Cele cinci tipuri de gândire care ne accelerează îmbătrânirea, dovedite de o laureată a premiului Nobel şi un reputat psiholog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pesimismul şi suprimarea sentimentelor nedorite reprezintă două dintre modelele de gândire negativă care ne îmbătrânesc înainte de vreme FOTO 123RF
Pesimismul şi suprimarea sentimentelor nedorite reprezintă două dintre modelele de gândire negativă care ne îmbătrânesc înainte de vreme FOTO 123RF

Biologul australian Elizabeth Blackburn, laureată a premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, şi psihologul american Elissa Epel, recompensată cu numeroase premii, au studiat efectul telomerilor, iar recent au lansat o carte în care explică modul în care anumite gânduri negative accelerează procesul de îmbătrânire. Recunoscând şi ajustând modelele negative de gândire, putem încetini procesul de îmbătrânire, au descoperit autoarele.

În esenţă, telomerii sunt capetele ce ne protejează cromozomii , iar reducerea acestora este asociată cu îmbătrânirea, mortalitatea, afecţiunile şi bolile cauzate de vârstă.

Blackburn şi Epel, autoarele cărţii „The Telomere Effect: A Revolutionary Approach to Living Younger, Healthier and Longer“, susţin că procesul de îmbătrânire poate fi accelerat sau încetinit şi, în unele aspecte, chiar inversat, conclzii la care au ajusn după ce, în cadrul experimentelor, au observat că telomerii se pot prelungi. Pentru a face însă acest lucru posibil, trebuie să fim conştienţi de modul în care gândim.

Blackburn şi Epel sugerează că anumite modele de gândire pot declanşa scurtarea telomerilor, implicit accelerarea îmbătrânirii. Cele două au identificat şi cinci astfel de modele de gândire, potrivit The Independent.

„Ostilitatea cinică“

„Ostilitatea cinică“ se referă la o combinaţie de furie şi îndoieli frecvente cu privire la posibilitatea de a avea încredere în alte persoane. „Un individ ostil nu se gândeşte doar că «Urăsc să stau la cozile infernale dintr-un magazin alimentar», ci «Celălalt cumpărător a avansat şi, în mod deliberat, mi-a furat locul din rând» şi apoi fierbe de mânie“, explică Balckburn.

Aceasta subliniază, de asemenea, că a fost dovedit ştiinţific faptul că persoanele care prezintă trăsături asociate „ostilităţii cinice“ sunt mai predispuse la boli cardiovasculare, metabolice şi mor la vârste mai mici.

Pesimismul

Acesta este al doilea tip de gândire negativă care ne afectează telomerii. Cercetările efectuate de Blackburn şi Epel au evidenţiat că persoanele care au obţinut un punctaj mai mare la un test prin care a fost măsurat nivelul de pesimis au telomeri mai scurţi şi, totodată, tendinţa de a muri mai repede.

Analizarea obsesivă a problemelor

Procesul de îmbătrânire este accelerat la persoanele care îşi repetă în minte problemele pe care le întâmpină. Într-un studiu care s-a concentrat pe femei, autoarele cărţii au demonstrat că pe măsură ce participantele reflectau mai mult la probleme, cu atât scădea telomeraza* în celulele CD8.

*Elizabeth Blackburn este şi cea care, alături de Carol Greider, a descoperit în anul 1985 telomeraza (o enzimă din nucleul celular – n.red.).

Suprimarea gândurilor şi sentimentelor nedorite

Deşi înlăturarea gândurilor care provoacă anxietate poate părea o soluţie bună pentru a vă îmbunătăţi starea de spirit, în realitate lucrurile nu stau deloc aşa. În general, cu cât încercaţi mai mult să nu vă gândiţi la un lucru, cu atât mai mult acel lucru vă va solicita atenţia, generând astfel o cantitate mai mare de stres. Într-un studiu efectuat de Blackburn şi Epel, evitarea sentimentelor şi a gândurilor negative a fost asociată cu telomeri mai scurţi.

Mintea rătăcită

În cele din urmă, ultimul model de gândire negativă este unul la care sunt susceptibili probabil majoritatea oamenilor într-un anumit punct al zilei sau al săptămânii. Un studiu a demonstrat că persoanele ale căror gânduri zburau aiurea destul de des au telomeri mai scurţi. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite