Dependenţa de telefon, boală nouă a omului modern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două treimi din posesorii de telefoane refuză să se despartă de ele chiar şi pentru perioade scurte de timp şi le verifică obsesiv de zeci de ori pe zi, semn că au devenit dependenţi de mobile.

 Dependenţa de telefonul mobil i-a adus omului modern încă o fobie, pe lângă cele câteva zeci inventariate deja de medici. Este vorba despre nomofobie (engl. nomophobia - no mobile phone phobia), care se manifestă printr-o senzaţie intensă de teamă şi anxietate resimţită atunci când telefonul mobil este uitat acasă sau la birou, când aparatul se află în afara ariei de semnal, când rămâne fără baterie sau când creditul se termină.

Fobia afectează 66% din purtătorii de telefoane mobile, potrivit unui studiu publicat recent de SecurEnvoy, o companie britanică specializată în sisteme de specialitate pentru dispozitive mobile. Procentul este mai mare decât cel înregistrat în urmă cu câţiva ani, când 53% din oameni au mărturisit că au toate simptomele acestei fobii.

„Studiul din 2008 arăta că fobia afectează mai mult bărbaţii, dar în prezent, ea este întâlnită mai mult la femei“, spune Andy Kemshall, co-fondatorul SecurEnvoy. Pe categorii de vârstă, cei mai dependenţi de telefon sunt, aşa cum era de aşteptat, tinerii între 18 şi 24 de ani. 77% din ei au declarat în cadrul studiului britanic că nu reuşesc să stea departe de mobil mai mult de câteva minute.

Sindromul telefonului-fantomă

Multe persoane spun în glumă că sunt dependente de telefonul mobil, dar sunt puţine cele care conştientizează cu adevărat că au această problemă. Un semn alarmant ar trebui să fie ceea ce psihologii numesc sindromul telefonului-fantomă: simţi că telefonul sună ori vibrează în buzunar sau în geantă, dar când îl verifici, constaţi că nu nu ai niciun apel pierdut. Un studiu condus de specialiştii Universităţii Indiana arăta că nu mai puţin de 89% din studenţii incluşi într-un experiment au simţit vibraţii inexistente ale telefoanelor mobile.

Un alt indiciu al dependenţei de telefon este nevoia imperioasă de a răspunde unui sms ori mail, chiar dacă o replică imediată nu este necesară şi chiar dacă scrierea mesajului presupune să întrerupi activităţile în care eşti implicat. O dependenţă semnalează şi tendinţa de a verifica des telefonul sau anxietatea simţită la gândul că mesageria ar putea fi plină. Tocmai pentru a preîntâmpina o astfel de situaţie, mulţi posesori de telefon au grijă ca ultimul lucru făcut înainte de a adormi şi primul la trezire să fie verificarea lui. Iar pentru a le fi mai comod, ţin aparatul pe noptieră, la îndemână.

Ignorarea celor din jur, un „simptom“ frecvent

La reuniunile cu familia sau la întâlnirile cu prietenii, un dependent de telefon va avea grijă să scoată aparatul pe masă, la vedere, şi să-l verifice periodic cu privirea, deşi nu aşteaptă un apel. El nu va ezita să răspundă atunci când este apelat sau când primeşte un mesaj chiar dacă nu este urgent, ignorând astfel discuţiile şi persoanele din jurul său.

Pentru purtătorii de smartphone, există încă un semn al dependenţei: teama de a fi lăsaţi pe dinafară sau ceea ce psihologii americani numesc sindrom FOMO (engl. fear of missing out). Un dependent de telefon – şi de tehnologie, în general – se gândeşte în permanenţă la ce fac ceilalţi şi la lucrurile interesante pe care ar putea să le piardă. Şi pentru că nu vrea să le piardă, va rămâne conectat în permanenţă la reţelele de socializare şi va monitoriza activitatea celorlalţi în mediul virtual.

Nu este inofensivă

Dependenţa de telefon a devenit un fenomen în lumea modernă, iar gravitatea ei nu ar trebui subestimată, atenţionează specialiştii. „Adicţia este o chestiune serioasă şi este important să nu o subapreciem aşa cum fac unii oameni când spun că sunt «dependenţi» de o emisiune TV sau de ciocolată“, spune dr. Brian Johnson, psihiatru specialist în dependenţe şi director în cadrul Universităţii de Medicină SUNY Upstate din SUA, citat de MSN Money.

Pentru psihologul american Elizabeth Waterman, aceasta este o dependenţă ca toate celelalte, dar spune că nu toţi cei 66% din utilizatorii anxioşi identificaţi de studiul britanic au nevoie de tratament. Potrivit specialistului, nomofobia devine alarmantă atunci când afectează relaţiile cu persoanele apropiate, dependentul alocând mai mult timp vorbitului la telefon decât lor. „Adicţia devine o problemă şi când începi să ai probleme la serviciu sau la şcoală pentru că foloseşti telefonul pentru lucruri care nu ţin de aceste aspecte“, completează Elizabeth Waterman. 

Adicţia devine o problemă şi când începi să ai probleme la serviciu sau la şcoală pentru că foloseşti telefonul pentru lucruri care nu ţin de aceste aspecte. Elizabeth Waterman Psiholog

Se tratează în clinici pentru adicţii

În ţări precum Marea Britanie şi SUA există centre de „dezintoxicare“ pentru dependenţii de telefoane mobile. Psihologul american Elizabeth Waterman oferă „bolnavilor“ posibilitatea de a se interna într-un centru de recuperare din California pentru a scăpa de această adicţie modernă. Ei trebuie să renunţe complet la telefon 10 zile şi, pentru că metoda este destul de drastică, sunt ajutaţi cu şedinţe de terapie şi cu diverse tehnici de distragere a atenţiei. 

„Persoanele dependente de telefoane se tem să nu se deconecteze de la lumea exterioară. Noi vrem ca ele să înţeleagă că oamenii nu-i vor uita dacă nu-i pot contacta câteva zile şi că nu va veni sfârşitul lumii dacă nu vor au acces imediat la informaţii. Se pot pune la curent cu noutăţile mai târziu şi pot duce o viaţă fericită în acest mod“, explică specialistul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite