De ce ne îngrăşăm după căsătorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ieşirile la restaurant devin mai dese după căsătorie FOTO Shutterstock
Ieşirile la restaurant devin mai dese după căsătorie FOTO Shutterstock

Bărbaţii şi femeile, în egală măsură, iau în greutate după ce luna de miere ia sfârşit. În medie, fiecare se îngraşă cu 9 kilograme, iar unul dintre motive este că viaţa de cuplu se învârte în jurul mâncării după căsătorie.

Este un lucru demonstrat şi verificat de multe cupluri: odată cu căsătoria vin şi kilogramele în plus. O persoană căsătorită ia în greutate, în medie, 9 kilograme. Cea mai mare parte a acestui surplus de greutate o acumulează în primii doi ani de căsnicie, potrivit unui studiu publicat anul trecut de specialiştii Asociaţiei Americane de Sociologie. Ei atrăgeau atenţia că, uneori, surplusul de kilograme este atât de mare, încât pune sănătatea în pericol. 

Există însă şi cupluri care fac excepţie de la regulă. Atunci când căsnicia este nefericită, este puţin probabil ca să favorizeze acumularea de kilograme, după cum reiese dintr-un alt studiu, citat de cotidianul „Huffington Post“.

Televizorul, noul hobby

Motivele pentru care majoritatea femeilor şi bărbaţilor se îngraşă după căsătorie sunt legate, aşa cum era de aşteptat, de schimbarea stilului de viaţă al celor doi. 

Unul dintre vinovaţi este televizorul, spune Judy Gaman, specialist american pe probleme de sănătate. Cuplurile căsătorite au tendinţa de a petrece mai mult timp în faţa micului ecran, pentru că fiecare dintre parteneri este adesea nevoit să privească nu doar emisiunea sa preferată, ci şi pe a celuilalt. „Te uiţi la emisiunea ta, dar apoi trebuie să stai cu partenerul şi la emisiunea lui preferată şi, de obicei, aveţi încă una pe care amândoi o îndrăgiţi“, explică Judy Gaman pentru „Huffington Post“. Chiar dacă există în casă două televizoare, multe cupluri îşi doresc să petreacă serile împreună, privind aceleaşi emisiuni. 

În plus, plimbările în parc şi drumeţiile la munte sunt înlocuite după căsătorie, din comoditate sau din dorinţa de a face economii, de hobby-uri sedentare, iar privitul la televizor este primul pe listă. 

Bucătarul nu poate fi refuzat

Există cupluri în care niciunul dintre parteneri nu găteşte, dar în cele mai multe, trebuie să fie un bucătar care îşi îndeamnă partenerul să mănânce. „Să-l refuzi este ca şi cum i-ai spune «Nu mi-a plăcut mâncarea preparată de tine», aşa că alegi să mănânci în continuare, în ciuda faptului că te simţi sătul“, spune Judy Gaman.

Viaţa socială a cuplurilor se modifică după căsătorie, iar odată cu ea se schimbă şi obiceiurile alimentare. Ieşirile în cluburi sunt înlocuite treptat cu cele la restaurant, ceea ce aduce, din nou, o creştere a aportului de calorii. 

Nutriţionistul american Natalie Rosenstock, din Los Angeles, a observat că femeile au tendinţa de a mânca cot la cot cu bărbaţii după căsătorie. „Femeile  tind să copieze obiceiurile alimentare ale partenerului, consumând mai multe calorii şi mai puţină mâncare sănătoasă. Ele fac acest lucru mai ales după căsătorie, întrucât aceasta le creează convingerea că trebuie să împartă totul, inclusiv mâncarea. Şi, odată ce te căsătoreşti, o  mare parte din timp se va învârti în jurul mâncării, fie că ieşi în oraş, fie că gătiţi împreună, aşa că ajungi să depăşeşti măsura“, susţine nutriţionistul. La toate acestea de adaugă şi încetinirea metabolismului, care se produce în mod firesc după vârsta de 30 de ani, potrivit medicilor. 

Aspectul nu mai este o prioritate

După căsătorie, atât bărbaţii, cât şi femeile acordă mai puţină importanţă aspectului fizic. Şedinţele de fitness sunt abandonate, iar preocuparea pentru siluetă nu se mai numără printre priorităţi. Majoritatea cuplurilor ajung să înlocuiască orele de fitness cu seri lungi petrecute pe canapea, la televizor, şi să uite cântarul într-un colţ al camerei. Motivul: după căsătorie, fiecare devine sigur pe dragostea partenerului şi simte că nu mai este nevoie să facă eforturi pentru a-i câştiga atenţia. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite