ADMITERE LICEU 2013 Profilul liceului se potriveşte cu profilul copilului tău?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii avertizează că o alegere nepotrivită a liceului poate avea consecinţe grave în viitorul copilului. Soluţia stă în deciziile părinţilor, dar şi ale copiilor.

Elevii care termină clasa a VIII-a vor alege, în perioada 5-9 iulie, liceul şi profilul pe care îl vor urma în următorii patru ani. Profil care ar trebui să le cizeleze abilităţile şi să-i ajute să-şi dea seama ce vor să devină în viitor. Motiv pentru care psihologii punctează că admiterea la liceu nu este momentul ca ambiţiile părinţilor să acapareze posibilităţile copiilor.

Real sau uman? Sau poate un liceu cu profil sportiv sau de ştiinţe sociale. Opţiunile există, iar, în curând, toţi elevii care vor susţine examenul de Capacitate îşi vor bifa alegerea care le va determina următorii patru ani. Cum te asiguri că profilul liceului este compatibil cu copilul tău?

Consiliere şcolară, un pas înainte

„Cel mai bun lucru este să te adresezi unui psiholog şi să i se aplice copilului un test de orientare în carieră, urmat de nişte discuţii cu părinţii şi copilul în cauză, acesta ar fi primul pas. Testul de orientare în carieră îţi furnizează informaţii despre aptitudinile elevului. Este primul pas inteligent, în cunoştinţă de cauză, ca să poţi să alegi.

Altfel este la întâmplare“, spune Diana Ioanes, psiholog şi consilier şcolar la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“, din Capitală.

În cazul în care părinţii nu au apelat la consilierul şcolar şi preferă să se ocupe singuri de situaţie, psihologul indică necesitatea discuţiilor dese cu propriul copil. „Trebuie să ştii cât mai multe despre el, despre ce îşi doreşte, ce aptitudini are. Acesta este aspectul cel mai important. Pentru că dacă va alege o meserie care să-i placă, la care să fie şi bun, are şanse să fie foarte bine plătit, să găsească un loc de muncă, să-i placă ceea ce face, aproape să nu simtă că lucrează“, explică psihologul.

La fel de importante în alegerea profilului sunt şi prejudecăţile părinţilor în ceea ce priveşte liceul. „Avem în România câteva fraze-clişeu, prejudecăţi aş putea spune. Una dintre ele sună «realul îţi oferă mai multe perspective în viaţă», a doua este «la uman sunt proştii», fiind o frază fără relevanţă, fără conţinut, fără reflectare în realitate. Să încerce să ţină cont mai mult de aptitudinile şi dorinţele copilului decât de ce spune mătuşa, vecina, colega de serviciu“, povesteşte din propria experienţă Diana Ioanes.

Prejudecăţile trebuie înlăturate

Psihologul spune că întâlneşte frecvent acest tip de problemă în cabinetul său. „Părinţii vor să-i dea la real, au această slăbiciune pentru real, apoi bietul copil ajunge să urmeze realul, cu chiu cu vai reuşeşte să şi promoveze – de multe ori se fac investiţii serioase din banii familiei în meditaţii, pentru ca elevul să promoveze clasa, nu mai vorbim de performanţă. Ambiţia părinţilor depăşeşte posibilităţile copilului cu mult“, explică ea.

Situaţia ar putea fi evitată cu uşurinţă prin discuţiile sincere, fără presiune sau nervi, în care părinţii hotărăsc împreună cu copilul viitorul său. Diana Ioanes spune că în urma consultaţiilor de la cabinetul său, numeroşi elevi şi-au schimbat opţiunile, devenind conştienţi de aptitudinile lor.

Riscurile unei alegeri nepotrivite pot implica consecinţe grave în viitorul copilului. Cu toate că bătălia se dă mereu pentru locurile de la matematică-informatică, viitorii liceeni nu au cum să conştientizeze riscul unui profil incompatibil cu firea şi aptitudinile lor. Psihologii avertizează că dificultăţile de integrare pe parcursul liceului îşi vor spune cuvântul în personalitatea copiilor, fiind un risc uşor de evitat dacă se urmează paşii corecţi. 

„La 23 de ani după Revoluţie, noi încă mai credem că dacă ştii matematică, eşti deştept, iar dacă nu ştii, înseamnă că eşti prost. Este greşeala frecventă care se face. Ajung la real copii care nu au nicio legătură. Apoi se încearcă transferul şi totul se complică. Ajung în această situaţie deseori la cabinet, cea în care ajut părinţii să înţeleagă că locul copilului nu este la real. Dacă ei ar urma paşii care trebuie, atunci s-ar ajunge la mai puţine situaţii de acest gen“, spune consilierul şcolar.

„Părinţii trebuie să facă o analiză foarte atentă, specifică, adaptată fiecărui copil în parte. Să nu intre în joc ambiţiile părinţilor, să nu-i compare cu fraţii mai mari sau mai mici, să ia fiecare copil în sine. Sigur, lucrurile nu sunt dramatice, se pot modifica, se pot face transferuri, dar e mai bine să faci de la început pasul corect“, punctează Diana Ioanes.

Calendarul înscrierilor
În ceea ce priveşte calendarul admiterii la liceu în 2013, completarea şi depunerea fişelor elevilor pentru repartizarea computerizată sunt programate pentru perioada 5-9 iulie 2013, pe 17 iulie are loc înscrierea candidaţilor la liceele care organizează probe de aptitudini sau probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă, urmată de susţinerea acestora, în următoarele două zile. Rezultatele finale se afişează după data de 9 septembrie 2013.

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite