Cum renunţi la obiceiurile proaste?
0Obiceiurile proaste ne împiedică să ne îndeplinim scopurile, ne pun sănătatea în pericol, ne irosesc timpul şi energia.
Aşadar, de ce nu putem renunţa la ele? Putem face, de fapt, ceva în privinţa asta?
Jurnaliştii de la „The Huffington Post“ sugerează că metoda ideală de a scăpa de un astfel de obicei este să îl înlocuim cu un altul care ne face bine.
Cele mai multe obiceiuri proaste, se arată în articol, sunt provocate de stres şi de plictiseală: de la rosul unghiilor, dependenţa de cumpărături sau consumul excesiv de alcool, până la prea mult timp petrecut pe Internet, toate acestea sunt reacţiile noastre în faţa stresului şi a plictiselii. Pe de altă parte, asta înseamnă că astfel de obiceiuri răspund anumitor nevoi umane, aşadar nu le putem înlătura din viaţa noastră, ci trebuie să le înlocuim cu altele care ne ajută să luptăm împotriva aceloraşi factori, dar de pe urma cărora beneficiem mai mult.
Pentru a renunţa la astfel de obiceiuri, specialiştii oferă o serie de ponturi.
Înlătură „factorii declanşatori“!
Dacă fumezi atunci când consumi alcool, atunci nu merge într-un bar. Dacă obişnuieşti să mănânci prăjituri acasă, renunţă să le mai cumperi, pentru a nu le avea la îndemână. Evită factorii declanşatori şi fă schimbări în mediul înconjurător.
Nu lupta de unul singur!
Orice provocare este mai simplă atunci când o împarţi cu altcineva. Astfel, vă veţi putea încuraja unul pe altul, iar simplul fapt că altcineva aşteaptă de la tine să te schimbi te poate motiva.
Înconjoară-te de oameni care au stilul de viaţă pe care ţi-l doreşti şi tu!
Nu trebuie să îţi părăseşti prietenii, dar poţi lega noi amiciţii.
Vizualizarea este cheia
Atunci când îţi imaginezi că reuşeşti să renunţi la un obicei prost– arunci ţigările sau că îţi cumperi alimente sănătoase, sentimentul de care te bucuri te va încuraja şi te va ajuta să treci peste perioadele mai puţin plăcute.
Nu trebuie să fii altcineva
De multe ori, avem impresia că dacă renunţăm la obiceiurile noastre vom deveni alte persoane. De fapt, este puţin probabil să fi avut aceste obiceiuri întreaga viaţă. Nu te gândi că trebuie să renunţi la fumat, ci să redevii nefumător. Chiar dacă ai fost nefumător acum mulţi ani, ai trăit deja fără să ai nevoie de ţigări, aşadar cu siguranţă o poţi face din nou.
Elaborează un plan, în caz de eşec
În loc să te mustri pentru o greşeală, anticipeaz-o. Cu toţii ne abatem de la reguli, dar ceea ce separă învinşii de învingători este abilitatea de a reveni în joc.