Cele mai mari mituri despre metodele care ne feresc de înţepăturile de ţânţari: ingredientele pe care trebuie să le conţină un spray anti-ţânţari eficient

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există o mulţime de mituri cu privire la modalităţile prin care putem să ne ferim de înţepăturile de ţânţari. Un specialist în prevenţia şi controlul ţânţarilor a demontat cele mai frecvente astfel de convingeri pentru ca oamenii să ştie că, de  multe ori, măsurile care cred că le oferă siguranţă sunt, de fapt, apă de ploaie.

Pentru a-i ajuta pe oameni să se protejeze mai bine de ţânţari, doctorul Stan Cope, preşedinte al Asociaţiei Americane de Prevenţie a Ţânţarilor, a explicat pentru publicaţia Huffington Post care sunt cele mai frecvent mituri despre modalităţile prin care ne putem feri de înţepăturile de ţânţari. 

Ţânţarii te ciupesc în funcţie de ce mănânci

Ţânţarii sunt atraşi în general de factori biochimici, nu de tipurile de alimente pe care le mănânci. Oamenii cred că atunci când mănâncă un anumit fel de mâncare, care conţine usturoi sau o cantitate mai mare de vitamina B, va scădea riscul de a fi ciupit. Cope atrage atenţia însă că nu există nicio explicaţie ştiinţifică care să dovedească acest lucru. În realitate, ţânţarii pot fi atraşi de cantitatea de dioxid de carbon expirată (care este mai mare, de regulă, în cazul persoanelor supraponderale sau a femeilor însărcinate) sau de cât de rapid este metabolismul nostru, nu de alimentele pe care le consumăm.

Lumânările cu citronela te feresc de ţânţari

Conform celor spune de doctor, nu există nicio dovadă care arată că lumânările cu citronela îndepărtează ţânţarii. Eventualul efect ar proveni de la fumul pe care îl produc acestea, însă imediat cum apare o adiere de vânt se duce şi protecţia.

Plantele cu proprietăţi repelente vă protejează de ciupituri

Plantele nu vă feresc de ţânţari, ele mai degrabă creează un loc propice unde acestea îşi pot găsi adăpost. Aceste insecte preferă astfel de locuri răcoroase, întunecoase şi umede. Anumite plante conţin uleiuri esenţiale care îndepărtează ţânţarii, însă este nevoie să le zdrobeşti sau să le dai foc pentru ca aceste plante să emane substanţele cu efect anti-ţânţari.

Lămpile cu şocuri electrice sunt eficiente împotriva ţânţarilor

Din păcate, testele realizate au arătat că lămpile cu şocuri electrice neutralizează mai puţin ţânţarii, dar se dovedesc mai eficiente în exterminarea altor tipuri de insecte, cum sunt moliile sau gândacii. Două studii realiazate în acest sens au arătat că astfel de lămpi au reuşit să omoare numai 4%, respectiv 6.4% din cantitatea zilnică de insecte, pe durata întregului sezon estival.

Orice spray anti-ţânţari este eficient

Există anumite ingrediente care trebuie să se afle în compoziţia acestor produse pentru a ne feri în mod real de ţânţari. Cele patru ingrediente pe care trebuie să le conţină, de regulă, un astfel de spray sunt: DEET (Dietiltoluamid), Picaridin, IR3535 şi ulei de eucalipt de lămâie.

Ţânţarii ciupesc doar seara

În funcţie de specia din care fac parte, ţânţarii ciupesc atât în timpul zilei, cât şi seara. Anumite specii de ţânţari, ca Ţânţarul tigru asiatic, acţionează în timpul zilei. Adesea, aceştia sunt ţânţari “selectivi“, care înţeapă de regulă în jurul genunchilor şi gleznelor, aşa că este mai puţin probabil să fie observaţi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite