Jucării pe care părinţii trebuie să le taie de pe lista de cumpărături

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păpuşile filiforme, machiate excesiv, cocoţate pe tocuri şi îmbrăcate provocator le deformează fetiţelor imaginea despre silueta feminină FOTO Arhivă
Păpuşile filiforme, machiate excesiv, cocoţate pe tocuri şi îmbrăcate provocator le deformează fetiţelor imaginea despre silueta feminină FOTO Arhivă

Avalanşa de jucării oferită de piaţa de profil în perioada Sărbătorilor reprezintă o adevărată provocare pentru părinţi. Iar provocarea nu se referă numai la achiziţionarea produsului care să-i bucure pe cei mici, la un preţ rezonabil, ci mai ales la efectele pe care o jucărie o poate avea asupra dezvoltării copiilor

Mai multe studii realizate în ultimii ani au arătat că păpuşile de tip Barbie, cu siluete filiforme, machiate exagerat şi îmbrăcate provocator, contribuie la distorsionarea imaginii de sine a fetiţelor.

În urma unei astfel de cercetări, din anul 2006, psihologii au ajuns la concluzia că expunerea constantă la păpuşi de acest fel, mai ales la vârste mici, între 4 şi 6 ani, le afectează copilelor stima de sine şi modul în care îşi percep propriul corp. Pe măsură ce fetele se apropie de vârsta de 8 ani, aceste efecte negative se diminuează, dar cu condiţia ca acestea să nu fi fost înconjurate până atunci numai de jucării de acest fel. Mai exact, se pare că dorinţa fetelor de a avea o anumită siluetă începe să se formeze pe la 4-5 ani, iar psihologul Martina M. Cartwright consideră că micuţele nu au cum să înveţe ceva pozitiv jucându-se cu păpuşi care promovează o imagine nerealistă a corpului feminin.

De cealaltă parte, băieţii nu ar trebui încurajaţi să se distreze numai în compania jucăriilor cu conotaţii violente, de la arme până la tot felul de eroi negativi, care nu fac decât să contribuie la dezvoltarea un comportament agresiv.

Jucării care implică responsabilitate 

Moş Nicolae şi Moş Crăciun ar trebui să facă o selecţie ceva mai atentă a jucăriilor. Astfel, în locul unei păpuşi cu părul tapat, machiată din abundenţă şi cocoţată pe pantofi cu toc poate fi oferit un bebe-păpuşă. Aceasta din urmă este o jucărie care îi învaţă pe copii ce reprezintă responsabilitatea şi empatia. O alegere bună poate fi o păpuşă cât mai apropiată ca formă a corpului şi ca vestimentaţie de ale unui copil obişnuit, dar şi personajele care se remarcă prin faptul că fac sport sau care mănâncă sănătos, conform Psychology Today.   

Psihologii recomandă şi jocurile care stimulează creativitatea şi oferă copilului sentimentul că au realizat ceva palpabil. Seturile Play Doh, cu ajutorul cărora copii pot concepe diverse figurine cu ajutorul plastilinei, dar şi seturile de pictură sau de desen sunt la fel de simple şi de eficiente.

Puzzle-uri, jocuri de memorie sau cele care scot la iveală calităţile de detectivi ale celor mici, iată tot atâtea variante de cadouri care le dezvoltă copiilor gândirea logică şi critică, dar şi spiritul de observaţie. Obligatorii sunt jocurile care implică activităţile fizice, precum mersul pe bicicletă sau cu rolele, jocurile cu mingea etc. Acestea dezvoltă abilităţile motorii ale copiilor şi echilibrul, dincolo de beneficiile asupra sănătăţii.

Cărţile, jocurile muzicale şi CD-urile cu muzică stimulează imaginaţia şi dezvoltă vocabularul, în timp ce seturile de bucătărie şi căsuţele de păpuşi dezvoltă abilităţile sociale ale celor mici. Cel mai important, atrage atenţia psihologul Martina M. Cartwright, este ca părinţii să cumpere jucării cât mai variate, mai ales atunci când li se pare că cei mici s-au axat numai pe produse de un anumit fel. De asemenea, adulţii trebuie să se gândească la ceea ce poate învăţa un copil cu ajutorul unei jucării, dar mai ales la mesajele negative pe care le poate transmite un produs aparent inofensiv.
 

Citeşte şi:

VIDEO Cum au reuşit doi părinţi să-şi „dezlipească“ fiicele de televizor

Vrei un copil mai deştept? Atunci nu renunţa la sport în timpul sarcinii

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite