Greşelile de educaţie pe care le fac părinţii, convinşi că astfel îşi ajută copiii: cum sunt transformaţi în mici tirani din prea multă dragoste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii îşi pun amprenta în mod negativ asupra educaţiei copiilor, fără să-şi dea seama că îi transformă în răsfăţaţi. Multe dintre comportamentele pe care aceştia le consideră benefice, afectează personalitatea viitorului adult.

După perioada vacanţelor de vară, unul dintre cele mai potrivite locuri în care poţi vedea tipul de educaţie primit de un copil este spaţul limitat pe care îl are la dispoziţie la bordul unui avion, în timpul unei călătorii cu părinţii, este de părere scriitoarea americană Nina Bonander. 

”Călătoria cu avionul este una dintre împrejurările în care puteţi să vedeţi copii cu diferite tipuri de comportament, care acţionează sub influenţa emoţiilor date de spaţiul mic şi strâmt, de străinii din jurul lor şi lipsa de familiaritate a mediului. Veţi vedea, de asemenea, părinţi care reacţionează diferit în faţa copiilor. Uneori, în mod adecvat, alteori permiţând celor mici să se manifeste în mod necorespunzător, doar de dragul de a nu-i supăra”, precizează aceasta pentru portalul  lifehack.org.

Aceasta a făcut o listă cu greşelile de educaţie pe care părinţii le fac adesea, convinşi că astfel îşi ajută copiii, afectând însă nivelul de dezvoltare al viitorului adult:

Încearcă să-i facă fericiţi tot timpul

Viaţa nu este un basm. În realitate, ne confruntăm şi cu lucruri mai puţin plăcute. Ce modalitate mai bună de a pregăti copiii pentru viaţă decât permiţându-le să o experimenteze aşa cum este ea. Dacă printre obiceiurile tale se află oferirea de recompense, de exemplu le oferi bomboane de fiecare dată când pierd în favoarea colegilor de joacă sau sunt supăraţi din cel mai mic motiv, acest lucru îi va face să simtă că nu există o altă variantă, decât câştigul. Lasă-I să experimenteze suişurile şi coborâşurile activităţilor şi interacţiunilor cu alte persoane. Ei vor învăţa că sentimentele pot fi uneori rănite. Acest lucru le va întări caracterul şi îi va ajuta enorm în viaţa de adult, în loc să devină un copil răsfăţat şi cocoloşit.

Pun mereu la îndoială deciziile celor care ar trebui să aibă autoritate asupra copilului

Când copilul vine să se plângă cu privire la modul în care acţionează profesorul său sau o altă persoană care ar trebui să aibă autoritate asupra lui (bunici etc), în cazul în care îţi asumi imediat rolul de a-l proteja şi de a-i lua apărarea, fără să te interesezi care a fost exact situaţia, atunci copilul va crede că este perfect normal să ignore autoritatea altor adulţi, cu excepţia părinţilor, indiferent de împrejurare.

Înainte de a discuta cu profesorul sau cu bunicii despre ceea ce s-a întâmplat, ajută copilul să înţeleagă cum s-a simţit acea persoană în momentul în care cel mic i-a pus la îndoială comportamentul. Copilul trebuie să accepte că adulţii căruia îi este încredinţat trebuie să fie luaţi în serios şi respectaţi, dacă deciziile acestora sunt îndreptăţite. 

Oferirea unei recompense pentru orice fleac

Copiii se pot obişnui cu această rutină. Ei se trezesc dimineaţa, mănâncă micul dejun şi se joacă. În cazul în care refuză să mănânce, iar părinţii le oferă o recompensă pentru un lucru firesc, banal, vor face acest lucru de fiecare dată, în speranţa că şi data viitoare vor primi ceva.

Deci, asiguraţi-vă că atunci când oferiţi o recompensă, explicaţi copiilor faptul că faceţi doar o dată asta, şi că vă aşteaptaţi ca ei să îşi îndeplinească sarcinile data viitoare fără a aştepta ceva în schimb. Riscul unei obişnuinţe de acest fel este ca cel mic să înţeleagă că nu trebuie să depună eforturi reale pentru a obţine ceea ce-şi doreşte.  

Prea mult ajutor din partea părinţilor

Oferirea de prea mult ajutor îi poate face pe copii leneşi, adulţii de mai târziu fiind lipsiţi de motivaţia necesară pentru a atinge succesul. Nu trebuie să le deschideţi televizorul, să le puneţi pastă de dinţi pe periuţă sau să-i ajutaţi să mănânce dacă se descurcă, acestea sunt activităţi pe care le pot face şi singuri când sunt mici. În viaţa reală vor exista situaţii în care nu le va fi nimeni aproape, iar ei trebuie să înveţe să se bazeze pe propriile eforturi. De aceea, încurajaţi copilul să fie cât mai independent şi să fie mândru când reuşeşte să facă singur o activitate. 

Copilul este lăsat să câştige de fiecare dată

Nu putem fi în jurul copiilor noştri tot timpul. Dacă îi lăsăm întotdeauna să câştige, ei vor crede că aşa este normal să se întâmple. Când vor experimenta viaţa din afara familiei, la locul de joacă sau la grădiniţă, aceştia vor avea probleme în a accepta că şi ceilalţi colegi au drepturi egale. Ar trebui ne învăţăm copiii că a fi cel mai bun, „al doilea cel mai bun” sau „al treilea cel mai bun”, nu este neapărat un lucru rău şi că nu poţi să câştigi mereu în viaţă, pentru că altfel nu vor învăţa să treacă peste un eşec. 

Sunt feriţi de orice conflict sau confruntare

Protejarea excesivă a copiilor şi faptul că părinţii au tendinţa de a-i ţine departe de orice conflict şi confruntare se poate transforma într-un lucru rău, dacă este dus la extrem. Dacă le oferi îndrumare, dar în cele din urmă îi laşi să facă faţă propriilor conflicte şi confruntări, atunci ei devin mai conştienţi de sine şi de modul în care pot reacţiona, învaţă să găsească singuri soluţii pentru problemele cu care se confruntă. 

Ei vor învăţa să se joace corect şi cum să trateze alţi semeni, care le sunt egali. Acest lucru îi ajută să aibă o relaţie mai directă cu ceilalţi copii, dar şi să-şi dezvolte abilităţile sociale când vor deveni adulţi.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite