De ce nu este bine să consumăm băuturi reci pe timp de caniculă. Explicaţiile Mihaelei Bilic
0Canicula încă ne dă bătăi de cap şi cu toţii ne dorim să savurăm o băutură rece în care să mai adăugăm şi câteva cuburi de gheaţă. Medicul nutriţionist Mihaela Bilic spune că nu este bine să facem acest lucru pentru că, de fapt, băuturile reci nu ne vor răcori pe măsura aşteptărilor.
Astfel, cu fiecare grad în plus adăugat temperaturii de afară, cu atât mai rece ne dorim apa sau sucul pe care dorim să le consumăm. Doar că răcorirea va fi doar pentru moment. Mihaela Bilic spune că pentru a ne răcori, trebuie să fim bine hidrataţi.
Băuturile trebuie consumate la temperatura camerei
”Deşi la prima vedere suntem tentaţi să bem lichide cat mai reci când este caniculă, adevărul i-e că ele nu ne răcoresc pe măsură. Culmea e că nici recomandarea de a consuma lichide fierbinţi nu are justificare! Ca să ne răcorim trebuie să fim bine hidrataţi, doar prin transpiraţie corpul poate pierde o parte din căldură- deci aportul de lichide e foarte important, ideal să fie la temperatura ambiantă.
Organismul are o funcţie de termoreglare cu obiectivul de a menţine constantă temperatura corpului în jurul valorii de 37 °C. Orice mâncare sau băutură consumăm, va trebui adusă la această temperatură, ceea ce presupune o cheltuială termică suplimentară, care ne încălzeşte. Băuturi cu multă gheaţă sau ceaiuri şi supe fierbinţi? Toate vor declanşa un val de căldură”, scrie Mihaela Bilic pe contul său de Instagram.