6 reguli esenţiale pentru momentele în care ne simţim copleşiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viaţa are şi partea sa de neprevăzut, dar multe alte lucruri pot fi anticipate, aşa încât putem să ne facem o idee despre situaţiile cu care ne-am putea confrunta. FOTO Arhiva Adevărul
Viaţa are şi partea sa de neprevăzut, dar multe alte lucruri pot fi anticipate, aşa încât putem să ne facem o idee despre situaţiile cu care ne-am putea confrunta. FOTO Arhiva Adevărul

Provocările vieţii de zi cu zi ne aduc adesea la un pas de a ne pierde cumpătul şi de a lua decizii greşite sub imperiul furiei sau anxietăţii. Există însă câteva reguli de care trebuie să ţineţi cont pentru a nu vă trezi în mijlocul uneri furtuni emoţionale.

Filosoful James Allen considera că un om calm are toate şansele de a dobândi succesul în orice ar face. „O minte liniştită este una dintre cele mai frumoase «bijuterii» ale înţelepciunii“, scria acesta. 

Uşor de zi, greu de făcut. Dar nu este un obiectiv imposibil de atins, dacă învăţăm să ne trăim viaţa astfel încât să nu ne lăsăm copleşiţi de presiune şi nesiguranţă.

Iată şase reguli care ne pot ajuta să facem faţă celor mai dificile momente:


1. Planificare

Viaţa are şi partea sa de neprevăzut, dar multe alte lucruri pot fi anticipate, aşa încât putem să ne facem o idee despre situaţiile cu care ne-am putea confrunta. Când ştiţi că poate interveni un astfel de moment este esenţial să puneţi în balanţă mai multe scenarii pentru a cântări cele mai bune decizii pe care le-aţi putea lua.

2. Multitasking-ul nu este productiv 

Chiar dacă multitasking-ul este încurajat în societatea modernă, cei mai mulţi oameni nu se pot descurca eficient şi au senzaţia de haos când sunt nevoiţi să jongleze cu mai multe situaţii. Prioritate este cuvântul magic în această  situaţie. Alegeţi să rezolvaţi o singură problemă, apoi treceţi la următoarea. Aşa nu veţi risca să luaţi decizii pripite, care vă nemulţumesc. Pe de altă parte, învăţaţi să nu vă împiedicaţi de lucruri mărunte, care doar par importante.

3. Flexibilitate

Oricât am încerca să ne pregătim pentru orice eventualitate, clar există şi situaţii în care un eveniment se va impune ca prioritate. Cel mai înţelept lucru este să reflectaţi un moment şi să vă concentraţi exclusiv asupra urgenţei abia ivite, care va trece în capul listei.

4. O clipă de respiro 

Atunci când vă simţiţi bombardaţi din toate părţile cu treburi de care trebuie să vă ocupaţi, luaţi o pauză scurtă şi număraţi până la zece într-un loc liniştit sau respiraţi adâc de câteva ori până când trece starea de agitaţie resimţită. Hiperventilaţia, stare care apare în momentele de panică, ne poate face să ne simţim ameţiţi şi ne împiedică să judecăm limpede o situaţie. Starea de calm vă va oferi şansa unei perspective clare asupra problemei cu care vă confruntaţi. Tehnicile de meditaţie sunt, de asemenea, foarte eficiente în astfel de situaţii.

5. Evită drobul de sare

Imaginaţia poate fi uneori cel mai mare duşman al nostru. Este vorba despre momentele în care derulăm în minte adevărate scenarii de groază legate de un anumit moment al vieţii noastre. „Dacă nu rezolv în acest moment sarcina pe care mi-a dat-o şeful meu, cu siguranţă o să ajung şomer şi o să mor de foame, alături de copiii mei“, este un exemplu. Problema este că o astfel de gândire nu face decât să accentueze anxietatea şi ne împiedică să vedem soluţiile.

6. Cere ajutorul

Nimeni nu se poate descurca perfect în orice situaţie, acţionând mereu singur. Cereţi ajutorul şi delegaţi din respondabilităţi când simţiţi că nu mai faceţi faţă presiunii. Nu vă fie teamă să arătaţi cu nu puteţi face totul perfect. Nu există uşurare mai mare decât atunci când realizaţi că nu sunteţi singuri în momentele dificile ale vieţii.
 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite