfârşit, programul le oferă o portiţă de scăpare, odraslele lor fie butonează telecomanda televizorului, fie se joacă pe calculator. Dezamăgiţi şi frustraţi, 55% din adulţii chestionaţi în cadrul studiului au declarat că nu mai pot face faţă vieţii de familie haotice.

Nici măcar puţinul timp petrecut în familie nu mai este perceput integral ca atare, având în vedere că 70% din subiecţi au recunoscut că sunt momente în care membrii familiei sunt împreună, dar se uită la televizor şi nu schimbă un cuvânt pentru că pur şi simplu sunt prea obosiţi.

Stresul cronic, cauză a programului suprasolicitant, este un alt motiv pentru care şase din zece adulţi nu apucă să discute cu propriile odrasle şi să vegheze la buna lor creştere.

Psihologul Keren Rosner îi sfătuieşte pe părinţi ca, atunci când petrec timp cu copiii lor, acesta să le fie dedicat exclusiv lor, fără să întreprindă alte activităţi. Acest lucru este cu atât mai important cu cât baza unei relaţii sănătoase dintre copii şi părinţi se stabileşte chiar din primii ani de viaţă. „Familiile au nevoie de timp «de calitate» şi nu neapărat de timp cantitativ. Mai bine să fie jumătate de oră «de calitate», în care părintele este prezent şi-l încurajează pe copil să se destănuie, fără a fi interogat, decât o oră în care cel mic se joacă, iar adultul se uită la televizor, sau trebăluieşte prin bucătărie“, mai spune specialista.

Citeşte şi:

Ghid pentru părinţi: cum să creşti un copil fericit şi sigur pe sine 

Vacanţă fără stres. Sfaturi pe care orice părinte trebuie să le urmeze pentru siguranţa copilului său 

Sfatul psihologului: „ Nu forţaţi copilul să-şi înfrunte fricile“ 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite