Cum depăşim traumele din viaţa noastră şi ce putem face pentru a deveni mai puternici pe viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traumele sunt experimentate de toată lumea, în moduri diferite. Iată o listă de lucruri pe care le poţi face pentru a găsi mai multă rezistenţă în interiorul dumneavostră şi pentru a grăbi procesul de întărire a caracterului.

Adevărul  este că nu există un instrument de măsurare a traumei, nu este un concurs şi nu poţi compara răul tău cu cel al altcuiva.Pentru unii, cuvântul invocă imaginea uneui camere de urgenţă şi doctori, altora le aduce aminte de momentul în care părinţii au ţipat la ei şi pentru alţii reprezintă momentul în care au aflat că partenerul de viaţă vrea să divorţeze.

Trauma este o parte a vieţii. Dar aşa este şi recuperarea

Trauma, ca termen general este greu de definit, tocmai pentru că apare şi se manifestă diferit de la o persoană la alta. Pentru unii oameni o traumă poate fi şi mutarea într-o altă ţară şi schimbarea locului de muncă, în timp ce pentru alţii lucrurile acestea reprezintă o aventură.

Să luăm ca exemplu divorţul. O mulţime de oameni s-au căsătorit cu persoana despre care erau siguri că era sufletul lor pereche, însă au divorţat la scurt timp după aceea. În timp ce pentru unii nu este mare lucru, acceptă situaţia fără resentimente şi reuşesc să depăşească cu uşurinţă momentul, altora divorţul se schimbă şi le zdruncină viaţa. Pentru ei, asta reprezintă un eşec uriaş, căruia i se alătură teama – teama de a cunoaşte pe altcineva, teama de respingere sau teama de a avea încredere în ei că vor alege partenerul potrivit data viitoare.

Este important de observat că lucrurile la care suntem mai puţini rezistenţi nu ne fac nişte oameni slabi. Ne fac umani. Poate că te transformi într-un copil atunci când te-a lovit o răceală, dar atunci când îţi rupi glezna, nimic nu te poate opri. Asta nu înseamnă că ruperea gleznei nu este mare scofală, ci mai degrabă că sunteţi mai rezistenţi în faţa rănii, decât a răcelii. Nu trebuie făcute comparaţii. Dacă ceva este traumatizant pentru tine, este valid. Este important să ne cunoaştem pe noi înşine, pentru că atunci când ştim lucrurile cărora le facem cu greu faţă, suntem mai pregătiţi să le înfruntăm.

Aminteşte-ţi, însă, că acceptarea şi validarea sentimentelor nu sunt acelaşi lucru cu dramatizarea exagerată a oricărui eveniment. Dacă tratezi tot ce nu merge bine în viaţa ta ca pe o situaţie teribilă şi traumatică, vei trece prin nişte momente dificile.

Cum putem face faţă traumei, pentru a ieş mai puternici din confruntarea cu ea

Fii flexibil

Cu cât conştientizezi mai repede că viaţa nu merge întotdeauna aşa cum ţi-ai plănuit, cu atât veţi fi mai rezistenţi. Nu trebuie să încetaţi să vă faceţi planuri şi să acceptaţi dezamăgirea, dar ar trebui să fiţi conştienţi de toate posibilităţile.

Stresaţi-vă mai puţin

Oamenii rezistenţi ştiu să facă faţă emoţiilor 24/7, nu doar atunci când au o traumă. Aflaţi ce metodă funcţionează cel mai bine pentru dumneavoastră (jurnalul, terapie, meditaţie) şi practicaţi-o în mod regulat. Ştiind cum să destresaţi vă va ajuta să abordaţi trauma ca şi cum ar fi cea de-a doua natură.

Nu refuzaţi ajutorul

Când lucrurile nu merg bine, există o mare şansă ca telefonul dumneavostră să fie bombardat cu mesaje, apeluri şi e-mailuri. Deşi poate fi copleşitor în acel moment, ultimul lucru pe care ar trebui să-l faceţi este să ignoraţi ajutorul pe care vi-l oferă ceilalţi. Nu trebuie să te prefaci fericit în faţa acestor oameni şi nici să ştii ce să spui. Doar amintiţi-vă că sunt acolo şi că au cele mai bune intenţii. Nu-i îndepărtaţi.

Exersaţi acceptarea

Negarea nu a ajutat niciodată pe nimeni, cel puţin nu pe termen lung. Deşi poate fi tentant să pretindem că trauma nu s-a întâmplat sau că, dacă o ignori destul de mult, ea va dispărea, veţi reuşi doar să vă faceţi mai mult rău. Acceptaţi durerea şi permiteţi-vă să vă vindecaţi.

Fiţi recunoscători şi meditaţi

Chiar dacă pentru unii dintre voi, meditaţia sună a ceva pompos, pretenţios, ar trebui să îi daţi o şansă. Dacă aşezaţi pe foaie, la sfârşitul zilei, lucrurile din viaţa dumneavostră pentru care sunteţi recunoscător. Nu va fi mereu uşor să le găsiţi, dar veţi observa că vă veţi simţi mai pozitivi după ce faceţi asta. Meditaţia este, de asemenea, o modalitate excelentă de a fi mai rezistent. Există atât de multe aplicaţii şi videoclipuri pe Youtube, care fac fac practicarea meditaţie aceesibilă pentru oricine. Studiile au demonstrat că meditaţia ne ajută să rămânem prezenţi şi puternici atunci când ne confruntăm cu necazuri. Este o modalitate foarte bună de a scăpa de negarea pe care încercăm să o căutăm şi ne ajută să ne confruntăm cu temerile noastre şi să acceptăm adevărul.

Sursa: Lifehack

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite