Topul lucrurilor pe care orice pediatru şi-ar dori ca părinţii să nu le mai facă atunci când au grijă de copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice părinte se alarmează atunci când sesizează ceva în neregulă cu cei mici. Însă, de cele mai multe ori, părinţii greşesc metoda prin care vor să-şi facă bine copilul.

A fi părinte nu vine cu un manual de instrucţiuni, aşa că mamele şi taţii descoperă pe propria piele ce înseamnă să creşti un copil. Astfel, aceştia îşi iau informaţii de la prieteni, de pe internet sau chiar experiementând anumite acţiuni. Dar, pediatrul Helen DeVos, din Michigan, avertizează că anumite lucruri nu ar trebui făcute de părinţi atunci când au grijă de cei mici, scrie parents.com

Nu mai căuta sfaturi pe internet

Atunci când nu ştii ce are copilul tău şi nu identifici simptomele corect, primul lucru pe care părinţii îl fac este să îl consulte pe „doctor Google“. Şi chiar dacă unele site-uri sunt de încredere şi vă pot ghida corect, nu este indicat să pui un diagnostic pe baza a ceea ce citeşti pe internet. Cel mai indicat este să mergeţi şi să vorbiţi cu un doctor pentru că acesta pune diagnosticul pe baza unei evaluări medicale, nu pe presupuneri.

Nu mai cere antibiotice

E de înţeles că orice părinte vrea ca cel mic să se facă bine cât mai repede, numai că antibioticele nu sunt soluţia de fiecare dată. „E indicat să primească antibiotice atunci când au o infecţie, nu în toate cazurile. Când sunt răciţi nu au nevoie de antibiotice, ci doar de timp de vindecare“, spune pediatrul Helen DeVos.

Nu mai refuzaţi vaccinurile pentru metode alternative

O parte dintre părinţi se tem să-şi vaccineze copiii, chiar dacă sunt de acord că vaccinurile sunt un lucru bun. „Există dovezi clare care arată că imunizarea împiedică multe boli mortale din copilările“, spune specialista. Riscul este ca amânarea vaccinării celor mici să le dăuneze sistemului imunitar. Trebuie să vă vaccinaţi copilul la indicaţiile medicilor şi să nu cereţi metode alternative de imunizare.

Un copil nu răceşte pentru că s-a jucat afară

Acesta este un mit care nu dispare: dacă cel mic se joacă afară fără geacă pe el şi răceşte, părintele dă vina fix pe acest comportament. „Bolile virale, cum sunt răcelile, provin din răspândirea germenilor - copiii ating totul şi apoi duc mâna la nas, la gură, la ochi. Aşa răcesc! Iarna, de exemplu, copiii răcesc atât de des pentru că stau într-un spaţiu mic întreaga zi la şcoală“, arată Helen DeVos.

Nu mai folosi beţişoare de urechi

Ai putea crede că menţii igiena celui mic în acest fel, dar, în realitate, tot ce faci este să împingi ceara tot mai departe în canalul auditiv. „Copiii pot resimţi dureri în acest fel şi o scădere a auzului“, avertizează specialista.

Nu te mai speria din cauza temperaturii

Poate să fie alarmant când cel mic are o temperatură peste medie, dar atunci când se întâmplă după etapa de nou-născut ar trebui să consulţi un medic şi să nu te panichezi. „E doar un simptom precum nasul înfundat, tusea sau durerea. Diagnosticarea corectă impune şi tratamentul corect. Rar episoadele de febră ar trebui să ne alarmeze“, încheie pediatrul Helen DeVos. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite