Cum să scapi de obiceiurile nesănătoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fumezi ţigară după ţigară ori poate îţi rozi unghiile? Aceastea sunt doar câteva din obiceiurile care-ţi pot afecta sănătatea.

De ce să renunţi la fumat

În primul rând, pentru că pe termen lung există riscul de cancer pulmonar, al cavităţii bucale, gâtului, stomacului sau infarct. În al doilea rând, fă-ţi un calcul, cât cheltui pe lună pentru acest viciu? Nu mai bine ai face altceva constructiv cu banii?

Pentru început, dacă te decizi că fumatul nu e deloc bun pentru tine, întreabă doctorul cu ce îl poţi substitui, mai exact cu ce medicamente poţi porni la drum împotriva tutunului. Se ştie că poţi intra în sevraj şi că poţi, după o perioadă, să revii iar la ţigări. Nu e uşor să te laşi pentru că te poţi confrunta cu iritabilitate, frustrare şi chiar să te îngraşi. Pentru unele persoane este bună, pentru o perioadă, metoda utilizării ţigării electronice.

Al doilea pas este să scapi şi de obiceiul de a bea, dacă îl ai şi pe acesta. Şi, nu în ultimul rând, cel de lângă tine ar trebui să te susţină în această luptă. Astfel că, dacă fumează, să se lase, pentru a nu exista riscul să te reapuci din nou, stându-i în preajmă şi simţind mirosul de ţigară. Fii perseverent şi înhamă-te cu multă răbdare.

Scapă de mâncatul compulsiv

De regulă, dacă eşti stresat, plictisit sau chiar într-o depresie ai obiceiul să mănânci foarte mult, în special îngheţată, ciocolată, prăjituri, chipsuri, fast-food şi multe altele. Crezi că dacă îţi faci poftele culinare, te vei simţi mai bine, însă organismul tău va avea de suferit dacă nu te opreşti din mâncat. Caloriile îşi vor spune cuvântul şi vei câştiga în greutate, ba chiar poţi ajunge obez. De aici până la probleme ale sistemului cardiovascular şi diabet nu mai e mult.

La început ai putea începe să ţii un jurnal în care să noteze ce mănânci, când (la ce oră), unde şi nu în ultimul rând, de ce. Pentru că ţi-e foame, ori eşti plictisit, trist, stresat sau pur şi simplu, ai nevoie de o pauză, ca să te relaxezi? După aceea, acordă o notă de la 1-10 apetitului tău (cât de foame îţi e atunci când mănânci). Astfel vei conştientiza de câte ori ai consumat alimente, deşi ţie nu-ţi era cu adevărat foame. Dacă nici după acest experiment, nu scapi de obiceiurile proaste, poţi cere ajutorul unui psiholog sau psihiatru. De asemenea, ai putea să înlocuieşti nevoia compulsivă de a mânca cu obiceiuri sănătoase precum, plimbatul, mersul la cinema, sportul.

Află pe clicksanatate.ro ce alte obiceiuri îţi ameninţă sănătatea!

Morcovul, un bun cicatrizant intestinal

Gingivita poate afecta sănătatea inimii

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite