Ce influenţă au traumele din copilărie asupra indivizilor: speranţa de viaţă, sănătatea mintală şi fericirea suferă transformări ireversibile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii care au suferit traume pot avea probleme în viaţa de adult FOTO 123RF.com
Copiii care au suferit traume pot avea probleme în viaţa de adult FOTO 123RF.com

Copiii care au fost traumatizaţi riscă să fie expuşi în viaţa de adult unor probleme precum boli de inimă, de accident vascular cerebral, vicii şi stima de sine foarte scăzută, a demonstrat un nou studiu.

Comportamentul copilului se schimbă radical 

Abuzurile din copilărie pot să creeze cicatrici de durată, să deterioreze percepţia copilului despre lume şi să pune creierul pe calea autodistrugerii până la vârsta de 50 de ani, afirmă experţii, citaţi de „The Independent“.

În ciuda faptului că relaţiile pe care le formăm la o vârstă fragedă ne ajută să ne dezvoltăm ca indivizi, dacă acestea sunt distructive pot să aibă un impact negativ asupra restul vieţii.

Cercetările recente au arătat că traumele din copilărie, variind de la abuzuri sexuale, la divortul părinţilor şi alcoolismul în casă, pot să crească şansesle dezvoltării unor boli de inimă, de accident vascular cerebral, depresie şi diabet zaharat în etapele ulterioare ale vieţii de adult.

Mai mult, aceste traume din perioada timpurie a vieţii pot duce la dezvoltarea unor vicii, cum ar fi fumatul sau numărul mare de parteneri sexuali, şi chiar să contribuie la o speranţă de viaţă destul de mică.

Speranţa de viaţă este redusă 

Studiul a arătat faptul că indivizii traumatizaţi în copilărie, care au avut parte de mai multe episoade traumatice, au murit cu 20 de ani mai devreme decât cei care nu au avut parte de neplăceri. Pe lângă experienţa fizică, acete traume pot avea consecinţe şi asupra sănătăţii mintale a individului.

Copiii care suferă traume nu mai au încredere în alţii, ca urmare a faptului că au fost trădaţi chiar de adulţii care ar fi trebuit să îi protejeze, potrivit unui grup de sprijin australian, Blue Knot Foundation, care a realizat studiul.

În mod similar, un alt studiu desfăşurat tot în Australia pe un eşantion de 21.000 de supravieţuitori ai abuzurilor, care au ajuns la vârsta de peste 60 de ani, a arătat că aceştia nu au reuşit să menţină o relaţie sau o căsătorie. Adulţii, foşti copii traumatizaţi, au spus despre ei că nu sunt fericiţi şi că nu simt fericire.

Între alte probleme pe care persoanele cu antecedente traumatice se expun se numără depresia, anxietate, abuzul de droguri şi alcool, dependenţa de jocuri de noroc şi cumpărături şi o stimă de sine foarte scăzută.

Cum se pot „repara“ traumele 

În ciuda dezvăluirilor, oricine poate apela la terapii şi instrumente cunoscute pentru a trece peste traume, cum ar fi meditaţia şi terapia cognitiv comportamentală.  

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite