De ce este recomandat să fim mai organizaţi până şi în zilele de relaxare: cum eviţi „capcana timpului liber”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
“Capcana timpului liber“ apare atunci când planul nostru este să folosim acel răgaz pentru a realiza toate proiecte amânate, perpetuu incomplete, fără să setăm nişte priorităţi. FOTO Arhiva
“Capcana timpului liber“ apare atunci când planul nostru este să folosim acel răgaz pentru a realiza toate proiecte amânate, perpetuu incomplete, fără să setăm nişte priorităţi. FOTO Arhiva

Cine nu iubeşte să se trezească de dimineaţă fără să aibă vreun plan sau ceva anume de făcut? Totuşi, psihologii sunt de părere că până şi timpul pe care îl numim liber ar trebui să fie folosit într-un mod mai organizat, iar beneficiile nu vor întârzia să apară.

Chiar dacă ideea de planificare a timpului liber pare un oximoron, organizarea acestuia trebuie luată în considerare, în opinia psihologului american Sherrie Boug Carter.

Spontaneitatea este adesea un lucru bun, dar psihologul aminteşte că poţi să cazi foarte uşor în “capcana timpului liber“, după cum numeşte specialistul încercarea de a rezolva în această ”fereastră” rezervată relaxării tot ceea ce nu am reuşit până în acel moment.

Pentru Carter, “capcana timpului liber“ apare atunci când planul tău este să foloseşti acel timp liber pentru a realiza toate proiecte amânate, perpetuu incomplete. Şi acţionăm astfel chiar dacă suntem conştienţi că timpul suplimentar se evaporă repede şi nu vom reuşi să realizăm mare lucru.

“Cu toţii am trecut prin asta şi este un lucru firesc. Dacă organismul îţi spune să o iei mai uşor, să dormi, să te plimbi, să-ţi suni mama sau să stai degeaba, este important să asculţi aceste instincte ca să nu-ţi sabotezi propria sănătate. Dar, să presupunem că realizaţi faptul că timpul liber devine din ce în ce mai scurt şi intraţi în panică. Atunci este necesar să-l organizaţi puţin, prin urmare hotărâţi-vă ce vă doriţi să faceţi cel mai mult. Poate că nu este o idee surprinzătoare sau inovatoare, dar este flexibilă şi utilă, indiferent de situaţia dumneavoastră”, este de părere psihologul.

Identifică priorităţile  

Puteţi să scrieţi o listă pentru a organiza timpul liber şi pentru a identifica mai bine prioritatăţile, aşa cum faceţi atunci când mergeţi la cumpărături, de exemplu. Puteţi folosi o hârtie şi creion, o aplicaţie pe telefon, un document pe computer etc. Semnificativ este faptul că luaţi o decizie pentru a vă planifica timpul liber şi pentru a vă acorda timp şi spaţiu pentru a organiza necesităţile, dorinţele şi obiectivele pe care le aveţi.

„Spre exemplu, să presupunem că aveţi câteva zile libere de la locul de muncă. În primă instanţă, vreţi probabil să faceţi ceva distractiv, ceea ce este de înţeles. Aşa că fiţi obiectiv. Cu cine nu aţi mai ieşit în oraş de mult timp? Cine este în oraş acum, iar peste ceva timp va părăsi ţara? Notând aceste lucruri, o să fiţi mai organizat şi vă planificaţi lucrurile fără să aşteptaţi până în ultimul minut. Acest lucru vă poate feri de o stare de stres inutilă”, exemplifică psihoterapeutul.

În afară de activităţile plăcute, timpul liber poate fi, de asemenea, o şansă bună de a face lucrurile pe care de obicei le amânaţi. Trebuie să curăţaţi baia? Să spălaţi animalele de companie? Să faceţi reparaţii prin casă? Puteţi face o listă cu câteva dintre aceste activităţi şi să le programaţi printre activităţile distractive de petrecere a timpului liber. Acest lucru vă oferă echilibru, pentru că puteţi realiza ceea ce oricum trebuia făcut, dar nu într-un ritm haotic, în care se adună obligaţie peste obligaţie.

Timpul nostru liber este preţios şi cu toţii dorim să ne bucurăm de el, dar este, de asemenea, o idee bună să-l folosim cu înţelepciune, astfel încât să se termine cu stresul sau frustrarea care apar mai devreme sau mai târziu, conchide psihologul.

A consemnat Cristina Pîrvu. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite