Depresiv duminica? Cum putem face mai plăcute ultimele ore din weekend
0Luni este, oficial, cea mai urâtă zi a săptămânii, dar nici a doua parte a zilei de duminică nu este mai veselă. Peste trei sferturi din angajaţi devin depresivi duminica la gândul că-i aşteaptă o nouă săptămână de muncă, iar mintea le „fuge“ la sarcinile de serviciu lăsate în urmă vineri.
Unii îi spun tristeţe sau anxietate de duminică, iar alţii vorbesc chiar despre o depresie sau o fobie (numită „dimanchofobie“) când se referă la starea de încordare care îi acaparează pe majoritatea angajaţilor (dar şi elevilor) în a doua parte a acestei zile. Cert este că ea există şi este resimţită de foarte multe persoane: 78% din respondenţi au mărturisit, în cadrul unui sondaj efectuat de Monster.com şi citat de publicaţia americană „The Huffington Post“, că se simt foarte apatici în ultimele ore ale zilei de duminică. Mai mult, 47% din ei au spus că tristeţea care îi acaparează este „foarte puternică“.
Motivul este evident: după două zile în care lăsăm deoparte stresul de la serviciu şi ne relaxăm, începem să conştientizăm că trebuie să ne reorganizăm programul şi priorităţile în jurul serviciului. „Starea de anxietate acută este rezultatul trecerii de la un program nestructurat la unul structurat“, explică psihologul Marla Deibler, de la Centrul pentru Sănătate Emoţională din Philadelphia, SUA, citată de publicaţia „Business Insider“.
Starea proastă care ne acaparează duminica se poate manifesta prin irascibilitate, tulburări de tranzit intestinal, dureri de cap şi insomnie, mai spune expertul american. Cu toţii suntem susceptibili la aceste stări, dar ele sunt mai puternice atunci când insatisfacţia cu privire la locul de muncă este crescută. De altfel, tristeţea de duminică ar trebui să funcţioneze ca un semnal de alarmă legat de mulţumirea de la serviciu.
Ne putem face duminicile mai plăcute dacă suntem dispuşi să schimbăm câteva lucruri în programul de weekend:
Nu beţi peste măsură şi nu staţi până târziu în seara de sâmbătă. Aceasta nu înseamnă să renunţaţi la distracţii în weekend, ci doar să schimbaţi puţin programul: ieşiţi în oraş mai devreme pentru a vă simţi bine la fel de multe ore, dar fără ca apoi să vă daţi peste cap bioritmul şi să aveţi probleme cu reacomodarea la programul din timpul săptămânii. Alcoolul în exces provoacă inevitabil mahmureală, iar aceasta va strica ziua de duminică.
Nu vă treziţi târziu duminică. Încercaţi să păstraţi aceeaşi oră de trezire în fiecare zi, din motivul enunţat anterior. Altfel, veţi adormi greu duminică seară, iar luni vă veţi simţi obosiţi la trezire.
Faceţi sport. Dacă totuşi v-aţi trezit târziu, este recomandat să alergaţi sau să mergeţi la o sală de fitness pentru ca seara să aveţi un somn bun. Atenţie! Sportul nu trebuie practicat înainte de culcare, ci în cursul zilei, pentru că are efect energizant în primele ore.
Faceţi un plan pentru weekend. Cel mai mare motiv de tristeţe duminică seara este că nu am reuşit să facem în weekend toate lucrurile pe care ni le-am fi dorit: să rezolvă treburi casnice, să ieşim în oraş, dar şi să ne relaxăm pe canapea. În aceste cazuri, este indicat să ne organizăm mai bine weekendurile pentru a nu mai avea regrete, iar dacă facem un plan, ar fi bine să ne ţinem de el.
Nu lăsaţi pe weekend toate treburile casnice. Dacă vă propuneţi să faceţi curat, să spălaţi, să călcaţi şi să gptiţi în weekend cât pentru o săptămână, este foarte probabilca duminică seara să vă simţiţi epuizat şi nemulţumit că nu v-aţi relaxat suficient. Planificaţi câteva treburi casnice şi în serile din timpul săptămânii.
Planificaţi-vă o activitate plăcută luni seară. Majoritatea oamenilor au tendinţa să-şi planifice toate activităţile plăcute în zilele libere, iar de aici şi conotaţia negativă pe care o au zilele de lucru. Ar fi bine să alocăm şi în timpul săptămânii puţin timp pentru preocupări relaxante. Astfel, vom reduce nivelul de stres din zilele de lucru. Cu atât mai mult în seara de luni ar trebui să vă planificaţi o ieşire cu colegii sau prietenii.