VIDEO Daciana Sârbu, la Adevărul Live: „Nu mai alegem numai produse ambalate frumos, ci şi produse tradiţionale şi bio”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daciana Sârbu, în studioul Adevarul Live FOTO: Eduard Enea
Daciana Sârbu, în studioul Adevarul Live FOTO: Eduard Enea

Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu a discutat, la „Adevărul Live”, cu moderatoarea Adriana Mariş şi cu specialistul în nutriţie şi medicul sportiv Şerban Damian, despre cum să ne ajutăm copiii să mănânce sănătos într-o perioadă invadată de alimente pline de aditivi şi coloranţi, dar şi despre sporturile spre care pot fi îndrumaţi copiii în funcţie de vârstă.

Părinte la rândul ei, dar şi membru în Comisia de Sănătate Publică a Parlamentului European, Dacian Sârbu se implică activ în proiecte care promovează şi încurajează adoptarea unui stil de viaţă sănătos, în special în ceea ce-i priveşte pe cei mici. 

Daciana Sârbu a fondat în anul 2010 Asociaţia Şcoală pentru Sănătate, alături de medicul Anda Avramescu şi consultantul nutriţionist Cornelia Marin, tocmai în dorinţa de a ajuta părinţii din România să le ofere copiilor lor şansa unei vieţi mai bune.

Recent, chiar de ziua de naştere a fetiţei Dacianei Sârbu, asociaţia a lansat site-ul scoalapentrusanatate.ro, dedicat alimentaţiei copiilor. Acesta este conceput ca un adevărat îndrumar pentru părinţii care încearcă să se descurce în hăţişul alimentar din zilele noastre, în dorinţa de a le pune copiilor pe masă preparate sănătoase. 

Daciana Sârbu i-a mărturisit Adrianei Mariş că interesul său faţă de alimentaţia sănătoasă a crescut considerabil din clipa în care a devenit mamă: „În momentul în care s-a născut Irina am început, ca toate mamele, să caut şi să descopăr informaţii despre alimentaţia sănătoasă. Am participat la diverse evenimente şi dezbateri, inclusiv la întâlniri cu celelalte mame, în dorinţa de a învăţa ce să le oferim copiilor mai bun.“

Întoarcerea la produsele tradiţionale

În calitate de fondator al Asociaţiei Şcoală pentru Sănătate, Daciana Sârbu susţine cumpărarea alimentelor de la producătorii români mai mici, ferme locale şi pieţe:„Opţiunile consumatorilor s-au schimbat. Nu mai alegem numai produsele ambalate frumos pe care le găsim în supermarket, ci şi produse tradiţionale şi bio, chiar dacă preţurile sunt mai mari decât la celelalte produse. De aceea, asociaţia noastră promovează şi ferme sau pieţe locale, producători mai mici.“ Politicianul  a observat că românii se întorc la produsele tradiţionale, la fel şi marile lanţuri de magazine din România, care au sesizat acest interes aflat pe un trend ascendent.  

Soţia premierului Victor Ponta consideră că este vital ca părinţii să fie cei care le dau copiilor un exemplu de alimentaţie sănătoasă: „Dacă nu eşti foarte determinat ca părinte, este greu să nu cedezi în faţa avalanşei de reclame care promovează alimente nesănătoase. Dar dacă învăţăm alături de copii ce e bine şi ce e rău să consume, acest lucru va reprezenta un mare plus pentru viaţă şi sănătate.“

Chiar dacă nu a dorit să ofere prea multe detalii deocamdată, Daciana Sârbu a confirmat că pregăteşte o carte, volum dedicat părinţilor interesaţi de alternative sănătoase în creşterea copiilor lor: „Nu vreau să vorbesc acum despre o carte şi nu vreau să dau o dată, dar va fi o carte cu reţete şi sfaturi pentru creşterea copiilor, pe care sper să o lansez în curând. “ 

„Grădina Bio a copiilor“, la Muzeul Satului 

Mâine, Daciana Sârbu va planta răsaduri de legume alături de mai mulţi copii, în cadrul unei acţiuni care va avea loc la Muzeul Satului. „Evenimentul este organizat la Muzeul Satului şi se numeşte „Grădina Bio a copiilor“. Vom îngriji răsadurile şi sperăm să ajungem să şi gătim alături de copii, din legumele care vor creşte. Cred că implicându-i în astfel de activităţi, o să reuşim să-i convingem mai uşor să mănânce sănătos“, consideră politicianul.  

Care sunt regulile de care ţine cont Daciana Sârbu în alimentaţia propriei familii? „Nu sunt de acord cu folosirea de făină albă, nu în totalitate, pentru că nu e sănătoasă. Putem opta pentru făină integrală. Zahărul trebuie să fie ori brun ori o altă variantă de îndulcitor natural, cum este siropul de agave, de stevie, fructoza. Alternative există. Mierea este cea mai la îndemână. Apoi, sunt adepta ideii că nu trebuie să forţăm copilul să mănânce tot din farfurie“, a exemplificat europarlamentarul PSD.  

Daciana Sârbu a accentuat importanţa pe care o are sportul în dezvolatarea armonioasă a copiilor, alături de alimentaţia sănătoasă. Ea a povestit că fetiţa ei, Irina, face gimnastică ritmică şi că a descoperit recent şi înotul.

Generaţii sacrificate

Specialist în nutriţie, medicul sportiv Şerban Damian a subliniat, la rândul său, necesitatea exerciţiului fizic în viaţa tinerilor, indiferent dacă este vorba despre tenis, arte marţiale, fotbal, handbal, hochei. Normal, trebuie să ţinem seama de capacitatea copilului de a înţelege sportul într-o formă organizată, lucru care se petrece după vârsta de trei ani. „Aproape orice sport este indicat, orice numai să nu stea în faţa calculatorului. Dar trebuie să facem diferenţa între mersul la cursuri de sport şi mişcarea pe care trebuie să o facă zilnic, fie că se referă la joaca din spatele blocului sau la mersul în parc“, ne sfătuieşte specialistul.  

Medicul Şerban Damian a atras atenţia că obezitatea infantilă a cunoscut în România ultimilor douăzeci de ani o creştere semnificativă, de peste 20%, realitate care va duce în viitorul apropiat la apariţia unui fenomen ce trebuie combătut cu orice preţ: „Se spune că acum apar primele generaţii care vor muri înaintea părinţilor lor“.  

Problema obezităţii infantile reprezintă un motiv de îngrijorare şi la nivelul Uniunii Europene, a confirmat Daciana Sârbu. „Deocamdată, la nivelul Uniunii se fac studii, dar măsuri concrete nu prea se văd. Am cerut comisiei să elaboreze o strategie pentru sănătate, cum a fost şi cea pentru fructe în şcoli, singurul de acest gen de la Bruxelles, şi important pentru educaţie şi sănătate în instituţiile de învăţământ.“ În calitate de membru în Comisia de Sănătate Publică a Parlamentului European, Daciana Sârbu este de părere că se simte nevoia unei strategii coerente care să ţintească problemele existente în zona educaţiei alimentare.

Adevărul LIVE cu Daciana Sârbu despre cum să ne creştem sănătos copiii

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite