10 lucruri mai puţin cunoscute despre gândirea umană: de ce ne este greu să memorăm poezii şi ce trebuie să facem atunci când rămânem fără inspiraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

În ciuda progresului tehnologic din ultimele decenii, tainele minţii umane au rămas, pe alocuri, învăluite în mister. Puţini cunosc trucurile prin care ne putem asigura că ne folosim creierul la parametri înalţi şi cum ne putem antrena zilnic mintea. Câteva dintre aceste secrete uimitoare ni le-a dezvăluit psihologul Alexandru Pleşea, trainer în programare neuro-lingvistică (NLP).

Mintea umană este, potrivit psihologului Alexandru Pleşea, cel mai avansat element care ne defineşte, iar cu cât vom înţelege mai multe în legătură cu potenţialul ei, cu atât viaţa noastră va deveni mai clară şi mai simplă. Specialist şi trainer în programare neuro-lingvistică (NLP), Pleşea enumeră zece lucruri pe care nu le ştim despre modul de funcţionare al creierului nostru, precizând că, odară cunoscute, acestea ne vor îmbunătăţi percepţia despre lume, viaţă, dar mai ales despre noi înşine:   

 1. De ce ne este greu să memorăm poezii 

 „Mintea noastră percepe mai degrabă tabloul general şi lucrează cu simboluri, de aceea ne este foarte greu să memorăm, spre exemplu, poezii cuvânt cu cuvânt, dar ne este mult mai accesibil să «înregistram» mental un film. Mintea subconştientă poate înregistra cu uşurinţă fiecare amintire posibilă prin serii de simboluri şi prin imagini pentru memoria vizuala”, afirmă psihologul Alexandru Pleşea. 

  

2. Mintea noastră este programată să perceapă doar gândurile pozitive  

 „Mintea noastră subconştientă este incapabilă să audă negaţiile sau gândurile negative, iar puţină lume ştie acest lucru. Orice spunem sau gândim negativ este procesat invers de mintea noastră, care percepe informaţia ca şi cum «eu vreau asta». Mai simplu spus, dacă eu aş spune «nu vreau să se întâmple asta», mintea mea subconştientă va elimină negaţia şi va percepe situaţia în felul «vreau să se întâmple asta»”, consideră specialistul. 

  

3. Gândurile din tinereţe ne influenţează prezentul 

Toate valorile pe care le înmagazinam în subconştient atunci când suntem tineri vor construi un sistem foarte solid după care ne vom ghida viaţă la o vârstă adultă. „Modul în care privim lucrurile acum şi sistemul nostru de credinţe sunt bazate pe sentimentele noastre din tinereţe. Scopul nostru este să ne deschidem orizonturile minţii şi să nu permitem experienţelor noastre negative din trecut să ne convingă să rămânem negativi”, consideră Alexandru Pleşea. 

4. Cum ne „învaţăm” creierul să fie fericit

„În viaţă noastră există două tipuri de situaţii în care mintea noastră funcţionează: situaţiile în care construim şi situaţiile în care se activează instinctul de autoconservare. În ultimul caz, atunci când un pericol devine iminent, mintea noastră creează un «program» care ne ajută să luăm decizii automate în fiecare zi. Aşa se întâmplă când ne frigem din greşeală, iar mintea noastră a comandat automat corpului să evite pericolul”, explică specialistul. În acelaşi timp, adaugă psihologul, „programul” ne dezvoltă comportamentul şi ne creează dexterităţi. 

„Când învăţăm pentru prima dată un lucru, cum ar fi mersul pe bicicletă, ne este greu la început. Prin practică şi exerciţiu devenim din ce în ce mai pricepuţi, pentru că mintea noastră se dezvoltă şi creează un tipar standard pentru acele acţiuni. Problemă apare atunci când nu este stabilită o direcţie clară, iar viaţă noastră curge în derivă. Dacă îi dăm minţii noastre o direcţie, urmărim în orice acţiune a vieţii noastre fericirea sau starea de bine, atunci subconştientul nostru nu ne va dezamagi”, susţine Alexandru Pleşea. 

5. Ce facem când rămânem fără inspiraţie

Nu multă lume ştie că mintea noastră generează mai mult de 60.000 de gânduri în fiecare zi, iar informaţia circulă în mintea noastră cu o viteză ameţitoare: aproximativ 400 de kilometri pe oră. „Nu trebuie niciodată să ne facem griji că nu avem gânduri, că ne-a părăsit inspiraţia. Tot ceea ce trebuie să facem este să pescuim unul dintre zecile de mii de gânduri care ne traversează mintea în fiecare zi şi să-l punem în aplicare în viaţă noastră. Secretul este ca atunci când mintea noastră este invadată numai de gânduri pozitive să avem o paletă mult mai largă de acţiuni constructive pe care le putem pescui şi le putem pune în aplicare în vieţile noastre”, afirmă psihoterapeutul Alexandru Pleşea. 

6. Oamenii nu îşi folosesc doar 10% din creier 

Psihoterapeutul Pleşea susţine că afirmaţia potrivit căreia noi ne folosim doar 10% din creier este un mit şi apare doar la Electroencefalogramă (EEG). În opinia specialistului, situaţia este diferită, iar o persoană normală îşi foloseşte mai mult de 10% din creier. „Desigur, o persoană normală nu îşi foloseşte toate funcţiile creierului simultan. Nu ar fi fizic posibil deoarece ne-am scurt-circuita creierul. Este ca atunci când folosim un apărat la capacităţile lui maxime şi acesta se încinge până în punctul în care se defectează. În schimb, mintea umană are posibilitatea de a accesă anumite funcţii în alte zile, când acestea sunt necesare, dar în decursul vieţii noastre nu rămân funcţii ale creierului care să nu fie accesate niciodata”, explică psihoterapeutul.

7. Mintea şi creierul nostru procesează informaţii non-stop 

Creierul nostru funcţionează în fiecare secundă a vieţii noastre şi nu există momente când acesta să ia pauză. „Gândiţi-vă o secundă ce s-ar întâmplă dacă am avea creierul în repaus, la un moment dat. Am uita să respirăm, inimă noastră ar uita să mai bată, toate funcţiile noastre vitale s-ar prăbuşi instant. Creierul nostru este activ şi în timpul somnului şi pe parcursul unei zile. De aceea, sfatul meu pentru voi este să vă culcaţi cu gânduri pozitive, deoarece în vis acestea vor construi o lume aşa cum vă doriţi. Când vă veţi trezi, vă veţi simţi inspiraţi de tot ceea ce a creat subconştientul în timpul visului şi veţi încerca să aduceţi şi în viaţa reală acele trairi”, consideră Alexandru Pleşea. 

8. Mintea noastră vrea să utilizeze cât mai puţine cunoştinţe şi resurse posibile 

Mintea noastră va încerca mereu să facă economie de resurse pentru a administra eficient funcţiile corpului şi orice informaţie, pe lângă toate activităţile pe care le desfăşurăm zilnic. Cu cât face mai puţin efort, cu atât are la dispoziţie mai multă capacitate pentru orice procesare urgentă am avea în acea zi. 

9. Toate cele cinci simţuri sunt importante 

Cele cinci simţuri ale noastre – vederea, mirosul, auzul, gustul şi atingerea – au o putere extraordinară de a crea o amintire a ceea ce au experimentat. Toate aceste amintiri create de cele cinci simţuri vor ajunge în subconştientul nostru şi vor rămâne stocate, iar noi le vom putea accesă oricând vom trăi experienţe asemănătoare. Prin acest mecanism, crede psihoterapeutul, ne putem aminti lucruri în funcţie de ceea ce simţim, auzim, atingem, mirosim şi aşa mai departe. 

10. Mintea vrea să înveţe tot timpul 

 „Mintea vrea să înveţe în permanenţă, dar de cele mai multe ori, obiceiurile nu ne lasă să învăţam pe cât ne-am dori. Dacă totuşi avem impresia că mintea umană poate înmagazina un număr finit de lucruri, greşim. Mintea noastră are puterea de a procesa miliarde de lucruri şi poate învaţă, în permanenţă, lucruri noi, fără să avem procesorul încărcat. Această abilitate a creierului ne ajută să ne dezvoltăm încontinuu şi ne da o putere creatoare. În funcţie de informaţiile şi gândurile pe care le înmagazinam mereu, avem puterea de a le transpune în viaţă noastră şi de a ne stabili o direcţie. Cu cât avem mai multe gânduri constructive decât distructive, şansele de a ne construi o viaţă aşa cum ne dorim cresc”, conchide psihologul Alexandru Pleşea. 

  

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite